A magas vérnyomás jelei

A magas vérnyomást azért hívják csendes gyilkosnak, mert sokáig alig, vagy egyáltalán nem érzékeljük, illetve jeleit másnak is betudhatjuk. Melyek lehetnek a súlyos következmények?

Gyakran még orvoshoz sem megyünk, legyintve: úgysem tud mit kezdeni a vérnyomásunkkal. Pedig ez nagy tévedés: az okosgyógyszerek és a gondos kezelés nagyon sokat segíthetnek!

A vér keringésének fenntartásához szükséges a vérnyomás , azaz a vérpálya központi és környéki részei közötti nyomáskülönbség. Arról a nyomásról van szó, amely az erek falára hat, amikor a szív bal kamrájából az oxigéndús vért az artériás rendszerbe pumpálja. Lényegében a vérnyomásmérés során ezt az artériás vagy verőeres nyomást mérjük.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor nyugalmi állapotban, nem szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között, különböző napokon végzett - három vérnyomásmérés átlaga nagyobb, mint 140/90 Hgmm. Ilyen esetben nagyon fontos orvoshoz fordulni, hogy a későbbi szövődmények kialakulásának elkerülésére minél hamarabb elkezdődjön a magas vérnyomás okainak kivizsgálása, és a megfelelő életmód valamint gyógyszerezés beállítása . Ma Magyarországon minden negyedik ember vérnyomása magas, amiről a legtöbben nem tudnak - vagy nem akarnak tudni.

A magas vérnyomás leküzdhető
Amagas vérnyomásleküzdhető

A magas vérnyomás jelei

A magas vérnyomást azért hívják "csendes gyilkos"-nak, mert sokáig alig, vagy egyáltalán nem érzékeljük, hogy ilyen problémánk van: jeleit másnak is betudhatjuk. Viszont ha túl sokáig marad kezeletlenül, olyan súlyos következményeivel számolhatunk, mint például a szívinfarktus vagy az agyvérzés, amelyek már visszafordíthatatlanok.

Eleinte ennél a betegségnél fejfájást, orrvérzést, szédülést , kipirult arcot és fáradtságot tapasztalunk. Mivel azonban ezek egy normál vérnyomású embernél is előfordulhatnak, lehet, eszünkbe sem jut gyanakodni, főleg ha sem otthon, sem orvosnál nem ellenőrzi senki a vérnyomásunkat. Később egyre gyakrabban jelentkezhet erőteljes tarkótájéki fájdalom, fejfájás, homályos látás és mellkasi fájdalom, amelyek már akkor is felhívhatják figyelmünket problémánkra, ha ez eddig egy rutinellenőrzés során sem derült ki. Mivel a kezeletlen magas vérnyomás a későbbiekben fokozhatja különböző agyi katasztrófák veszélyét, a vese elégtelen működését, sőt vakságot okozhat, ezért már a kezdeti tüneteknél érdemes orvoshoz fordulni: legjobb esetben kiderül, hogy minden rendben velünk, ha pedig baj van, jobb, ha tudunk róla.

A magas vérnyomás diagnózisa

Magas a vérnyomásunk, ha nyugalmi állapotban, különböző napokon végzett legalább három vérnyomásmérés átlaga több mint 140/90 Hgmm. Ilyenkor az orvos feladata tisztázni, hogy elsődleges vagy másodlagos hipertóniáról beszélünk. Ennek érdekében, valamint, hogy kiderítse, milyen esetleges szövődmények alakultak már ki a magas vérnyomás miatt, különböző vizsgálatokra fog elküldeni bennünket, például szemfenékvizsgálatra , EKG-vizsgálatra, vér-és vizeletvizsgálatra, és még sok másra, amelyeket szükségesnek ítél. A leletek birtokában elkezdődhet a betegség kezelése.

A magas vérnyomás kezelése

Minden - manapság igen elterjedt - tévhittel ellentétben a hipertónia már igen jól kezelhető, és kordában tartható. Új, innovatív gyógyszerek jelentek meg a piacon, amelyek vérnyomást akár 50 Hgmm-el is képesek csökkenteni. A kezelés célja minden esetben az, hogy a vérnyomásértéket a célérték, 140/90 Hgmm alá csökkentsük. E nélkül a szövődmények kialakulásának kockázata továbbra is fennáll.

Amennyiben ez nem történt meg, fontos a gyógyszeres kezelés felülvizsgálata, mert elképzelhető, hogy az évek óta szedett készítménynek már sokkal hatékonyabb változata létezik a piacon, hiszen a gyógyszeripar folyamatosan új fejlesztéseken dolgozik, hogy minél könnyebb legyen együtt élni az egyes krónikus betegségekkel. Ilyen támogatott, fix kombinációt tartalmazó okosgyógyszer , hatékonyan és biztonságosan ér el jelentős vérnyomáscsökkentést olyan hipertóniás felnőttek esetében, akiknek vérnyomása eddig nem volt megfelelően beállítható.

Mennyit sót ehetünk meg naponta veszélytelenül? Részletek itt.

A kezelés fontos része még természetesen a testsúlycsökkentés, a sóbevitel csökkentése, az alkoholfogyasztás minimalizálása, és a dohányzás abbahagyása. A kezelés pedig csak úgy hozhat tartós eredményt, ha kiváltjuk, és folyamatosan szedjük az orvos által felírt gyógyszereinket. Ha mindent megteszünk, ami rajtunk múlik, a szövődmények kiküszöbölhetők, és van remény a teljes, gondtalan és hosszú életre.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: