Reggel ezért ébredünk orrdugulással

Az éjszaka folyamán kialakuló orrdugulásnak több oka is lehet. Ha nincs egyéb, náthára vagy légúti betegségre utaló tünetünk, akkor tartós panaszok esetén mindenképp érdemes utánajárni, hogy mi állhat a hátterében.

A reggeli orrdugulás gyakori kiváltó okait Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gégeközpont orvosa ismerteti.

Allergének az ágyban

Az éjszaka folyamán jelentkező vagy erősödő orrdugulást gyakran allergia okozza. Ilyen esetben először a poratka vagy a háziállatok jelenlétére gyanakodhatunk. Lakáson belül az ágyban, a matracban, a párnában és az ágyneműben van a legtöbb poratka. Ha pedig háziállatot tartunk, és az ágyunkat is megosztjuk kedvencünkkel, akkor a tőle származó allergének jelenléte is okozhatja panaszainkat. Érdemes még penész jelenlétére utaló jeleket is keresni a hálószobában, ha rendszeresen fokozódik az orrdugulás éjjelente.

orrdugulás, megfázás, nátha, influenza, allergia,
Reflux vagy a túl száraz levegő is tartós orrduguláshoz vezethet. Fotó: iStock

Túl száraz levegő

A mai lakásokban inkább a magas páratartalom okoz problémát, de előfordulhat az is, hogy túl száraz a belső levegő. A száraz levegő belégzése kellemetlen feszítő érzést okoz, ezért a nyálkahártya intenzív, beszáradó váladék termelésével próbál védekezni. A túlzott váladéktermelés miatt azonban reggelre bedugul az orrunk. Ha a páramérő készülék szerint 40 százalék alatti a hálószoba páratartalma, akkor egy párásító eszköz segítségével komfortosabbá tehetjük a levegőt. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne legyen tartósan 70 százalék felett a páratartalom, mert a túl nedves levegő kedvez az allergéneknek - például az atkáknak és a penésznek.

Orrdugulás várandósság alatt

Miért nem kapunk náthásan levegőt? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A terhesség alatti hormonális változások miatt néhány kedvezőtlen tünet is jelentkezhet a babavárás időszakában. Ezek egyike az orrdugulás. A progeszteron hormon szintjének emelkedése ugyanis fokozott véráramlást okoz a szervezetben. Ez a jelenség az orrjáratok területét is érinti, ezért az orrnyálkahártya megduzzadhat és orrdugulás alakulhat ki. Fekvő helyzetben anatómiai okokból ez még fokozottabban jelentkezik, ezért ébredhetnek a kismamák orrdugulással.

Ha horkolás is társul az orrdugulás mellé

A zajos éjszakákat sokszor az okozza, hogy a beteg képtelen az orrán szabadon lélegezni. Az orrdugulás oka ilyen esetben az alsó orrkagylók megnagyobbodása is lehet. Orrkagylóból három található az orrüregben. Ezek melegítik fel, szűrik meg és párásítják a belélegzett levegőt. Előfordulhat viszont, hogy valamilyen okból - akár az orrnyálkahártya tartós gyulladása vagy a túlzásba vitt orrspray-használat miatt - az alsó orrkagyló megnagyobbodik. Ez pedig akadályozza a légzést és tartós orrdugulást okoz.

Orrdugulás reflux miatt

A reflux során a nyelőcső záróizmának gyengesége miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Tüneteket azonban nemcsak ott, hanem a légutakban is okozhat. Kialakulhat például krónikus orrmelléküreg-gyulladás, amely reggeli orrdugulással jár. Arefluxtünetei is rendszerint fekvő helyzetben rosszabbodnak.

Orrdugulás éjjel-nappal

Fekvő helyzetben az orrdugulás mindig fokozódik. Előfordulhat, hogy nappal is vannak tüneteink, de akkor enyhébbek vagy átmenetileg meg is szűnnek. Emiatt napközben nem is tulajdonítunk különösebb jelentőséget az orrdugulásnak. A tartós orrdugulás hátterében a fentiek mellett állhat még orrpolip, orrsövényferdülés, bizonyos gyógyszerek szedése, hisztamin-intolerancia vagy akár daganatos elváltozás is. Nem múló panaszok esetén ezért ajánlott mielőbb fül-orr-gégészhez fordulni.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: