Megvan, miért gyakoribb a nőknél az Alzheimer

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szakemberei magyarázatot találtak arra, hogy miért gyakoribb az Alzheimer-kór a nőknél.

Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói- Fellner Máté mesterszakos és Varga Bálint doktori hallgató - Grolmusz Vince professzor vezetésével rájöttek, hogy a férfiak hippokampuszának kapcsolatai szabályosabbak, mint a nőké. Ez a felismerés magyarázatot adhat arra, hogy azAlzheimer-kórmiért a nőknél fordul elő gyakrabban.

Alzheimer-kór, demencia, memóriaromlás, időskori elbutulás, neurológiai betegség, férfiak, nők, hippokampusz, agyműködés
Alzheimer-kór, demencia, memóriaromlás, időskori elbutulás, neurológiai betegség, férfiak, nők, hippokampusz, agyműködés

A hippokampuszban van a válasz

Miért nem gyógyítható az Alzheimer-kór? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A tudósok azt vizsgálták, hogy mely területekhez kapcsolódik a hippokampusz a leggyakrabban. Megnézték, hogy melyik, legfeljebb 4 terület fordul elő legalább 80 százalékos gyakorisággal az alanyok agygráfjában, és ezen szomszédok eloszlását számították ki a férfiak és a nők agygráfjaiban. Azt kapták, hogy a férfiak esetében sokkal több gyakori szomszédhalmaza van a hippokampusznak, mint a nőknél.

Az agy talán legtöbbet vizsgált területe a tengeri csikóhoz hasonló alakú hippokampusz, amely a rövidtávú emlékek tárolásában és a térbeli tájékozódásban is fontos szerepet játszik. Ez a terület annyira fontos, hogy sok agykutató egész tudományos karrierje során csak az aránylag kicsiny hippokampusszal foglalkozik. A neurodegeneratív betegségek, így az Alzheimer-kór is elsőként a hippokampuszt betegíti meg, ezért is az első tünetek egyike a rövidtávú memória zavara.

Az agyi kapcsolatok fontossága

Az agyi tevékenységek a különböző agyi területek együttműködéséből alakulnak ki, ezért alapvető fontosságú az agyi kapcsolatok tanulmányozása. Az agy egyes idegsejtjei közötti kapcsolatok hálózatát, az emberi konnektomot vagy agygráfot a kutatók még nem tudták teljesen feltérképezni. Főleg azért nem, mert nem áll rendelkezésre olyan módszer, amellyel a 80 milliárd idegsejt kapcsolata felderíthető..

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő