+16° - +38°
Nincs front

Sántít a gyerek

Olyan furcsán jár a gyerek. Mintha húzná az egyik lábát, egyik napról a másikra bicebóca lett. Mi lehet az oka?

Lépten-nyomon felkéredzkedik a karomba, pedig a vasárnapi kiránduláson már olyan ügyesen és kitartóan bandukolt mellettem. Kérdeztem is, hogy fáj talán a lábacskád, picinyem? Mire buzgón bólogatott: "páj, páj". Ám ennél többet nem lehetett kihúzni belőle. Nincs más hátra, mennünk kell a doktor nénihez.
A csöpp Kata apukájával érkezik a rendelésre. Alig másfél évével meglepően jó mozgású, kecses kis gazella. Beszélni még nemigen tud, egy-egy szavas közléseit azonban gazdag, árnyalt mimikával egészíti ki, tulajdonképpen remekül kifejez mindent, amit akar. Lelkesen benyargal - ám kétségkívül biceg egy kicsit.

Katus cipőcskéje

Sántaságának nem nehéz kideríteni az okát. Már az első ötletem azonnal bejön. Az első és legkézenfekvőbb gondolat ilyen esetben mindig a cipő! Hogy jó-e, nem töri-e a gyerek lábát. Vagy egyszerűen kinőtte. Nos, Katával az utóbbi történt. Apukája ugyan csodálkozott, hogy ilyen gyorsan nő a kislány lába, hisz alig két-három hónapja, hogy megvették neki az ominózus cipőcskét.
- Miért nem szóltál, Katus baba, hogy túl kicsi már ez a cipő? - fordul a csöppséghez.
- Tipő, tipő - rikkangat boldogan Katus, s már nyargal is kifelé - kissé bicebócán - a szobából. A papa az ajtóból egy kicsit restelkedve visszanéz.

Ha a gyerek lába gágog

Panni már tízéves is elmúlt, mégsem szeret gyalogolni. Hamar elfárad, főleg, ha a városi betonon kell caplatnia, gyalogolnia. Ilyenkor előfordul, hogy hol az egyik, hol a másik térdét fájlalja, s bizony nemegyszer sántít is, mire hazaér. Panninak szépen fejlett lúdtalpa van, ráadásul pár kilóval többet is nyom a kelleténél. Nem szokott sokat mozogni, pláne sportolni, legszívesebben mindig otthon ülne a számítógép vagy a tévé előtt.
A lúdtalp talán a leggyakoribb elváltozás, a felnőttek közül minden nyolcadiknál megtalálható. Pes planovalgus az orvosi neve, s a lényege, hogy a láb hosszanti boltozata lelapul, valamint a sarokcsont álló helyzetben befelé dől. Ezért a talp nagyobb felülete érintkezik a talajjal, ami könnyen a talpemelő izmok megnyúlásához, elfáradásához vezet.
Minden csecsemő és kisded kb. hároméves korig lúdtalpasnak tűnik, ám ez csak a látszat. Náluk ugyanis még egyszerűen nem alakult ki a talpboltozat. Ahhoz, hogy kifejlődjön, elsősorban arra van szükség, hogy sokat használja a lábát, hogy járkáljon, futkározzon, ugrándozzon. Négy-öt éves korra, normális esetben már általában ívelt lábfejjel rendelkeznek a kicsik.
A lúdtalpra való hajlamot a gyerekek a szüleiktől öröklik, és ez ellen nem sokat tehetünk. Ami viszont a módunkban áll, az az, hogy megakadályozzuk, hogy ebből - a helytelenül szépséghibának tartott - panaszokat okozó betegség alakuljon ki. Mert hogy a lúdtalp nem egyszerűen lábbajt, de később komoly térd- és derékfájdalmakat is okozhat. Fontos, hogy amikor csak lehet, hagyjuk a gyereket mezítláb járkálni. Vegyünk kényelmes, rugalmas lábbelit, s ha már nagyobbacska, menjünk vele sokat kirándulni, hegyet mászni. Vannak olyan játékos lúdtalpgyakorlatok, melyet rendszeresen közösen végezhetünk: járás lábujjhegyen, sarkon, a külső talp élén.
Speciális betétek, belső talpélemelők használatára, ortopédiai kezelésre inkább csak a súlyosabb vagy panaszokkal járó esetekben van szükség.

Perthes-kór

A hatéves Bencét ölben hozza anyukája a rendelőbe. Fáj a kisfiú egyik lába, sántít. "Tulajdonképpen már hetek óta nincs valami rendben Bencével. Reggelente vidáman ébred, szépen jön mellettem az óvodába, ám mire délután érte megyek, nyűgös, a karomba kéredzkedik, s ha mégis leteszem, olyan furcsa a járása. Mintha sántítana. Már nem megy az apjával sem focizni, mint régen, ellustult a gyerek. Mikor kérdezem, bizonytalan válaszokat ad. Hol itt fáj, hol ott, néha a térdére, máskor a combjára vagy a fenekére mutat. De mindig ugyanezen az oldalon. Lehet, hogy megütötte magát, csak nem emlékszik rá?"
Megvizsgálom a kisfiút. A panaszolt oldalon nem áll rá a lábára, s mikor fektében próbálom forgatni a combját, fájdalmasan feljajdul. A dolog komolynak látszik, Bencét ortopédiai szakrendelésre küldöm.
A kisfiút megröntgenezik, sőt egy különleges diagnosztikus eljárással, MRI berendezéssel is megvizsgálják. Megvan a kórisme: Bencének Perthes-kórja van.
Nehéz időszak vár Bencéékre. A Perthes-kór ugyan gyógyítható, de csak hosszas és meglehetősen keserves kezelés árán. Először is szigorúan ágyba kell parancsolni a gyereket, mert az ízület terhelése tovább fokozná a combfej lelapulását. Majd egy bizonyos idő múlva a műtét következik, melyet követően az utókezelés még legalább egy fél évet is igénybe vesz. Nem lesz könnyű, az bizonyos. De nincs más kiút ebből a betegségből, hisz kezelés nélkül a csípőízület egészen biztosan tönkremegy.
Perthes-kórban a combcsont feje betegszik meg, vagyis a csípőízületet alkotó két csont egyike. (A csípőízület másik fele a combcsonthoz illeszkedő, azt befogadó csípőcsonti ízvápa.) Ebben a betegségben a combcsont fejének vérellátása szenved zavart, s a megfelelő táplálás híján a porc, majd a csont szerkezete is fokozatosan felritkul, tönkremegy. Kezelés nélkül a gömb alakú combfej teljesen lelapul, és maradandó csípőízületi károsodás marad vissza. Hogy mi váltja ki mindezt, ma még nem tudjuk.
Örökletes genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában, de ez sem biztos.
Ami tény: a fiúk jóval gyakrabban betegszenek meg Perthes-kórban, mint a lányok. A kórfolyamat általában egyoldali, de nem ritka a kétoldaliság sem.

Múló csípőízületi gyulladás

Szerencsére nem minden csípő eredetű sántítás hátterében áll súlyos betegség. Sőt, Martin alább vázolt esete sokkal gyakoribb Bencéénél.
Martin szintén óvodás. Csodálkozom kicsit, mikor megpillantom a rendelőben, hisz enyhe, hőemelkedéssel járó légúti hurut miatt előző nap is itt volt. Martin is az anyja karjában érkezik, s letéve a földre, bizony ő is sántít az egyik lábára. Azt sem szereti, ha a combját, csípőjét forgatom, hajlítgatom. Ám az ő esete mégis egészen más. Mint később kiderült, neki csak egy ártalmatlan, múló betegsége, úgynevezett átmeneti csípőízületi gyulladása van.
Ebben a korban ez a betegség okozza a legtöbb csípő eredetű sántítást.
A tünetekért a hurutos tüneteket kiváltó vírus a felelős. Ilyenkor a csípőízületi tokban átmenetileg több ízületi folyadék halmozódik fel, s ez váltja ki a fájdalmat, a mozgáskorlátozottságot. Ám a tünetek alig egy hét alatt nyomtalanul elmúlnak. Addig viszont feküdni kell, és gyulladásgátló gyógyszereket, "pirineket" kell szedni.

Osgood-Schlatter-betegség

Sanyi tizenöt éves. Az utóbbi években előzékenyen beroggyantja a térdeit, ha állva megvizsgálom. A fiú ugyanis meglehetősen nagyra nőtt, pár centi választja el a két métertől (engem több). Versenyszerűen sportol: természetesen kosárlabdázik.
Sántikálva jön be az ajtón, nagyon el van keseredve. Fáj a sípcsontja, meg is van duzzadva. Először csak az egyik oldalán érezte, de most már a másik lábában is megjelent a fájdalom. Már egy hete nem tud járni edzésre sem, és a térdelés is problémát okoz. Röntgenvizsgálatra küldöm, s annak eredménye alapján gyorsan fel lehet állítani a diagnózist: Osgood-Schlatter-betegség.
Az Osgood-Schlatter-betegség tipikus módon sportoló kamaszoknál jelentkezik, s tulajdonképpen túlterhelés következménye. A hirtelen növekedés és az aktív sportolás együttes eredményeként a porc elválik a sípcsont felületéről, méghozzá a térdhez közeli domború szakaszon.
Sanyit megnyugtatom, hogy egész biztosan meg fog gyógyulni. A sportolást azonban néhány hónapra abba kell hagynia. Ezalatt az idő alatt a leszakadt porc ismét visszanő a sípcsonthoz. Feküdnie nem kell, iskolába járhat, de viseljen térdrögzítő kötést nappalra.
Szóval sok mindentől főhet a fejünk, pontosabban sántíthat a gyerek. Egy biztos: ne várjunk - lássa a szakember!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag