"Havonta 28 migrénes rohamom volt"

Aki nem szenved tőle, hajlamos lehet azt hinni, hogy a migrén egyszerűen erős fejfájás. Valójában azonban jóval komplexebb neurológiai panasz, amely az érintettek életminőségére negatív hatással van. Egy fiatal amerikai nő például évekig sem utazni, sem baráti programokat tervezni nem tudott a migrénes rohamai miatt.

"Most 33 éves vagyok és néhány évvel ezelőtt átlagosan 28 migrénes napom volt egy hónapban. Borzasztó volt, a betegségem kihatott a kapcsolatomra, munkámra, családomra és időbeosztásomra is. Nem voltam képes soha előre tervezni, mert tudtam, hogy ha jön a migrén, úgyis le kéne mondanom" - mesélte el történetét Amanda Williams az amerikai Women's Health magazinnak.

A migrén miatt állását is elvesztette

Fejfájás vagy migrén? Nem mindegy, hol jön létre a fájdalom, milyen más tünetekkel jár, illetve meddig tart. Korábbi cikkünkben sorra vettük, hogyan lehet megkülönböztetni a két állapotot.

A fiatal nő életét a kellemetlen tüneteken túl az is megnehezítette, hogy sokan a környezetéből nem értették meg, hogy nem egyszerű fejfájással küzd. A migrén ugyanis olyan, rohamokban jelentkező heves fejfájás, visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban kétoldali. A hirtelen kezdődő fájdalmat látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg, majd hányinger és émelygés is kísérheti, emellett szintén gyakori a hang- és fényérzékenység. Amanda mindezeket tapasztalta, méghozzá havonta rengetegszer, teljes napokon át. A migrénen nem segít egy hagyományos fájdalomcsillapító tabletta, nem lehet félresöpörni a tüneteket.

Egy migrénes roham sokszor elviselhetetlen fájdalommal, fény- és hangérzékenységgel jár. Fotó: Getty Images
Egy migrénes roham sokszor elviselhetetlen fájdalommal, fény- és hangérzékenységgel jár. Fotó: Getty Images

Volt, hogy Amandát betegsége miatt rúgták ki állásából. Account managerként dolgozott, főnökének pedig elege lett abból, hogy túl sok betegszabadságot kellett kivennie. "Az emberek sokszor azt hiszik, hogy a migrént kifogásként használom, hogy ellógjak a melóból és igazából nem is olyan elviselhetetlen egy-egy roham" - magyarázta a lány, akinek néha az orvosai sem hittek, mikor beszámolt róla, hogy tízes skálán milyen fokú fájdalmai vannak és havonta milyen sokszor.

Havi egy tűszúrás segít

A migrénes betegek egy részénél bizonyos triggerek, például a rendszertelen étkezés vagy a koffeinfogyasztás, idézik elő a rohamokat. Amanda is vezetett migrénnaplót, hogy hátha sikerül ilyet beazonosítania, de nem találtak ilyet kezelőorvosával. Ezért megelőzni nem tudta a migrénes rohamokat - egészen addig, amíg piacra nem került az első, kifejezetten migréneseknek szánt injekció. Ez a feltételezések szerint a migrén megjelenésében főszerepet játszó peptideket blokkolja, tehát rendszeres használatával akár a migrén oka is megszüntethető. Az injekció ugyan a tesztek alapján 50 százalékos hatásossággal működik, de Amanda a szerencsések között van, nála egészen bevált.

"Nem szabadultam meg teljesen a migréntől, de már jóval ritkábban és kevésbé súlyosan jelentkeznek a rohamok. Annak is örülök, hogy nem kell állandóan gyógyszert szednem, csak havonta egy injekciót beadnom magamnak" - örvendezett. Mióta kontroll alatt tudja tartani betegségét, a karrierje is elkezdett felfelé ívelni, tavaly pedig hosszú idő után egy külföldi nyaralásra is el tudott utazni, amiről régóta álmodozott. Történetét pedig azért osztotta meg a nyilvánossággal, hogy felhívja a figyelmet a migrénes emberek mindennapi küzdelmére, és eloszlassa az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Mint mondja, tapasztalata szerint a krónikus betegségekkel küzdők gyakran szégyellik állapotukat, pedig nem tehetnek róla, és ezen csak társadalmi összefogással, megfelelő felvilágosítással lehetne változtatni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: