A vérnyomás

A ma, nap mint nap emlegetett vérnyomás fogalma alig több mint száz éves, értékének helyes értelmezése pedig még ennél is rövidebb múltra tekint vissza.

Homályos elképzelések

A vér mibenléte és szerepe mindig is izgatta az embert. Évszázadokon át tartotta magát az az elképzelés, hogy a vér a májban keletkezik, és a szív pumpálja a különböző szervekbe, ahol elhasználódik, maradéka pedig az izzadsággal távozik. Európában az egyházi tiltás miatt csak az 1500-as években kezdtek el anatómiai vizsgálatokat végezni olyan személyek holttestén, akik valamiért nem kaptak egyházi temetést. A magas vérnyomással összefüggő betegségeket ugyanakkor viszonylag korán ismerték, és helyesen hozták összefüggésbe vérkeringési problémákkal. A "vértúltengést" érvágással próbálták kezelni, melynek több kára volt, mint haszna, mert általában pont azoknál a beteg embereknél alkalmazták, akiknek ily módon tovább gyengített szervezete már sokszor nem viselte el a traumát.

A nyomás nyomában

Az orvostudomány számára fontos felfedezését, az ember vérkeringésének leírását William Harvey 1628-ban publikálta, majd 1664-ben Niels Stensen bizonyítani tudta, hogy a szív valójában egy izompumpa. Stephen Hales, angol orvos írta le először 1773-ban, hogyan mérte meg egy ló vérnyomását. A ló nyaki verőerébe üvegcsövet vezetett, majd a csőben megállapodó vérszint mutatta az erekben uralkodó nyomást.

Az igen véres módszert azonban emberen nem lehetett alkalmazni. Az ember vérnyomásának mérése csak jóval később, a bécsi Ritter von Basch 1881-ben bemutatott készülékével vált lehetővé, mely a vérnyomást nem az artériában mérte, hanem indirekt módon, a pulzus elszorításával vagyis anélkül, hogy a testet meg kellett volna sérteni.

Immár érthető és mérhető

Ezzel általánosan mérhetővé vált az ember vérnyomása, az értékek értelmezése azonban nem volt egységes. A XIX. és XX. század fordulóján az orvosok jobbára még azt hitték, hogy a mért vérnyomásérték a szív erejét, nem pedig munkavégző-képességét jellemzi, és ennek megfelelően a magas vérnyomást is az egészséges szív sajátjának tartották.

Csak a 20-as években, a vérnyomást befolyásoló tényezők felismerése után, valamint a primer és szekunder, azaz nem esszenciális, hanem ismert kórokok következtében kialakult magas vérnyomás meghatározásával vált a vérnyomásmérés diagnosztikai jelentőségűvé.
A vérnyomásmérőket közben folyamatosan fejlesztették, hogy egyre pontosabban tudjanak mérni. A maiak közvetlen elődjét Riva-Rocci, olasz orvos készítette 1896-ban, melynek már fontos része volt a felpumpálható mandzsetta és a higanyos manométer. Az első vérnyomáscsökkentő szert 1924-ben hozták forgalomba.

Tisztázzuk tehát a fogalmakat...

A vérnyomás definíció szerint az a nyomás, amelyet a szív összehúzódásának következtében a vér az ér falára kifejt. Az erek falán mérhető nyomás a vérkör különböző részein a szívtől való távolság és az erek vastagságának függvényében változik. Az általános orvosi gyakorlatban - és az otthoni mérés esetén is - vérnyomás alatt a bal felkar artériájában a szív magasságában mért nyomást értjük. A vér nyomása a szív ritmikus összehúzódásának következtében periodikusan is változik. Az összehúzódott bal kamra által létrehozott csúcsnyomás a méréskor a "felső" értéket adó, szisztolés érték. A balkamra elernyedési fázisában a vérnyomás meredeken esik, eléri a minimális értéket, az ún. diasztolés vérnyomást, azaz az "alsó értéket", majd ismét meredeken emelkedni kezd. Az alsó érték főként attól függ, hogy a vér milyen sebességgel tud továbbfolyni az artériákból a kapillárisokba.

A percenként továbbított vérmennyiség a perctérfogat, ami az egyszeri pumpálásra továbbított vérmennyiség és a pulzus (a szívverések egy perc alatti gyakorisága) szorzata. A pulzusszám növekedésekor általában fokozódik a vérnyomás is.
A vérnyomás az idegrendszer pillanatnyi állapotától és a fizikai aktivitástól függően egészséges embernél is állandóan változik a nap folyamán.

A vér nyomása az életkorral is változik. Idős korban ugyanis az erek veszítenek rugalmasságukból, így magasabb vérnyomás értéket lehet mérni a falukon.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan ritkulnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, máshol viszont legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag