Náthából így lesz légcsőhurut

"Csak egy kis nátha" - mondjuk gyakran a téli időszakban, amikor a környezetünkben lévők a hogylétünk felől érdeklődnek, ha gyakran tüsszögünk és törölgetjük az orrunkat. Érdemes azonban egy egyszerű megfázást is kellő komolysággal és odafigyeléssel kezelni, mert kellemetlen szövődményei lehetnek.

A nátha lényegében egy gyűjtőfogalom, ami alatt a felső légutakban vírusok által okozott betegségeket értjük. Ezek igen gyakoriak, különösen a hideg őszi és téli időszakban tapasztalják meg sokan a jellegzetes tüneteket, így az orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, köhögést, esetleg végtagfájdalmat vagy fejfájást. Ritkább esetekben, főként gyerekeknéllázis jelentkezhet.

Néhány apró praktikával megelőzhetjük a nátha kialakulását. A megfázásról bővebben Betegségek A-Z rovatunkban olvashat.

Évente akár több alkalommal is áteshetünk a megfázáson, és bár a betegséget gyógyítani nem lehet, immunrendszerünk azonban rendszerint néhány nap alatt magától is megszünteti a fertőzést. A beteg részéről a legjobb, amit tehet, hogy otthon, meleg környezetben marad és pihen, továbbá a megfelelő gyógykészítményekkel igyekszik enyhíteni a fellépő panaszokat.

Mik a nátha szövődményei?

A nátha hatására az orrüregekben felgyűlik a fokozottan termelődő váladék, ez pedig ideális környezetet biztosít a baktériumok számára. Az elszaporodó kórokozók jelentette felülfertőződés pedig könnyen gyulladást okozhat a melléküregekben, a középfülben, a mandulában és a torokban.

A felsoroltaknál szerencsére ritkábban, de a bakteriálisfertőzéselőidézhet problémákat az alsó légutakban is, így légcsőhurut, hörghurut, tüdőgyulladás és mellhártyagyulladás ugyancsak létrejöhet a megfázás szövődményeként.

A nátha könnyen utat nyithat bakteriális fertőzéseknek is
A nátha könnyen utat nyithat bakteriális fertőzéseknek is

Ennek hátterében egy banálisnak tűnő jelenség áll: a náthás betegek ugyanis az orrdugulás miatt gyakran lélegeznek a szájukon át. Ezáltal viszont könnyen kiszáradhatnak az alsó légutak nyálkahártyái, ami növeli a fertőzés veszélyét. Másrészt pedig a garatból hátracsorgó váladék sűrű köhögést idéz elő, aminek hatására a szétszóródó cseppek megfertőzik a lejjebb lévő légutakat.

Mik a légcsőhurut tünetei?

A légcsőhurut legfontosabb tünete a száraz, kínzó, ugató jellegű köhögés, amely olykor napokig is kínozza a beteget, ráadásul a hagyományos köhögéscsillapítók sem mindig hoznak érdemi enyhülést. A gyulladásos folyamat a gégén áthaladva jut a légcsőbe, ennek megfelelően gégehurut is gyakran lép fel egyidejűleg. Ez hangszínváltozással, rekedtséggel jár.

A heveny légcsőhurut - további szövődmények nélkül - nagyjából egy hét alatt meggyógyul. Sok esetben azonban a leszálló fertőzés nem áll meg a légcsőnél, hanem továbbhaladva hörghuruthoz vezet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: