Csalódunk a D-vitaminban?

A vitamin nem csökkenti a fájdalmat, és nem lassítja a betegség súlyosbodását - állítják a Tufts New England Orvosközpont munkatársai.

A statisztikák szerint 25 millió amerikai szenved csont- és ízületi gyulladásban (orvosi szóval oszteoartritisz). A betegség terhelés hatására alakul ki, az ízületi felszínek fokozatosan elkopnak, ami egy idő után fájdalomban ölt testet. A D-vitaminról korábban úgy gondolták, hogy a kalcium beépülésének serkentésén keresztül segíthet a betegség kezelésében.

Az Amerikai Reumatológiai Kollégium éves találkozóján vasárnap bemutatott vizsgálatban Dr. Timothy McAlindon és munkatársai 146 térdtáji oszteoartrózisos beteget vizsgáltak. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották, a felük nagy dózisú (2000 egység) D-vitamint, a betegek másik fele placebót kapott. A kutatók évente végzett röntgen-vizsgálattal, mágneses rezonancia vizsgálattal (MR) és mozgástesztek segítségével határozták meg, milyen hatása volt a kurzusnak.

Az ízületek állapotában két év elteltével nem volt különbség a placebo- és D-vitaminos csoport között. Ugyanígy, a funkcionális tesztek sem hoztak számottevő különbséget. Emiatt a szakértők a jövőben is a bevált módszereket: a fizioterápiát, a rendszeres testmozgást, és a gyulladáscsökkentő gyógyszereket ajánlják. Súlyosabb esetben pedig az ízületi protézisek jelentik a megfelelő alternatívát.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő