Mitől dagadnak be az ujjaink?

Az ujjak bedagadása, más néven daktilitisz általában ártalmatlan, de bizonyos esetekben valamilyen kóros állapot is állhat a háttérben. Erre leginkább akkor van okunk gyanakodni, ha a duzzanat mellé fájdalom is társul.

Nagy meleg

Ha a hőmérő higanyszála magasra kúszik, akkor a vérerek kitágulnak, és ilyenkor több folyadék jut a szövetekbe. Ennek hatására duzzadás, vizesedés alakulhat ki.

Nagy bajt jelezhetnek a görbe ujjak - részletekért kattintson !

Túl sok só

Ha sok olyan ételt eszünk, amelynek magas a nátriumtartalma, azaz nagyon sós, akkor jó eséllyel számíthatunk arra, hogy az ujjaink egyszer csak virslire kezdenek hasonlítani. A test só-víz egyensúlyának érdekében a szervezet több só hatására több vizet is tart vissza. Szerencsére ez az állapot általában egy nap alatt megszűnik.

ujjak
Mitől dagadhatnak be az ujjaink? Fotó: 123rf

Ízületi problémák

Ha azt vesszük észre, hogy ujjaink az ujjperceknél vastagodtak meg, akkor ez oszteoartritisz is lehet. Ez sokszor (bár nem mindig) fájdalommal és merevséggel is jár. Az artritisznek egyébként több más fajtája is járhat az ujjak megduzzadásával.

Ínhüvelygyulladás

Hirtelen nyilalló, égő fájdalom, esetleg a kéz és az ujjak zsibbadása, valamit duzzanata - ezek a tünetek nagyon gyakran ínhüvelygyulladásra utalnak. Nem árt tudni, hogy az ínhüvelygyulladás a nők esetében gyakoribb, egészen pontosan háromszor olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál.

Raynaud-kór

Az ilyen betegséggel küzdők esetében az erek összeszűkülnek, általában a hideg idő, vagy a stressz miatt. A szűkület miatt rosszabb lesz a keringésük - a duzzadás olyankor jelentkezik, fájdalom, bizsergés kíséretében, amikor a keringés végül helyreáll. A Raynaud-kór is gyakoribb nők, mint férfiak esetében.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)