A vádlifájdalom leggyakoribb okai

A vádlifájdalom olyan súlyossá válhat, hogy akár a járást is akadályozhatja. Az orvosi diagnózis azért is fontos, mert az izomhúzódástól az érrendszeri problémákig számos kiváltó ok állhat a háttérben.

Izomgörcs

Ez a probléma jellemzően átmeneti, bár jelentős fájdalmat okozhat. Kialakulhat túlzott fizikai igénybevétel, gyenge izomzat, dehidratáció, a nyújtás elmaradása és izzadás okán kialakuló elektrolithiány miatt is.

Izomhúzódás

Az izomhúzódás az izmok túlerőltetéséből, túlnyújtásából származó sérülés, amely igen gyakran sportolás, fizikai aktivitás közben jelentkezik, bár egy-egy rossz mozdulat következménye is lehet. Jellemzően éles, erős fájdalommal jár.

Artériás klaudikáció (érszűkület)

Milyen tünetek utalhatnak krónikusfájdalomszindrómára? Részletek itt.

Vádlifájdalom kialakulhat amiatt is, hogy beszűkülnek vagy elzáródnak azok az erek, amelyek a lábakba szállítják a vért. Végtagfáradásnak vagy intermittáló sántításnak is nevezik, amely már kis megterhelés után is jelentkezik. Egészen görcsös fájdalomig fejlődhet, ám a láb megterhelése után megszűnik. Jellemzően 50-60 év kor felett jelentkezik, tipikus tünete a gyorsan vagy fokozatosan beálló izomfájdalom, amelynek következtében a beteg csak rövid távú gyaloglásra képes.

Neurogén spinális klaudikáció (gerinceredetű sántítás)

Ez a probléma leginkább az ágyéki gerinccsatorna-szűkület tüneteként jelentkezhet. A szűkület a gerinccsatornában húzódó cauda rostok és/vagy az ideggyökök nyomását okozza. A csökkent vérellátás és a vénás rendszer kompressziója okozta keringési elégtelenség a fájdalom előidézője. A vádligörcsön túl tünetként jelentkezhet még reggeli alsó végtagi zsibbadás, járás közben fellépő végtaggyengülés, a járástávolság beszűkülése, előrehaladott esetben pedig súlyos járászavar. Jellemző még, hogy az előrehajlás csökkenti a panaszokat.

A vádlifájdalom mögött számos kiváltó ok meghúzódhat
A vádlifájdalom mögött számos kiváltó ok meghúzódhat

Achilles-ín-gyulladás

Íngyulladás esetén reggelente, ébredés után érződik merevnek a vádli, illetve maga az Achilles-ín is érzékeny lehet. Edzés után az enyhe, helyi fájdalomérzet szintén problémát jelezhet, főként, ha idővel egyre erősebbé válik. Különösen a mozgást frissen elkezdőknél, illetve repetitív mozgást végzőknél gyakori az Achilles-ín gyulladása, amelyre duzzanat, megvastagodás is utalhat.

Compartment szindróma (rekeszszindróma)

A compartment szindróma fájdalmas és súlyos állapot, amely vérzést vagy duzzanatot idéz elő egy izmok által zárt téren belül. A magas szövetnyomás csökkenti a keringést és a szövetek funkcióját - kialakul tehát a fájdalom, a zsibbadás, a bizsergés. Az állapot lehet akut, például egy komoly sérülés következtében, valamint lehet krónikus is, amely sokszor a sportterhelés talaján alakul ki. Az érintett végtagot feltétlenül pihentetni kell, és az orvosi kezelés is elkerülhetetlen.

Diabéteszes neuropátia

A (poli)neuropátia a perifériás idegeket érintő károsodás, amely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez kapcsolódóan. Ez azonban nemcsak cukorbetegség lehet, hanem vesebetegség, pajzsmirigybetegség, vitaminhiány vagyalkoholizmusis. Az esetek döntő többségében a tünetek az alsó végtagokon jelentkeznek, a zsibbadás elsősorban a lábat, a vádlit érinti, bár a karon is előfordul. A zsibbadást követően kialakulhat egy égő, zsibbadó, szúró jellegű fájdalom, amely elsősorban éjszaka elviselhetetlen.

Talpibőnyegyulladás

A saroksarkantyú és az úgynevezett plantalis fasciitis (talpi bőnye gyulladása) gyakran eredményez fájdalmat. A probléma kialakulhat lúdtalp és túlterhelés miatt is, különösen olyanoknál, akik erősen terhelik a sarkukat, így például futóknál, atlétáknál, táncosoknál. A fájdalom a talpon, elsősorban a saroknál, a talp belső oldalán jelentkezik, de kiterjedhet a vádlira is. Különösen reggel, pihentetés után vagy terheléskor fokozódnak a tünetek.

Visszér

A visszértágulat genetikai alapon kialakuló állapot, amelynek számos hajlamosító tényezője ismert a terhességtől a hormonális változásokig vagy éppen az elhízásig. Az esetek egy részében a probléma vádlifájdalmat is okoz.

Mélyvénás trombózis

Komoly fájdalmat okoz, ha vérrög képződik a vénában - ez természetesen azonnali ellátást igénylő probléma.

Kezelés otthon és az orvosnál

"Enyhébb esetekben a már ismert házi praktikákhoz érdemes nyúlni. A RICE módszer a következőket foglalja magában: R - rest (pihentetés), I - ice (jegelés), C - compression (nyomás), E - elevation (megemelés). Vádligörcsnél érdemes finom nyújtással próbálkozni, például úgy, hogy leülünk a földre, kiegyenesítjük a lábainkat, és a lábujjakat a test felé húzzuk. Ugyanakkor a szakszerű és rendszeres nyújtás rutinját érdemes sportorvostól, edzőtől, mozgásterapeutától megtanulni, különösen, ha már többször előfordult vádliprobléma" - hangsúlyozta dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. Hozzátette, amennyiben nem akut és más jellegű betegségről van szó, a sportorvos egyéb módszerekkel is segíthet, többek közt lágyrész hialuronsavas injekcióval vagy lökéshullám-terápiával. Elsődlegesen azonban a pontos diagnózis az, amely miatt fel kell keresni egy szakembert, hiszen csak ennek alapján kezdődhet meg a szakszerű kezelés.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)