A vérnyomás

A ma, nap mint nap emlegetett vérnyomás fogalma alig több mint száz éves, értékének helyes értelmezése pedig még ennél is rövidebb múltra tekint vissza.

Homályos elképzelések

A vér mibenléte és szerepe mindig is izgatta az embert. Évszázadokon át tartotta magát az az elképzelés, hogy a vér a májban keletkezik, és a szív pumpálja a különböző szervekbe, ahol elhasználódik, maradéka pedig az izzadsággal távozik. Európában az egyházi tiltás miatt csak az 1500-as években kezdtek el anatómiai vizsgálatokat végezni olyan személyek holttestén, akik valamiért nem kaptak egyházi temetést. A magas vérnyomással összefüggő betegségeket ugyanakkor viszonylag korán ismerték, és helyesen hozták összefüggésbe vérkeringési problémákkal. A "vértúltengést" érvágással próbálták kezelni, melynek több kára volt, mint haszna, mert általában pont azoknál a beteg embereknél alkalmazták, akiknek ily módon tovább gyengített szervezete már sokszor nem viselte el a traumát.

A nyomás nyomában

Az orvostudomány számára fontos felfedezését, az ember vérkeringésének leírását William Harvey 1628-ban publikálta, majd 1664-ben Niels Stensen bizonyítani tudta, hogy a szív valójában egy izompumpa. Stephen Hales, angol orvos írta le először 1773-ban, hogyan mérte meg egy ló vérnyomását. A ló nyaki verőerébe üvegcsövet vezetett, majd a csőben megállapodó vérszint mutatta az erekben uralkodó nyomást.

Az igen véres módszert azonban emberen nem lehetett alkalmazni. Az ember vérnyomásának mérése csak jóval később, a bécsi Ritter von Basch 1881-ben bemutatott készülékével vált lehetővé, mely a vérnyomást nem az artériában mérte, hanem indirekt módon, a pulzus elszorításával vagyis anélkül, hogy a testet meg kellett volna sérteni.

Immár érthető és mérhető

Ezzel általánosan mérhetővé vált az ember vérnyomása, az értékek értelmezése azonban nem volt egységes. A XIX. és XX. század fordulóján az orvosok jobbára még azt hitték, hogy a mért vérnyomásérték a szív erejét, nem pedig munkavégző-képességét jellemzi, és ennek megfelelően a magas vérnyomást is az egészséges szív sajátjának tartották.

Csak a 20-as években, a vérnyomást befolyásoló tényezők felismerése után, valamint a primer és szekunder, azaz nem esszenciális, hanem ismert kórokok következtében kialakult magas vérnyomás meghatározásával vált a vérnyomásmérés diagnosztikai jelentőségűvé.
A vérnyomásmérőket közben folyamatosan fejlesztették, hogy egyre pontosabban tudjanak mérni. A maiak közvetlen elődjét Riva-Rocci, olasz orvos készítette 1896-ban, melynek már fontos része volt a felpumpálható mandzsetta és a higanyos manométer. Az első vérnyomáscsökkentő szert 1924-ben hozták forgalomba.

Tisztázzuk tehát a fogalmakat...

A vérnyomás definíció szerint az a nyomás, amelyet a szív összehúzódásának következtében a vér az ér falára kifejt. Az erek falán mérhető nyomás a vérkör különböző részein a szívtől való távolság és az erek vastagságának függvényében változik. Az általános orvosi gyakorlatban - és az otthoni mérés esetén is - vérnyomás alatt a bal felkar artériájában a szív magasságában mért nyomást értjük. A vér nyomása a szív ritmikus összehúzódásának következtében periodikusan is változik. Az összehúzódott bal kamra által létrehozott csúcsnyomás a méréskor a "felső" értéket adó, szisztolés érték. A balkamra elernyedési fázisában a vérnyomás meredeken esik, eléri a minimális értéket, az ún. diasztolés vérnyomást, azaz az "alsó értéket", majd ismét meredeken emelkedni kezd. Az alsó érték főként attól függ, hogy a vér milyen sebességgel tud továbbfolyni az artériákból a kapillárisokba.

A percenként továbbított vérmennyiség a perctérfogat, ami az egyszeri pumpálásra továbbított vérmennyiség és a pulzus (a szívverések egy perc alatti gyakorisága) szorzata. A pulzusszám növekedésekor általában fokozódik a vérnyomás is.
A vérnyomás az idegrendszer pillanatnyi állapotától és a fizikai aktivitástól függően egészséges embernél is állandóan változik a nap folyamán.

A vér nyomása az életkorral is változik. Idős korban ugyanis az erek veszítenek rugalmasságukból, így magasabb vérnyomás értéket lehet mérni a falukon.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban hétfon délelőtt délen lesz több napsütés, északon többfelé befelhősödik az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag