A korai menopauza egyik veszélye

A demencia kialakulása a nőknél összefüggésbe hozható a korai menopauzával - ezt állapította meg egy előzetes tanulmány.

A változókor (klimax) a nők többségénél 45-60 éves kor körül kezdődik. A természetes, de sokak számára kellemetlen testi-lelki tünetekkel járó folyamat része a reprodukciós időszak végét jelző menopauza, amikor a menstruációs ciklus megszűnik, a vérzés nem jelentkezik többé. A menopauza egyeseknél korábban, már negyvenéves koruk előtt megjelenik: ez a korai menopauza. Ami egy előzetes - még nem publikált - tanulmány szerint 35 százalékkal növeli a demencia kialakulásának kockázatát - írja témával foglalkozó cikkében a CNN, Donald Lloyd-Jonest, az Amerikai Szív Szövetség elnökét idézve.

korai menopauza demencia
A korai menopauza intő jel. Fotó: Getty Images

A tanulmányhoz, amelynek eredményeit az Amerikai Szív Szövetség 2022-es konferenciáján mutatják be, több mint 153 ezer Egyesült Királyságban élő nő genetikai és egészségügyi adatait vizsgálták. A kutatók ademenciakialakulása szempontjából fontos egészségügyi és társadalmi-gazdasági tényezőket is figyelembe vettek. Például az életkort, a testsúlyt, a cigaretta- és alkoholfogyasztási szokásokat, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség előfordulását, a fizikai aktivitás szintjét, a faji hovatartozást, az iskolai végzettséget és a jövedelmet. Megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik 45 éves koruk előtt átestek a menopauzán, 1,3-szor nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak korai demenciát 65 éves korukra.

Ha negyvenéves kor körül marad el a menstruáció, az ötven százalékkal emeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát, állítják görög tudósok.

Korai menopauza: komoly oka van

"Az idő előtti menopauza azt jelzi, hogy a háttérben genetikai, környezeti vagy egészségi problémák állnak" - nyilatkozta Donald Lloyd-Jones, az Amerikai Szív Szövetség elnöke. A korai menopauza kialakulásában szerepet játszhatnak a családi előzmények, egyes autoimmun betegségek, beleértve a krónikus fáradtság szindrómát, a kemoterápia vagy kismedencei sugárkezelés, műtét - amely során a petefészkeket és/vagy a méhet távolították el, és a dohányzás.

A menopauza idején az ösztrogénszint lecsökken, ez magyarázhatja a tanulmány fő megállapítását - nyilatkozta Wenting Hao, a Shandong Egyetem doktorandusza, az egyik szerző. Hozzátette: a menstruációs ciklus szabályozásában szerepet játszó női nemi hormon, az ösztrogén hiánya hosszú távon fokozza az oxidatív stresszt, hozzájárulva az agy öregedéséhez és a kognitív károsodáshoz.

Nem kell belenyugodnunk

A kognitív hanyatlás kockázata ugyanakkor csökkenthető. A rutinszerű testmozgás, a különféle szabadidős és oktatási tevékenységekben való aktív részvétel, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése, és az egészséges testsúly fenntartása egyaránt hozzájárul a kognitív funkciók megőrzéséhez - tette hozzá Hao.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)