Hogyan javíthatunk az orrlégzésen?

A bedugult orr a náthával járó egyik legkellemetlenebb panasz: nem kapunk levegőt, csöpög, és még a hangunkat is megváltoztatja. Amikor pedig kifújnánk, nem jön ki rajta semmi. A bedugult orrot ugyanis nem a túl sok váladék okozza, hanem az orrban található, apró erek gyulladása és duzzanata. A következő tippek segítenek, hogy apadjon a gyulladás és könnyebben tudjunk lélegezni az orrunkon át.

Párásítsunk!

A párásító használata gyors és egyszerű módja, hogy csökkentsük az erek gyulladását, így könnyebben lélegezzünk náthásan. A magasabb páratartalmú levegő ugyanis megnyugtatja a nyálkahártyát és a duzzadt ereket, így könnyebben áthalad a levegő. Sőt a belélegzett, párásabb levegő segít a bent ragadt nyálka kiürülésében is.

Forró zuhany

A forró zuhany közben keletkező gőz hasonlóan működik, mint a párás levegő: segít megnyugtatni az irritált nyálkahártyát és a duzzadt ereket. Ha nem is hosszú távra, de rövid időre ez is segít nátha alatt könnyebben levegőt venni. A forró víz feletti gőzölés hasonlóan jó megoldás: ehhez egy törölközőt kell a fejünkre terítve egy tál forró víz felett képződő gőzzel gőzölni.

Hogyan javíthatunk az orrlégzésen?
A nátha egyik legkellemetlenebb tünete az orrdugulás

Hidratálás

Amikor betegek vagyunk, különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel, hogy ki ne száradjunk, ami az orrlégzést is segítheti. Szinte bármilyen folyadék jó: a víz, a gyümölcslé - ha pedig torokfájásunk is van, akkor a leves és a teák is. Ha valaki kellően hidratált, akkor orrnyálkahártyája is jobban működik és a váladék is könnyebben távozik. Így kisebb lesz az orrban a nyomás, amitől csökken a gyulladás és az irritáció is.

Sós permet

A tengeri sós orrsprayk igazán hatékonyak, ha orrlégzésünkön szeretnénk javítani, mert növeli az orrjáratok nedvességét, a só pedig fertőtlenít és segít elpusztítani a kórokozókat. A hidratált orrból jobban ürül a nyálka, csökken a gyulladás, és a duzzanatok is apadnak. A spray pedig segít, hogy az oldat a melléküregekbe is könnyebben eljusson.

Meleg borogatás

A meleg borogatás kívülről segíthet, hogy az orrjáratok megnyíljanak és a nyálka jobban ürülhessen. A borogatás lehet száraz, ha vasalóval melegítünk fel egy kis frottírtörölközőt, vagy nedves is, ha egy forró vizes tálba áztatunk egy pamutkendőt. Ezt nyomkodjuk ki, és tegyük rá az orrunkra, egy másikat pedig a homlokunkra. A meleg enyhíti a fájdalmat, és csökkenti a gyulladást is.

Forrás: healthline.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)