Vérnyomásmérés: hogy készüljünk rá?

Kiss Verus

A vérnyomásméréssel a legáltalánosabb orvosi vizsgálatok részeként mindenki találkozott már. Azt tudjuk vajon, hogy mire kell figyelnünk, mielőtt leülnénk abba a bizonyos székbe?

A vérnyomás az a nyomás, amelyet a szív összehúzódásának következtében a vér az ér falára kifejt. Az erek falán mérhető nyomás a vérkör különböző részein a szívtől való távolság és az erek vastagságának függvényében változik. A vérnyomás az idegrendszer pillanatnyi állapotától és a fizikai aktivitástól függően egészséges embernél is más-más értékeket mutat a nap folyamán. Függ továbbá a légzéstől, az érzelmektől (például az orvostól való félelem, az ún. "fehérköpeny hipertónia" is magasabb vérnyomást eredményez), a testmozgástól, az étkezéstől, a káros szenvedélyektől (alkohol, dohányzás, kábítószer), a hőmérséklettől, a húgyhólyag feszülésétől, a fájdalomtól és bizonyos gyógyszerektől is.
A vérnyomás ellenőrzése hozzátartozik az általános orvosi vizsgálathoz, illetve a beállított vérnyomáscsökkentő kezelés hatásossága is ellenőrizhető vele.

Hogy készüljünk a mérésre?

- A mérést megelőző fél órában kerülni kell a testmozgást, az étkezést, a dohányzást, a kávé-, a tea- és az alkoholfogyasztást is.

- Minden gyógyszert, amit rendszeresen szedünk, alkalmazzuk az előírásnak megfelelően a vérnyomásmérés napján is.

A mérés

- A karunkat tegyük szabaddá.

- Emeljük karunkat a szív szintjébe, támasszuk alá, például egy asztalon.

- A vérnyomásmérő mandzsettáját ekkor fogják körbetekerni a felkaron (ha otthon mérjük digitális készülékkel, ugyanígy járjunk el, a még pontosabb használatról a készülék leírásából tájékozódhatunk). Figyelni kell arra, hogy egy túl kicsi gumipárnával kórosan magas, a túl naggyal kórosan alacsony vérnyomásértéket lehet mérni!

- Ha régi típusú vérnyomásmérővel végzik a vizsgálatot, a sztetoszkópot (fonendoszkóp, "hallgató") a kart ellátó verőér fölé helyezik a könyökárokba, és a vérnyomásmérő mandzsettát gyorsan felfújják, 30 Hgmm-rel magasabb nyomásúra, mint ami a mi várható vérnyomásunk. A digitális készülékek egy gombnyomásra felfújják a mandzsettát. Ez kissé feszítő érzéssel jár, ne teljesen veszélytelen.

- Mérés közben ne beszéljünk, ne mozgassuk a karunkat, üljünk mozdulatlanul.

Vérnyomásmérés: hogy készüljünk rá?

Vérnyomásmérés: hogy készüljünk rá?- A mandzsettát ezután lassan, másodpercenként 2-3 Hgmm-es sebességgel leengedik (digitális készülék esetén magától leenged), miközben az áramló vér által keltett hangokat hallgatják. A hangok megjelenése az ún. szisztolés (a vérnyomásérték első száma, a "per" előtti érték), míg azok eltűnése az ún. diasztolés vérnyomás értéke (a vérnyomásérték második száma, a "per" utáni érték). A teljesen automata készülékeknél minden automatikusan, a kiértékelés az oszcillometriás módszer alapján történik, a mérés végén a kijelzőn a szisztolés és a diasztolés értéket és a pulzusszámot olvashatjuk le.

- Ha otthon rendszeresen mérjük a vérnyomásunkat, mindig ugyanabban a napszakban mérjük!

Az értékek

A mért vérnyomásértékek az egészen alacsonyaktól, pl. 100/70 Hgmm-től a magasakig (200/120 Hgmm) előfordulhatnak, a 120/80 Hgmm átlagosnak mondható. Az egészséges határ 135/85 Hgmm, az orvosok már ennél az értéknél is bizonyos életmódbeli változtatásokat javasolnak. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha nyugalmi állapotban, nem szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között két mérés átlaga nagyobb mint 140/90 Hgmm.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag