Így válhatnak hatékonyabbá az oltások

Az immunrendszer segítő sejtjeinek egy különleges csoportját fedezték fel egerekben kutatók, ezek a sejtek hosszan megtelepednek a tüdőben egy fertőzés után, és támogatják az immunrendszert egy mutálódott influenzavírussal való újabb fertőzés elleni harcban. E sejtek ráadásul egy hatékonyabb influenzaoltás kulcsai is lehetnek.

Szívbetegeknek ezért életmentő az influenzaoltás Mind a korai elhalálozás, mind a súlyos szövődmények kockázatát csökkenti szívbetegek esetében az influenza elleni védőoltás - derült ki egy új kutatásból. Részletek itt.

Az influenza ellenioltásokat minden évben az aktuálisan terjedő influenzatörzshöz kell igazítani, ez azonban a közeljövőben akár meg is változhat. Carolyn King bázeli kutató és munkatársai ugyanis egerek tüdejében bizonyos immunsejtek két olyan típusát azonosították, amelyek az influenzavírussal való megfertőződés után még hosszan a szövetekben maradnak. Ezek az úgynevezett helper, vagyis segítő T-sejtek (TH-sejtek) gyorsan és hatékonyan támogatják az immunrendszert egy új, kissé megváltozott, azaz mutálódott influenzavírussal való fertőződés esetén is.

Ezek a TH-sejtek érdekes kiindulópontjai lehetnek a hosszabban hatásos influenzaoltásoknak - vélik a kutatók. Fotó: Getty Images
A TH-sejtek érdekes kiindulópontjai lehetnek a hosszabban hatásos influenzaoltásoknak - vélik a kutatók. Fotó: Getty Images

Két típus különböző feladatokkal

"Ezek a TH-sejtek érdekes kiindulópontjai lehetnek a hosszabban hatásos influenzaoltásoknak" - mondta David Schreiner, a Bázeli Egyetem munkatársa. Az emlékezősejtek két típusa különböző feladatot végez - közölték a tudósok a Science Immunology című tudományos lapban. Az egyik típus egyfertőzésvisszatérése esetén jeladó anyagot bocsát ki, hogy a többi immunsejt halálosabb eszközökkel vehesse fel a harcot a vírusokkal szemben. A másik típus az antitesteket termelő B-sejteket támogatja - írták a szakértők.

Az oltóanyagok, amelyek ezeknek a speciális TH-sejteknek a képződését támogató hatóanyagokat tartalmaznak, hatékonyabbá teszik a védekezést a mutálódó influenzavírusok ellen. Azimmunrendszermost felismert védekező módszerei légúti betegségeket okozó más kórokozókkal való ismételt megfertőződés esetén is működhetnek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: