Tévhit, hogy a csont csak úgy törhet el, ha elesünk?

A csontritkulás betegségtől a csontok porózussá és törékennyé válnak. Mindez komoly egészségügyi problémát jelent, amely évente több tízmillió embert érint, különösen az 50 év fölötti korosztályban.A csontritkulás, illetve a vele járó esetleges csonttörések gyakoribbak idősebb korban, de szerencsére nem elkerülhetetlenek. Sokan hiszik azt, hogy a csontritkulással csak a nőknek kell szembenézniük, de ebben a formában ez nem igaz. A nőknél valóban gyakoribb a betegség, de a férfiakat is érintheti. Egy amerikai kutatás szerint a fehér férfiak körülbelül 20 százaléka szenved a betegségtől - foglalta össze a HealthLine.

Ezzel együtt tény, hogy a csonttörések rizikója a korral megnövekszik. Ezért a megelőzés már fiatal korban is nagyon fontos. Például sokat segít, ha már a húszas éveinkben megfelelő táplálkozási szokásokat alakítunk ki, és beépítjük a rendszeres mozgást a mindennapjainkba.

Dr. Deborah Sellmeyer, a Johns Hopkins Metabolic Bone Center orvosa szerint a három legjobb módszer arra, hogy elkerüljük a csontok gyengülését és törékenyebbé válását, az, ha elég kálciumot, illetve D-vitamint viszünk be a szervezetünkbe, illetve ha rendszeresen sportolunk.

A csontritkulással járó egészségügyi kockázatok nem merülnek ki csupán a csonttörésekben. Egy kutatás szerint a medencetörést szenvedők 25 százaléka meghal a törést követő 6-12 hónapban, mivel a csípőprotézis-műtétek olyan egészségügyi komplikációkhoz vezethetnek, mint az aritmia, altatási komplikációk, tüdőgyulladás, szívroham, illetve idősek esetében jelentősen megnő a különféle fertőzések kockázata is.

Egy csípőprotézis-műtét előkészületei. Fotó: Getty Images
Egy csípőprotézis-műtét előkészületei. Fotó: Getty Images

Az is tévhit, hogy a csontok csak úgy törhetnek el, ha elesünk vagy megsérülünk. A csontritkulás miatt meggyengült csontok “spontán” is eltörhetnek, akár séta vagy hétköznapi, korábban problémamentes mozdulatok közben. Nem igaz az sem, hogy “érezni fogjuk, ha gyengébbek a csontjaink”. Valójában nem, és látványos jele sincsen, a csontritkulás vizsgálat nélkül nagyon sokszor csak akkor derül ki, mikor valamink eltörik.

Nem igaz az sem, hogy a porózussá vált csontok csontsűrűsége “visszaállítható a normál állapotra”. Azoknak ugyanis, akiket csontritkulással diagnosztizálnak, valószínűleg egész életükben alacsonyabb volt a csontsűrűségük. Ugyanakkor a csonterősítés lehetséges, a megfelelő gyógyszerekkel 3-4 év alatt évente néhány százalékkal növelhető a csontok szilárdsága.


)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: