Vérnyomásmérés: hogy készüljünk rá?

Kiss Verus

A vérnyomásméréssel a legáltalánosabb orvosi vizsgálatok részeként mindenki találkozott már. Azt tudjuk vajon, hogy mire kell figyelnünk, mielőtt leülnénk abba a bizonyos székbe?

A vérnyomás az a nyomás, amelyet a szív összehúzódásának következtében a vér az ér falára kifejt. Az erek falán mérhető nyomás a vérkör különböző részein a szívtől való távolság és az erek vastagságának függvényében változik. A vérnyomás az idegrendszer pillanatnyi állapotától és a fizikai aktivitástól függően egészséges embernél is más-más értékeket mutat a nap folyamán. Függ továbbá a légzéstől, az érzelmektől (például az orvostól való félelem, az ún. "fehérköpeny hipertónia" is magasabb vérnyomást eredményez), a testmozgástól, az étkezéstől, a káros szenvedélyektől (alkohol, dohányzás, kábítószer), a hőmérséklettől, a húgyhólyag feszülésétől, a fájdalomtól és bizonyos gyógyszerektől is.
A vérnyomás ellenőrzése hozzátartozik az általános orvosi vizsgálathoz, illetve a beállított vérnyomáscsökkentő kezelés hatásossága is ellenőrizhető vele.

Hogy készüljünk a mérésre?

- A mérést megelőző fél órában kerülni kell a testmozgást, az étkezést, a dohányzást, a kávé-, a tea- és az alkoholfogyasztást is.

- Minden gyógyszert, amit rendszeresen szedünk, alkalmazzuk az előírásnak megfelelően a vérnyomásmérés napján is.

A mérés

- A karunkat tegyük szabaddá.

- Emeljük karunkat a szív szintjébe, támasszuk alá, például egy asztalon.

- A vérnyomásmérő mandzsettáját ekkor fogják körbetekerni a felkaron (ha otthon mérjük digitális készülékkel, ugyanígy járjunk el, a még pontosabb használatról a készülék leírásából tájékozódhatunk). Figyelni kell arra, hogy egy túl kicsi gumipárnával kórosan magas, a túl naggyal kórosan alacsony vérnyomásértéket lehet mérni!

- Ha régi típusú vérnyomásmérővel végzik a vizsgálatot, a sztetoszkópot (fonendoszkóp, "hallgató") a kart ellátó verőér fölé helyezik a könyökárokba, és a vérnyomásmérő mandzsettát gyorsan felfújják, 30 Hgmm-rel magasabb nyomásúra, mint ami a mi várható vérnyomásunk. A digitális készülékek egy gombnyomásra felfújják a mandzsettát. Ez kissé feszítő érzéssel jár, ne teljesen veszélytelen.

- Mérés közben ne beszéljünk, ne mozgassuk a karunkat, üljünk mozdulatlanul.

Vérnyomásmérés: hogy készüljünk rá?

Vérnyomásmérés: hogy készüljünk rá?- A mandzsettát ezután lassan, másodpercenként 2-3 Hgmm-es sebességgel leengedik (digitális készülék esetén magától leenged), miközben az áramló vér által keltett hangokat hallgatják. A hangok megjelenése az ún. szisztolés (a vérnyomásérték első száma, a "per" előtti érték), míg azok eltűnése az ún. diasztolés vérnyomás értéke (a vérnyomásérték második száma, a "per" utáni érték). A teljesen automata készülékeknél minden automatikusan, a kiértékelés az oszcillometriás módszer alapján történik, a mérés végén a kijelzőn a szisztolés és a diasztolés értéket és a pulzusszámot olvashatjuk le.

- Ha otthon rendszeresen mérjük a vérnyomásunkat, mindig ugyanabban a napszakban mérjük!

Az értékek

A mért vérnyomásértékek az egészen alacsonyaktól, pl. 100/70 Hgmm-től a magasakig (200/120 Hgmm) előfordulhatnak, a 120/80 Hgmm átlagosnak mondható. Az egészséges határ 135/85 Hgmm, az orvosok már ennél az értéknél is bizonyos életmódbeli változtatásokat javasolnak. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha nyugalmi állapotban, nem szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között két mérés átlaga nagyobb mint 140/90 Hgmm.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag