A kutyák így segíthetik a gyógyulást

Terápiás kutyák segítik a betegek mielőbbi felépülését az egri Markhot Ferenc Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán, az intézmény egy másik részlegén az elmúlt nyolc évben szerzett pozitív tapasztalatokra építve.

A kutyáknak nagyon fontos szerepük van a betegek mozgásra motiválásában, valamint pszichés állapotuk javításában. Az állatokat hetente egyszer viszik az osztályra. Egy civil támogató tíz ilyen alkalom finanszírozását ajánlotta fel, a foglalkozások anyagi fedezetét a továbbiakban az intézmény teremti elő - ismertette Szegedi Erzsébet, a kórház sajtóreferense.

kutya, kutyaterápia, terápiás kutya, mozgásszervi rehabilitáció,
A kutyaterápiának köszönhetően gyorsabban javul a betegek állapota. Fotó: 123rf

A terápiában két, speciálisan erre a célra kiképzett kutya, egy német vizsla és egy border collie vesz részt a gazdájával. A kórház mozgásszervi rehabilitációs osztálya egyébként jól felszerelt, rendelkezésre állnak az alapvető rehabilitációhoz szükséges fizikoterápiás eszközök. A részlegen rehabilitációs csapat is működik. A terápiás kutyáknak köszönhetően azonban a részlegen gyógyulók szívesebben kapcsolódnak be a gyakorlatokba, és gyorsabban javul az állapotuk.

Egyre népszerűbb a kutyaterápia

A legjobb kutyafajták feszült embereknek - a részleteket itt találja!

Csökkenti a stresszt és hatékonyabbá teszi a tanulást a kutyaterápia - derült ki egy közelmúltban megjelent tanulmányból. A kutatásba több mint 300 egyetemistát vontak be. Az eredmények szerint heti egyórányi kutyás foglalkozás után a stresszes diákok - akik esetében magas volt a bukás vagy a lemorzsolódás kockázata - nyugodtabbnak és elfogadottabbnak érezték magukat. A kutyákkal töltött idő segített nekik a koncentrálásban, a tanulásban és az információk hatékonyabb felidézésében egyaránt.

Az Egyesült Államokban csaknem ezer campuson vannak terápiás háziállatok, és számos nagy-britanniai egyetemen is találkoznak kutyákkal a diákok. Korábbi tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy a háziállatok simogatása csökkentheti a stresszhormonok szintjét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra