Hamarosan gyógyítható lesz a nátha

Megfázás esetén csak a tüneteket kezeltük, a betegséget meggyógyítani nem tudtuk - legalábbis eddig. A kutatók jó úton haladnak ahhoz, hogy a megfázásra általános gyógymódot fejlesszenek ki.

A nátha vagy megfázás az egyik leggyakoribb megbetegedés, amellyel felkeressük a háziorvosunkat. Bár rengeteg ember szenved miatta, gyógymódot idáig nem sikerült találni rá, a kezelés elsősorban a tünetek enyhítését célozza meg. Az egészséges szervezet rendszerint néhány nap alatt megbirkózik a betegség okozta vírussal, legyengült immunrendszerű embereknél azonban súlyos, életveszélyes állapotot is eredményezhet, ezért fontos lenne a megfelelő gyógymód kidolgozása, ami a kutatók szerint már nincs is olyan messze.

Így múlik el gyorsabban a nátha Viccesen azt szokták mondani, ha kezelik a megfázást, akkor hét napig tart, ha nem, akkor egy hétig. Persze, azért ez így nem igaz: sokat tehetünk azért, hogy jobb legyen a közérzetünk és gyorsabb a gyógyulás. Kattintson!

Több módon is gyógyítanák a náthát

A megfázás gyógymódját az 1950-es évek óta kutatják, amikor először sikerült azonosítani a rhinovírusokat, amelyek a felnőttkori náthás megbetegedések 75 százalékáért felelősek. Kiderült viszont az is, hogy a rhinovírusoknak 160 ismert vírustörzse van, nehéz tehát egyetlen olyan vakcinát készíteni, amely mindegyik típus ellen használható lehet. Mivel ennek a készítménynek a kutatása rengeteg időt és pénzt felemésztene, a gyógymódon sokáig nem is dolgozott nagyobb kutatócsoport.

A megfázás kialakulásáért száznál is több vírus lehet felelős
A megfázás kialakulásáért száznál is több vírus lehet felelős

Az utóbbi években azonban több komolyabb kutatás is megkezdődött, melynek célja, hogy egységes, általános gyógymódot fejlesszenek ki a náthára. Az egyik ilyen az Imperial College London falai között zajlik, ahol a vírustörzsek struktúrájában lévő közös vonásokat keresik. Ha sikerülne megtalálni, a kutatók kifejleszthetnének egy olyan immunválaszt, amely a szervezetet általános támadásra vezetné a rhinovírusok ellen.

Egy nagy amerikai gyógyszergyártó cég pedig egy olyan oltóanyag-koktél kifejlesztésén dolgozik, amely a leggyakrabban fertőző vírustörzsek ellen nyújtana védettséget. Céljuk, hogy a 160 közül a leggyakoribb 80 törzs ellen védettséget nyújtson a vakcina, de eddig csak 50 ellen fejlesztettek ki hatásos ellenanyagot. Kutatók másik csoportja a szervezet immunválasza alapján dolgoznának ki hatékony gyógymódot. A szervezet védekezőrendszere ugyanis apró molekulákat, úgynevezett peptideket bocsát ki, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a vírusokkal szemben, és megakadályozzák a szaporodásukat. Ezek a molekulák nagyon gyorsan szétesnek, ha azonban sikerülne stabilizálni őket, sikeresen legyőzhetnék a betegséget okozó vírusokat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)