Növeszthetünk új porcot a régi helyére?

Azt gondolná az ember, hogy egy baleset, mondjuk megcsúszás a jégen vagy egy rossz lépés az utcán legrosszabb következménye a törött csont. Pedig nem így van, ugyanis a csont meggyógyul, ellentétben a porcokkal.

Képesek vagyunk új porcokat növeszteni?

A sportolók esetében egy ideje már vizsgálják a sérült porcokat és gyógyulási idejüket. Mivel ez nem egy egyszerű kutatási ágazat, az orvosok új módszerhez fordultak, hogy megállapítsák, az ember képes-e új porcokat növeszteni.

A University of Copenhagen reumatológusa, Michael Kjær és csapata a szén 14 izotópot használták fel méréseikhez. A légkörben található szén 14 izotóp mennyisége a múlt század ötvenes éveiben érte el csúcspontját, köszönhetően a folyamatos atombombateszteknek, és gyors csökkenésnek indult 1963 után, mikor a nemzetközi egyezmények betiltották ezeket a kísérleteket.

A jövőben inkább a porcsérülések megakadályozására irányuló kutatásokat végeznének
A jövőben inkább a porcsérülések megakadályozására irányuló kutatásokat végeznének

Az izotóp mennyisége képes meghatározni, milyen idős egy molekula. Ha az adott molekula folyamatosan cserélődik, akkor fiatalabbnak tűnik, azaz a molekulában lévő szén 14 izotóp mennyisége ahhoz közelit, amennyi abban a pillanatban a légkörben is megtalálható. Viszont ha a molekula stabil, akkor annak szén 14 tartalma annyi lesz, mint amennyi a légkörben volt annak kialakulásakor.

Kjær és csapata egy szervdonor térdporcát, és 22 - 2000 előtt született, térdprotézist kapott - páciensből származó mintát vizsgáltak meg. Ezek közül a betegek közül többen porckopás miatt szorultak implantátumra, míg mások csontrák miatt.

Érjük be a meglévő porcmennyiséggel?

A tesztalanyok térdének kollagénjében található izotóp szintje megegyezett az izotóp atmoszférikus szintjével abból az időszakból, amikor 8-13 évesek voltak. Ebből azt a következtetést vonták le az orvosok, hogy a felnőtté válás óta nem termeltek új porcokat. Például egy 1935-ben született páciens kollagénje alig tartalmazott szén 14 izotópot, míg az 1950-es években születetteké rengeteget.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az ember kénytelen beérni azzal a porcmennyiséggel, amivel született, és ezen még olyan kísérletek sem segítettek, mint az őssejt-beültetés . Kjær szerint a jövőben inkább a porcsérülések megakadályozását elősegítő kutatások lennének üdvözítőek.

Mindazonáltal, mint ismeretes, Prof. Dr. Hangody László magyar ízületsebész, az ízületi betegségek artroszkópos specialistája fejlesztette ki azt a módszert, mely a leggyorsabb és leghatékonyabb műtéti eljárásnak számít az ízületkopás gyógyítására. Az úgynevezett mozaikplasztika során az ízületeknek a jó minőségű üvegporc borítással rendelkező, úgynevezett nem terhelő felszínéről kicsi, henger alakú porcot metszenek ki csont alapjukkal együtt, majd azt mozaikszerűen beültetik az ízület károsodott, kilyukadt terhelő felszíneibe.

Ennek a módszernek a segítségével pontosan olyan görbületű és domborulatú felszínt tudnak létrehozni, mint amilyen az eredeti volt. Nem csoda, hogy a világ is felfigyelt a módszerre, mára évente negyvenezer műtétet végeznek ezzel az eljárással szerte a világon. A professzor mindehhez speciális műszerkészletet használ, amellyel jelentősen lecsökkenthető a műtéti heg és a lábadozás ideje.

Forrás: www.sciencemag.org

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra