A kutyák így segíthetik a gyógyulást

Terápiás kutyák segítik a betegek mielőbbi felépülését az egri Markhot Ferenc Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán, az intézmény egy másik részlegén az elmúlt nyolc évben szerzett pozitív tapasztalatokra építve.

A kutyáknak nagyon fontos szerepük van a betegek mozgásra motiválásában, valamint pszichés állapotuk javításában. Az állatokat hetente egyszer viszik az osztályra. Egy civil támogató tíz ilyen alkalom finanszírozását ajánlotta fel, a foglalkozások anyagi fedezetét a továbbiakban az intézmény teremti elő - ismertette Szegedi Erzsébet, a kórház sajtóreferense.

kutya, kutyaterápia, terápiás kutya, mozgásszervi rehabilitáció,
A kutyaterápiának köszönhetően gyorsabban javul a betegek állapota. Fotó: 123rf

A terápiában két, speciálisan erre a célra kiképzett kutya, egy német vizsla és egy border collie vesz részt a gazdájával. A kórház mozgásszervi rehabilitációs osztálya egyébként jól felszerelt, rendelkezésre állnak az alapvető rehabilitációhoz szükséges fizikoterápiás eszközök. A részlegen rehabilitációs csapat is működik. A terápiás kutyáknak köszönhetően azonban a részlegen gyógyulók szívesebben kapcsolódnak be a gyakorlatokba, és gyorsabban javul az állapotuk.

Egyre népszerűbb a kutyaterápia

A legjobb kutyafajták feszült embereknek - a részleteket itt találja!

Csökkenti a stresszt és hatékonyabbá teszi a tanulást a kutyaterápia - derült ki egy közelmúltban megjelent tanulmányból. A kutatásba több mint 300 egyetemistát vontak be. Az eredmények szerint heti egyórányi kutyás foglalkozás után a stresszes diákok - akik esetében magas volt a bukás vagy a lemorzsolódás kockázata - nyugodtabbnak és elfogadottabbnak érezték magukat. A kutyákkal töltött idő segített nekik a koncentrálásban, a tanulásban és az információk hatékonyabb felidézésében egyaránt.

Az Egyesült Államokban csaknem ezer campuson vannak terápiás háziállatok, és számos nagy-britanniai egyetemen is találkoznak kutyákkal a diákok. Korábbi tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy a háziállatok simogatása csökkentheti a stresszhormonok szintjét.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: