Néhány szó a gyógytestnevelésről

Mi is az a gyógytestnevelés? Legtöbben nagyon keveset tudunk róla egészen addig, amíg gyermekünkön felfedezve valamilyen tartási rendellenességet eljutunk egy ortopéd szakorvoshoz...

Legtöbbször az iskolaorvos vagy a háziorvos ad beutalót a szakrendelésre, hogy kiderítsék van-e valamilyen gerinc rendellenesség rossz, aszimmetrikus tartás hátterében. Amennyiben fény derül valamilyen gerincelváltozásra (scoliosisra, M. Scheuermannra stb.), izomgyengeségből adódó tartási rendellenességre, lúdtalpra vagy valamely kezelendő egyéb mozgásszervi betegségre, akkor javasolja a szülőknek a könnyített testnevelést, speciális tornát és az úszást. Egyszóval a gyógytestnevelést. Kezünkben a beutalóval a következő lépés: eljutni a megfelelő helyre minél hamarabb.

Minden iskolának törvény szabta kötelessége biztosítani a fent említett gyermekek számára a gyógytestnevelés foglalkozásokat. Ha erre nincs módja, pl.: túl kevés a gyerekek száma, nincs rá megfelelő végzettségű tanár stb., a besorolt gyerekeket a kerület másik iskolájába, egy úgynevezett gyógytestnevelési központba kell átirányítani. Minden iskolában megtalálható az adott iskola gyógytestnevelőjének neve és a foglalkozások helyéül szolgáló iskola címe. Célszerű felkeresni az iskolaorvost is.

A foglalkozásokat kis csoportokban gyógytestnevelő tanárok vezetik délutánonként. Heti 2x45 perc tornatermi és egyszeri uszodai foglalkozást kell tartani - az úszást természetesen csak abban a kerületben, ahol az megvalósítható.

Ezeken a délutáni "tanórákon" kifejezett törzsizom-erősítés, kondicionálás és játékos tartásjavítás az elsődleges feladat. Törekszünk korrigálni a deformitásokat, kielégíteni a gyerekek mozgásigényét és kompenzálni az ülő életmód okozta problémákat. Kiemelkedő feladatunknak tartjuk a mindennapi mozgás jelentőségét és napi szükségletté válását a gyerekek, a fiatalok és később a belőlük váló felnőttek életében.

Az uszodai foglalkozások gyógyúszást foglalnak magukba. Itt mindenki úszástudásának, korának és betegségének -ami lehet belgyógyászati is- megfelelő gyakorlatcsoportot kap, és rendszeresen elvégez. Az úszás szerves kiegészítője a tornatermi foglalkozásoknak. Remek izomlazító, erősítő, pszichés relaxáló, korrekciós, a kardiovaszkuláris rendszert fejlesztő hatást lehet elérni a különböző edzésmódszerek, feladatok kombinálásával.

A továbbiakban ismertetünk néhány mindenki számára hasznos gyógyúszó feladatot. Kevés gyakorlással bárki elsajátíthatja, és rendszeresen beillesztheti a már meglévő úszásprogramjába. Ezek a gyakorlatok változatossá teszik az úszást, és még azok számára is van jótékony hatásuk, akik nem szenvednek semmilyen mozgásszervi betegségben. Komplex hatásuk ebben az esetben megelőző, preventív célokat szolgál.

Hátúszó lábtempó /krallozás/, a tarkó alatt egy úszólappal

Könyökünket húzzuk hátra /a medence alja felé/, miközben mellkasunkat megemeljük úgy, hogy kiemelkedjen a vízből. Tartsuk ezt a helyzetet 2 mp-ig, majd lazítsuk el izmainkat. /a láb végig tempózik/

 • Légzés: Mellkas-emelésnél beszívjuk a levegőt, lazításnál kifújjuk.
 • Variációk: Úszólap nélkül is végezhető, vállra tett kézzel.
 • Hatás: Az alaphelyzet során a nyakizmok ellazulnak, a fej alátámasztott helyzetben van. A mellkas-kiemelésnél a mély hátizmok és a lapockazáró izmok megfeszülnek, és ez által erősödnek.

Hason gyorsúszó lábtempó /krallozás/, úszólap a kézben.

Egyik karunkkal érintsük meg az ellenoldali lapockánkat. Könyökünket emeljük minél magasabbra. Tartsuk meg ezt a helyzetet 2 mp-ig, majd engedjük karunkat vissza a lapra. Végezzük el a feladatot a másik karral is.

 • Légzés: Miután mindkét karral elvégeztük emeljük ki a fejünket a vízből előre, belégzés, a víz alatt pedig kilégzés.
 • Variációk: Mell lábtempóval is végezhető, 1 láb - 1 kartempó.
 • Hatás: A felületes hátizmok erősítésére szolgál. Folyamatos kilégzés mellett jól fejleszti a tüdő vitálkapacitását.

Mellúszó lábtempó /"békaláb"/ deszkával, váltottkarú nyújtózás

A nyújtózás vállból történjen, minél jobban előrenyújtva a kart, miközben a másik könyök is nyújtva marad. Fejünket hajtsuk a vízbe.

 • Légzés: Négy nyújtózás alatt kilégzés, majd egy belégzés.
 • Variációk: Úszólap nélkül, vagy gyorsúszó lábtempóval.
 • Hatás: A lábtempó a csípőizület kimozgatására kiváló. A nyújtózkodás nyújtó-erősítő-átmozgató jellegű gyakorlat.

Pároskarú hátúszás

Mindkét karunk azonos mozgást végez a víz fölött és alatt is. A két kar minél közelebb fogjon vizet a fej vonalához, nyújtott könyökkel.

 • Légzés: Tetszőleges ritmusban.
 • Variációk: Mellúszó lábtempóval, láb között bójával, tenyér ellenállással.
 • Hatás: Hatékonyan átmozgatja a hát-, és karizmokat. Mell lábtempóval végezve az ágyéki gerincszakaszon csökkenti a homorú /lordotizáló/ tartást.

Mellúszó lábtempó hason, kéz a csípő mögött összefűzve

2-3 lábtempó alatt a lapockáinkat összezárjuk, és a vállakat hátrahúzva tartjuk, majd lazítsuk el a vállövet.

 • Légzés: 2-3 lábtempó alatt kilégzés a vízbe, majd a fej előreemelésével vegyünk levegőt.
 • Variációk: Krallozó lábtempó, vagy akinek a levegővétel gondot okoz, végezze háton.
 • Hatás: Erőteljes felületes hátizom erősítő gyakorlat. Háton végezve az elülső combizmokat jól fejleszti.

A délutáni foglalkozások népszerűek a gyerekek körében, hiszen kötetlenebb a légkör, és a tanárok sok játékos feladattal igyekeznek oldani a hasonló karakterű gyakorlatok monotóniáját. Azt hiszem, azt pedig kár ecsetelni, hogy úszni a legtöbb gyermek szeret. VI. évf. / 9. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: