Elkerülhető a felesleges mellműtét (x)

Az önellenőrzést minden felnőtt nőnek ajánlják, 40 év felett pedig már évente javasolják a mammográfiás szűrést. A modern diagnosztikai módszerekkel ma már korábban fedezik fel az emlődaganatokat, és sokkal kevesebb felesleges műtétre kerül sor.

"Magyarországon évente mintegy 7500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot. Sokaknál még időben felfedezhető lehet a daganat, amennyiben rendszeresen eljárnak mammográfiás szűrésre" - mondja Dr. Forrai Gábor, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke, a Duna Medical Center radiológiájának vezetője. "A Duna Medical Centerben használt, Magyarországon egyedülálló mammográfiás készülékünkkel 29-41 százalékkal több invazív emlőrák szűrhető ki, mint a hagyományos digitális mammográfiával működő gépeknél, így korábban és még kisebb méretben fedezzük fel a daganatot, így a kezelés is korábban kezdhető el."

Egy kép helyett ötven - alacsony dózissal

A tomoszintézises mammográf készülék a mell körül ívben elfordul, és így egy kép helyett körülbelül 50 darab, egyenként 1 milliméteres vékony rétegre választja szét a bonyolult mammográfiás képet. A gép nagyon alacsony dózissal működik és nagyon nagy felbontású képet ad - a legkisebb képpont mindössze 0,07 milliméter.

A tomoszintézis-vezérelt stereotaxiás mintavétel hazánkban egyedülállóan csak a Duna Medical Centerben érhető el

99,3 százalékos pontosság

A kiszűrt gyanús elváltozás nem jelent feltétlenül rákot: sok esetben jóindulatú a látott elváltozás. Ahhoz, hogy az elváltozás okát feltárják, ma már nem kell műteni: a hazánkban csak a Duna Medical Centerben alkalmazott tomoszintézis-vezérelt sztereotaxiás mintavétel hatalmas előnye, hogy 99,3 százalék pontosságú, tehát alkalmazásának eredményeként emlőműtétre gyakorlatilag csak rosszindulatú elváltozás esetén kerül sor. Ez azért is fontos, mert pontos diagnózis felállítása nélkül, "vakon" megoperált mikromeszesedések kétharmada jóindulatúnak bizonyul, tehát egy ilyen mintavétellel a mikromeszesedéssel járó esetek döntő többségében az emlőműtét elkerülhető.

A nemrég nyílt intézményben komplex emlővizsgálatot végeznek melynek része a szakorvosi vizsgálat, digitális tomoszintézises mammográfia és digitális ultrahang vizsgálat.

Amennyiben olyan gyanús elváltozást fedeznek fel, ami ultrahanggal is ábrázolódik, az ultrahang-vezérelt mintavételt is azonnal, néhány perc alatt el tudják végezni A citológiai és szövettani leletek egy hét alatt készülnek el, tehát ha bármilyen további tennivalóra lenne szükség, sok időt nyer a beteg és ha szükséges, a lehető legkorábban megkezdődhet a kezelés.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: