Gyorsabban megállapíthatóvá válik a súlyos betegség?

Egy egyszerű szemvizsgálat segítségével gyorsan és könnyen ki lehet szűrni a szklerózis multiplexet - olvasható a Neurology című szaklap legújabb számában.

Az optikai koherencia-tomográfiás (OCT) vizsgálat a retina vastagságát méri. A vizsgálat mindössze néhány percig tart, és az orvosi rendelőkben is elvégezhető. A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem 164 szklerózis multiplexes beteg részvételével végzett kísérletéből kiderült, hogy azokban, akiknek retinája megvastagodott, korábban alakult ki szklerózis multiplex, továbbá a betegség aktívabb volt. A szakértők azonban hozzátették, hogy az eredmények alátámasztásához, illetve a szűrővizsgálat gyakorlati hasznának megállapításához további, nagyobb szabású és hosszabb kísérletekre lesz szükség. A mostani kutatás két évig követte a betegekben a betegség előrehaladását.
A szklerózis multiplex az agy és a gerincvelő idegsejtjeit érinti, ami az izommozgásban, az egyensúlyozásban és a látásban okoz zavarokat. A betegség következtében az idegeket védő mielinhüvely károsodik, ami sérülékennyé teszi az idegeket. A betegség gyógyíthatatlan, de kezeléssel lassítható az előrehaladása. A szklerózis multiplex nehezen figyelhető meg, mert lefolyása nagyon változatos, és kiszámíthatatlan. Az agyi képalkotó vizsgálatok ugyan kimutathatják a gyulladást és a hegesedést, az viszont nem egyértelmű, milyen korán következhetnek be a betegség során ezek az elváltozások, és vajon ezek pontosan visszaadják-e a folyamatosan zajló károsodást. A kutatók éppen ezért más vizsgálati módszereket keresnek, és úgy vélik, az OCT is pályázhat erre a szerepre.

Az OCT a retinában lévő idegrostok vastagságát méri. A retinában lévő idegsejtek az agy többi részében lévő idegsejtektől eltérően nem rendelkeznek mielin hüvellyel, ezért a kutatók úgy vélik, megmutathatják a szklerózis multiplex okozta legkorábbi károsodást. A Johns Hopkins kísérletéből kiderült, hogy a szklerózis multiplex visszaesését tapasztaló betegekben sokkal gyorsabban vastagodik a retina, mint azokban a szklerózisos betegekben, akik nem tapasztalnak visszaesést. Azokban is gyorsabb vastagodás figyelhető meg, akiknek fogyatékossági szintje emelkedett. Ehhez hasonlóan azokban a szklerózisos betegekben, akik az agyi képalkotó vizsgálatokban látható gyulladásos léziókkal rendelkeztek, gyorsabb volt a retina vastagodása, mint a látható agyi léziókkal nem rendelkező betegekben.

A kutatás vezetője, dr. Peter Calabresi szerint tehát OCT vizsgálattal kimutatható a szklerózis multiplex előrehaladásának sebessége.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok napsütésre számíthatunk, csak kevés felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag