Meglepő, mennyibe kerül az influenza

Több százezer forintba is kerülhet egy influenza miatt kórházba kerül beteg ellátása, ez is eltörpül azonban a járvány társadalmi költségei mellett – figyelmeztet a gazdasági szakértő.

Mint azt korábban megírtuk, az idei szezonban csupán a kockázati csoportba tartozók kaphatnak térítésmentesen influenza elleni védőoltást itthon. Akik nem jogosultak ingyenes oltásra, orvosi rendelvényre gyógyszertárban vásárolhatják meg azt. Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának egyetemi docense szerint érdemes figyelembe venni, hogy a vakcina néhány ezer forintos költsége elhanyagolható ahhoz képest, mintha valaki két hétre kiesik a munkából, esetleg szövődmények miatt kórházba kerül – írja az InfoRádió.

influenza, megfázás, beteg nő, kanapé, gyógyszerek, papírzsebkendő, orrfújás
Az influenza költségei magasabbak, mint az influenza elleni védőoltásé. Fotó: Getty Images

A szakember óriási kockázatnak nevezte, ha az influenzát nem kezelik megfelelően, mert abból maradandó károsodás is keletkezhet. Ezenkívül, ha a betegség felülfertőződik, és a beteg legyengült szervezetét bakteriális fertőzés is megtámadja, akkor ott már gyógyszeres terápiát kell alkalmazni, amelynek magas a költsége. Amennyiben pedig kórházi ellátás is szükséges, annak költsége a két-háromszázezer forintot is elérheti.

Évente néhány ezer ember kerül kórházba influenza miatt Magyarországon. Dózsa Csaba szerint ugyanakkor a betegség elsősorban a társadalmi költsége révén okoz komoly veszteséget. A munkából való kiesés a magyar gazdaság szintjén tízmilliárdokban mérhető összköltséget jelent évente. Mivel pedig az idei szezonban a korábbiaknál súlyosabb influenzajárványra van kilátás, így mindenképpen érdemes felvenni a védőoltást.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: