Porckorongsérv (3)

Az ágyéki porckorongsérv sokszor egy rossz mozdulat után alakul ki, ezt nevezzük akut lumbágónak. Valamelyik kis ízület elmozdul egy erősen beszűkült tartományban, szerencsétlen esetben akár be is csípődik a csigolyák közé. Mi vár az emberre ilyenkor?

Manuál-terápiával vagy az ízület érzéstelenítésével általában panaszmentessé tehető, de visszatérhet a fájdalom. Az esetek egy részében az előboltosuló korong többé nem húzódik vissza a helyére, és egy nagyobb terhelés, de néha akár egy tüsszentés miatt is féloldalt tovább nyomul kifelé, majd porckorongsérvvé fajul. Ha ez a kitüremkedett kötőszövet megnyomja az ott futó ideggyököt, idegbecsípődés vagy ülőidegzsába keletkezik. Ez jellegzetesen féloldali, a derékból a forgón át az alsó végtag valamelyik felszínén különböző távolságra akár az ujjakig sugárzó - fájdalom, amely igen heves lehet, és többnyire orvoshoz kényszeríti a beteget.

Bár a lumbágó valószínűleg egyidős az emberiséggel, a fájdalmas tünet okául szolgáló porckorongsérvet csak 1934 óta tekintik e kór okozójának, amit műtéttel is lehet gyógyítani. Addig kizárólag konzervatívan kezelték, igaz napjainkban is ez a legelterjedtebb gyógymód. A hagyományos kezelés a szigorú ágynyugalomra épül. A beteget kemény fekhelyen kell elhelyezni, a lábait térdben enyhén megemelve. Nagyon fontos a fekvés, mert ezzel az esetek nagy részében el lehet érni, hogy a korongok kiboltosodott tartalma visszahúzódjon az eredeti helyére, és megszűnjék az ideggyökökre nehezedő nyomás. Helytelenül jár el tehát az az orvos, aki betegét ebben az akut stádiumban injekcióra naponta a rendelőjébe kéreti. A teljes ágynyugalomra általában 10-14 napig van szükség, ez alatt az igénynek megfelelő erősségű, nem kábító fájdalomcsillapítóra és nem szteroid gyulladásgátlókra, valamint izomlazító gyógyszerekre van szükség.

Az esetek körülbelül 80 százalékában a kezelés érezhető javuláshoz vezet, a fájdalom, a lumbágóval járó kényszertartás jelentősen csökken, majd szerencsés esetben meg is szűnik.

Sokszor több év esetleg több évtized is eltelik a lumbágó kiújulásáig, a szerencséseknél pedig soha nem tér vissza a betegség. A betegek egy részénél azonban nem teljes a gyógyulás egyes panaszok tartósan fennmaradnak vagy rövid nyugalmi időszak után ismét súlyosbodnak. Ha a megfelelő hagyományos kezelés mellett a fájdalom nem szűnik, és ez a normál életvitelt is akadályozza, sor kerülhet műtéti beavatkozásra.

Az ágyéki gerincen kialakuló kóros elváltozások pontos diagnosztizálása nem könnyű feladat, hiszen a vázrendszer legbonyolultabb szegmenséről van szó. CT és MR vizsgálat mellett néha szükséges a gerincfolyadék vizsgálata, illetve a kontrasztanyag beadása mellett végzett myelográfia. Sürgős műtétre kerülhet sor, ha súlyos izomgyengeség lép fel a betegnél. Ez ugyanis azt jelzi, hogy bénulás kezdődik. Ilyenkor a nyomás alá került ideggyök felszabadítása után, még hónapokba beletelik az eredeti mozgásképesség visszanyerése.

Az ágyéki porckorongsérv operációja során sokszor egyidejűleg kell eltávolítani a korong kitüremkedő, esetleg szétszakadt részeit, és a csigolyák csontkinövéseit. Sikeres műtét után az erős fájdalom azonnal megszűnik, az izomgyengeség azonban jóval lassabban mérséklődik. A zsibbadás egy része és a mélyreflexek renyhesége tartós maradhat.

Négy-hat hét lábadozás után azok a betegek, akik nem kifejezetten nehéz fizikai munkát végeznek, munkába állhatnak. Követéses vizsgálatok szerint az ágyéki gerincsérvvel műtött betegek fele teljesen tünetmentes, harmaduk időszakosan jelentkező derékpanaszok mellett normális életmódot folytat, és minden huszadik beteg ismét műtétre kerül a kiújult tünetek miatt.

A porckorongsérvvel operáltak gyakran panaszkodnak arra, hogy tartós ülés után vagy a reggeli felkeléskor nagyon merevnek érzik a derekukat. Ennek általában az az oka, hogy a porckorong eltávolítása után a felsőtest súlya a kis ízületekre nehezedik, amelyek artrózissal válaszolnak a szokatlan terhelésre.

Az utóbbi az évtizedben sokat változott a porckorongsérv esetében alkalmazott műtéti technika is. Egyes esetekben nem szükséges nagy feltáró vágást ejteni a gerinc közelében, a kívánt eredményt endoszkópos műtéti eszközökkel is el lehet érni. A változás másik iránya, hogy a térd és csípőízülethez hasonlóan már alkalmazzák a mesterséges porckorong beületetését is, igaz egyelőre csak kísérleti jelleggel és néhány országban.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső