Súlyos betegséget jelezhet a horkolás

A horkolással nemcsak a párunkat üldözhetjük el az ágyból, hanem bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát is megnövelheti. Az alvási apnoe és a hipertónia közti összefüggésre érdemes odafigyelni.

A horkolást a legtöbb ember csupán kellemetlen és zavaró tényezőnek tartja, amit főleg a hanyatt fekvés és az orrsövényferdülés okoz. Pedig sajnos komoly betegséget, úgynevezett alvási apnoét, azaz éjszakai légzéskimaradást is okozhat.

Az alvási apnoé szindróma során a garatizmok ellazulnak, valamint a nyelv hátrébb csúszik, és ez megakadályozza, hogy elegendő levegő jusson a tüdőbe. Az agyban ezért oxigénhiány és széndioxid-többlet lép fel, amit a beteg egy horkantással próbál megszüntetni. Tanulmányok szerint főleg a túlsúlyosakat érinti a probléma, ami már önmagában is növeli a hipertónia kockázatát.

Egyszerű tippek horkolás ellen A horkolás nemcsak a mi alvásunkat zavarhatja meg, hanem a családtagjaink éjszakai pihenését is. Mit tegyünk a horkolás ellen? Kattintson! Az American Heart Association munkatársai szerint az állapot gyakoribb, mint hinnénk, és enyhe változata ötből egy embert érint - főleg férfiakat, és a menopauza utáni nőket.

Az alvási apnoé és a magas vérnyomás kapcsolata

A nem pihentető alvás számtalan betegség kockázatát megnöveli, így érdemes ügyelni arra, hogy egy felnőtt ember minimum 7 órát aludjon az éjszaka. Amennyiben valaki alvási apnoéval küzd, úgy a betegségek kialakulásának rizikója még nagyobb.

A probléma gyakran magas vérnyomást produkál, így légzéskimaradás esetén érdemes hipertóniára is gyanakodni- tanácsolja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája. Alváskor ugyanis normál esetben a vérnyomás lecsökken, ám apnoé esetén az adrenalin-termelés fokozódik, ami emeli mind a szisztolés, mind a diasztolés értékeket. A problémát csak fokozza, hogy az illető másnap fáradt, koncentrációs nehézségekkel küzd, így könnyen idegessé válhat, ami szintén megemeli a vérnyomást.

Komoly betegséget is jelezhet a horkolás

Komoly betegséget is jelezhet a horkolás

Derítse ki, vajon Önt is érinti-e a probléma!

Magát az alvási apnoét sokan nem tudják maguknak diagnosztizálni, hiszen a legtöbb esetben az illető sem a horkolásával, sem pedig a légzéskimaradásával nincs tisztában. Bár léteznek alváslaborok arra a célra, hogy kiderüljön, valóban ez a probléma áll-e fenn, ám a betegséget a napközbeni fáradtság és álmosság nagyban valószínűsíti, annak ellenére, hogy látszólag eleget alszik a beteg. Mivel a probléma jelentősen megnöveli amagas vérnyomáskialakulásának kockázatát, így panasz esetén ezt is érdemes ellenőrizni, hiszen kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint pl. a szívinfarktus, illetve a stroke.

24 órás vérnyomásmérővel ellenőrizheti, romlott-e a vérnyomása

A vérnyomásmérés legegyszerűbb és leggyorsabb módja az otthoni készülékkel való ellenőrzés, ám sokkal pontosabb és megbízhatóbb módszer a szakorvostól kért 24 órás vérnyomásmérő viselése, amely az éjszaka folyamán is rögzíti az értékeket. (Ez azért is fontos, mert alvási apnoéban szenvedők nagy részénél éjszakai vérnyomás-ingadozás figyelhető meg). Az orvos az adatokat kiértékeli, majd szükség esetén életmódbeli változtatásokat, esetleg gyógyszeres kezelést javasolhat, mellyel megelőzhetők a súlyos szövődmények.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: