Kemenesi: súlyos járványt okozhat az influenza és a Covid

Még nem tudni mikor, de várhatóan súlyosabb járványt okozhat a szezonális influenzavírus és a koronavírus-járvány újabb hulláma - írja a Népszava.

Megkezdődött a térítésmentesen kérhető influenza elleni oltóanyag eljuttatása a háziorvosokhoz – írja a Népszava a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlésére hivatkozva. A lap fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ugyan az állam évről évre 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyagot biztosít, egy átlagos évben a rendelkezésre álló vakcina alig több mint felét adják be, a többit megsemmisítik.

Várhatóan sok lesz a beteg, ha az influenza- és a koronavírus egyszerre támad majd. Fotó: Getty Images
Várhatóan sok lesz a beteg, ha az influenza- és a koronavírus egyszerre támad majd. Fotó: Getty Images

"Azt még nem tudni mikor, de ha itt lesz, akkor várhatóan dupla erővel, súlyosabb járványt okozva, úgy is fogalmazhatnám, "ikerdémiával” térhet vissza az influenza-vírus és az újabb Covid-hullám – idézi a lap Kemenesi Gábor virológust. A szakember rámutatott: a déli féltekén a szokottnál is korábban indult az influenzaszezon. Ott ugyan nem voltak rekord magasak az esetszámok, mégis sokan betegedtek meg, a fiatalok ráadásul a megszokottnál nagyobb arányban. Véleménye szerint hasonlóra számíthatunk az északi-féltekén is.

Jobb, ha tisztában vagyunk vele, mire számíthatunk

Kemenesi Gábor szerint az influenzavírus érkezése mellett készülni kell az újabb Covid-hullámra is. A védelem maximálása érdekében a kockázati csoportok tagjainak – az időseknek, a tartósan betegeknek, az egészségügyben dolgozóknak – érdemes az alapimmunizáció után a - nemzetközi ajánlásokat követve - hat havonta kérni a megerősítő oltást.  

Magyarországon legalább 3,5-4 millióan vannak, akik számára különösen veszélyes lehet az influenza-fertőzéstől - hívja fel rá a figyelmet a Népszava. Ám egy átlagos influenzaszezonban a lakosság mindössze 7-8 százaléka tekinthető védettnek

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: