Hogyan javíthatunk az orrlégzésen?

A bedugult orr a náthával járó egyik legkellemetlenebb panasz: nem kapunk levegőt, csöpög, és még a hangunkat is megváltoztatja. Amikor pedig kifújnánk, nem jön ki rajta semmi. A bedugult orrot ugyanis nem a túl sok váladék okozza, hanem az orrban található, apró erek gyulladása és duzzanata. A következő tippek segítenek, hogy apadjon a gyulladás és könnyebben tudjunk lélegezni az orrunkon át.

Párásítsunk!

A párásító használata gyors és egyszerű módja, hogy csökkentsük az erek gyulladását, így könnyebben lélegezzünk náthásan. A magasabb páratartalmú levegő ugyanis megnyugtatja a nyálkahártyát és a duzzadt ereket, így könnyebben áthalad a levegő. Sőt a belélegzett, párásabb levegő segít a bent ragadt nyálka kiürülésében is.

Forró zuhany

A forró zuhany közben keletkező gőz hasonlóan működik, mint a párás levegő: segít megnyugtatni az irritált nyálkahártyát és a duzzadt ereket. Ha nem is hosszú távra, de rövid időre ez is segít nátha alatt könnyebben levegőt venni. A forró víz feletti gőzölés hasonlóan jó megoldás: ehhez egy törölközőt kell a fejünkre terítve egy tál forró víz felett képződő gőzzel gőzölni.

Hogyan javíthatunk az orrlégzésen?
A nátha egyik legkellemetlenebb tünete az orrdugulás

Hidratálás

Amikor betegek vagyunk, különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel, hogy ki ne száradjunk, ami az orrlégzést is segítheti. Szinte bármilyen folyadék jó: a víz, a gyümölcslé - ha pedig torokfájásunk is van, akkor a leves és a teák is. Ha valaki kellően hidratált, akkor orrnyálkahártyája is jobban működik és a váladék is könnyebben távozik. Így kisebb lesz az orrban a nyomás, amitől csökken a gyulladás és az irritáció is.

Sós permet

A tengeri sós orrsprayk igazán hatékonyak, ha orrlégzésünkön szeretnénk javítani, mert növeli az orrjáratok nedvességét, a só pedig fertőtlenít és segít elpusztítani a kórokozókat. A hidratált orrból jobban ürül a nyálka, csökken a gyulladás, és a duzzanatok is apadnak. A spray pedig segít, hogy az oldat a melléküregekbe is könnyebben eljusson.

Meleg borogatás

A meleg borogatás kívülről segíthet, hogy az orrjáratok megnyíljanak és a nyálka jobban ürülhessen. A borogatás lehet száraz, ha vasalóval melegítünk fel egy kis frottírtörölközőt, vagy nedves is, ha egy forró vizes tálba áztatunk egy pamutkendőt. Ezt nyomkodjuk ki, és tegyük rá az orrunkra, egy másikat pedig a homlokunkra. A meleg enyhíti a fájdalmat, és csökkenti a gyulladást is.

Forrás: healthline.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra