Hőség: figyeljünk a vérnyomásunkra

Bár az ÁNTSZ szerint jelenleg nincs hőségriadó, hiszen a napi átlaghőmérséklet nem haladja meg három napon keresztül a 25, illetve 27 Celsius-fokot, azért sokan érezhetik a mostani meleget megterhelőnek. Az Országos Kardiológiai Intézet főorvosa nemcsak a betegeket, hanem az egészséges embereket is elővigyázatosságra inti.

A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára jelentős terhelést okoz a nyári hőség - mondja Dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A kardiológus professzor ugyanakkor a HáziPatika.com-nak hangsúlyozta, hogy nemcsak a betegek, hanem az egészséges emberek számára is veszélyes az ilyen meleg idő.

Természetesen mindenkinek figyelnie kell arra, hogy ne tartózkodjon túl hosszú ideig a tűző napon, és a szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek fokozottan kell vigyázniuk. Elsősorban a vízháztartásukra kell ügyelniük. Elvileg 2-2,5 liter folyadékot kellene meginni, hogy a hőség fokozott verejtékezést kiváltó és a vérnyomást csökkentő hatását kivédjük. Ám az emberek nagy része nem iszik ennyit, ezért víztelítettségi, hidratáltsági állapotuk veszélyessé válhat.

A szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők jelentős része vízhajtókat szed, amelyeket általában normál hőmérsékleti viszonyokhoz igazodva állítanak be, ezért kell ügyelniük magukra az érintetteknek. Fokozottan figyelniük kell a vérnyomásukat, nehogy az túl alacsonyra csökkenjen.

Hőség: figyeljünk a vérnyomásunkra

A nagy meleg, a szárazság miatt a kiszáradástól mindenkinek óvnia kell magát - magyarázta a kardiológus. Minthogy csak általánosságban tudott csak nyilatkozni, Dr. Andréka Péter elmondta, hogy a komolyabb betegségekben szenvedők rendszeresebb ellenőrzése válik szükségessé a hőségben.

Ilyen melegben és napsütésben az árnyékos, hűvösebb helyeken való tartózkodást javasolta a szakértő, de hozzátette, ezt azért mindenki józan ésszel is könnyen beláthatja. Ugyanakkor egyes betegségek esetében különösen oda kell figyelni. A szívelégtelenségben szenvedők helyzete instabillá válhat, hiába volt korábban stabil az állapotuk. A vérnyomás ingadozása a koszorúér-problémákkal bajlódóknál is felléphet. Így hőség idején a kardiológiai intézetben is több a munkájuk az orvosoknak - tette hozzá a professzor.

Végül javasolta, hogy aki tudja, kerülje ilyen időben a megerőltető testmozgást, és felhívta újból a figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságára.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: