9 változás, melyet a menopauza okoz

A menopauza számos változással jár – mutatjuk, hogy tehetjük könnyebbé ezt az időszakot!

Hangulatingadozás

A Pennsylvaniai Egyetemen Dr. E.W. Freeman és kollégái 9 éven át kérdőíveztek. A résztvevő nők menopauza alatti tüneteire és egészségükben bekövetkező változásaikra voltak kíváncsiak. Az eredményeket áttekintve kiemelték, hogy ebben az időszakban a nőknek bizony lehetnek hirtelen hangulatváltozásaik (akár ok nélkül), de ezek idővel és más fiziológiai változásokkal enyhülnek.

Hőhullámok

Az Emory Egyetem 45-55 éves nők bevonásával végzett kutatása megállapította, hogy a menopauza első időszakában a nők 25,7 százaléka tapasztal hőhullámokat, a kései szakaszban viszont már megduplázódik ez az arány, és 52,6 százalék lesz. A tünetek csökkenthetőek az alkohol, a dohányzás, illetve bizonyos fűszerek és gyógynövények mellőzésével.

Alvásproblémák

Egy szintén 45-55 éves nők bevonásával készült amerikai kutatás pedig kimutatta, hogy az alvásproblémák összefüggenek a hőhullámokkal és a depresszióval. Ha ezeket a gondokat sikerül enyhíteni, akkor az alvás terén is javulás érhető el.

A menopauza sokaknál az alvásminőség romlásával jár.
A menopauza sokaknál az alvásminőség romlásával jár.

Depresszió

A fent már említett depresszió kialakulása is kapcsolatba hozható a menopauzával, állítja a Virginiai Egyetem egyik kutatója. Ez persze korántsem jelenti, hogy minden nő depressziós lenne ebben az életszakaszban – annál is inkább, mert a legtöbben az élet természetes velejárójaként tekintenek erre az időszakra. De vannak, akik érzékenyebben élik meg: nekik – ha kedélyállapotuk tartósan nem javul – ajánlott segítséget kérni.

Gondok a memóriával

Egy 68 nő (44-62 évesek) részvételével zajlott amerikai kutatás eredménye szerint akiknek több hőhullámuk volt, és akik több negatív érzésről panaszkodtak, rosszabb eredményt értek el a kutatók által összeállított teszten.

Érrendszeri problémák

A Coloradói Egyetem tudósai kapcsolatot találtak a menopauza tünetei és az érrendszeri problémák közt, ezért ebben az időszakban szerintük is még jobban kell figyelni a szív- és érrendszerünkre. Sokan tapasztalnak kar- és lábdagadást is, nekik ajánlott az esti órákban már csökkenteni a vízfogyasztásukat.

Migrén

A Cincinnati Egyetem kutatói azt állítják, hogy a nőknek többet fáj a fejük, mint a férfiaknak, és a migrének gyakorisága menopauza idején akár 76 százalékkal is megnőhet.

Stressz

Az ösztradiolszint (az ösztrogén egyik fajtája) változásának hatására a nők érzékenysége stressz formájában nyilvánulhat meg, bizonyos esetekben pedig a fent már emlegetett depresszió is kialakulhat. Sport, jóga és meditáció segíthet enyhíteni a tüneteket.

Alacsony libidó

A szexuális vágy az utolsó menstruáció előtt körülbelül 20 hónappal kezd el jelentősen csökkenni, és az utolsó vérzés után egy évvel is tapasztalható egy komolyabb visszaesés – állítja egy amerikai kutatás. A libidó csökkenése ezután is folytatódik, de az ezt követő öt évben nem változik jelentősen.

Táplálkozás menopauza idején

Szakértők javasolják, hogy fogyasszunk sok tejterméket  a kalciumpótlás miatt , illetve gabonaféléket, kenyeret, rizst, friss gyümölcsöket. Igyunk sok szénsavmentes vizet, ám legyünk óvatosak az alkohollal, dohányzással, sóval és cukorral.

Forrás: Brightside

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: