Valóban megmentheti így magát Angelina Jolie?

Fokozott veszélyeztetése miatt a amerikai színésznő eltávolíttatta mindkét mellét. A szakértő szerint ez valóban biztonságos eljárás, ám nem lehet kijelenteni, hogy száz százalékos védelmet nyújtana.

A emlőrákban halt meg.

Az úgynevezett kétoldali masztektómia , vagyis mind a két emlő eltávolítása a rák megelőzés céljából meglehetősen kíméletlen, de elfogadott megelőzési beavatkozás. Mint dr. Bősze Péter genetikai kutató, emlőrák-szakértő lapunknak elmondta: az emlőrákra való hajlam öröklődik, például a BRCA nevű gén hibája miatt. Ha valaki örökli ezt a génhibát, nagy valószínűséggel kialakul nála az emlőrák, ritkábban a petefészekrák is. A családban gyakran előforduló emlőrák, főleg, ha a fiatal nők betegszenek meg, egyértelműen fokozott hajlamra utal.

A professzor hangsúlyozta: kétoldali emlőeltávolítást végső esetben szokták javasolni. A beteget mindig tájékoztatják, aki ennek alapján dönthet a beavatkozás mellett. Dr. Bősze Péter hozzátette: ez egy nagyon biztonságos megelőzési módszere az emlőráknak, ám nem száz százalékos, mert egyrészt az öröklött génhiba minden sejtben megvan, másrészt nem lehet az emlőszövetet az utolsó sejtig eltávolítani, néhány ezer sejt óhatatlanul visszamarad. Egyéb megelőzési mód lehet a gyógyszeres kezelés: erre vonatkozóan sok kutatást végeznek, de az eredmények nem egyértelműek. Másik lehetőség a petefészkek eltávolítása azoknál a nőknél, akik nem akarnak már több gyereket szülni - ez hozzávetőleges hatvan százalékkal csökkentheti a mellrák kialakulásának esélyét.

A kétoldali emlőeltávolítás esztétikai oldalával kapcsolatban dr. Bősze Péter hangsúlyozta: ma már számos mód van a mellek helyreállítására egy ilyen műtét után.

Bősze Péter 1963-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1988-ban kinevezték az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának vezetőjévé, ahol megteremtette a Budapesti Iskolának nevezett nőgyógyászati ráksebészet alapjait. Később csatlakozott a korábbi tanítványaiból alakult nőgyógyászati onkológiai csoporthoz a Szent István Kórházban. Itt számos új műtéti eljárást dolgoztak ki. 1997 és 1999 között az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Társaság (ESGO) elnökeként elismertette a nőgyógyászati onkológiát, mint a szülészet-nőgyógyászat önálló ágát Európában. A Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának alapító elnöke és folyóiratának alapító főszerkesztője. Maria Marchettivel megosztva látja el a főszerkesztői feladatokat a European Journal of Gynaecological Oncology című szaklapnál, és kelet-európai szerkesztője volt a The European Journal of Obstetrics and Gynaecology and Reproductive Biology című lapnak. 1999-ben megalapította az Európai Nőgyógyászati Rák Akadémiát (EAGC). Ő hozta létre a Magyar Orvosi Nyelv című folyóiratot, amely biztosítja, hogy bármi történjen is a genetika, az onkológia és a nőgyógyászat terén, arra a magyaroknak legyen megfelelő kifejezése.

)
Emlékeztető oltások (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: