A magas vérnyomás jelei

A magas vérnyomást azért hívják csendes gyilkosnak, mert sokáig alig, vagy egyáltalán nem érzékeljük, illetve jeleit másnak is betudhatjuk. Melyek lehetnek a súlyos következmények?

Gyakran még orvoshoz sem megyünk, legyintve: úgysem tud mit kezdeni a vérnyomásunkkal. Pedig ez nagy tévedés: az okosgyógyszerek és a gondos kezelés nagyon sokat segíthetnek!

A vér keringésének fenntartásához szükséges a vérnyomás , azaz a vérpálya központi és környéki részei közötti nyomáskülönbség. Arról a nyomásról van szó, amely az erek falára hat, amikor a szív bal kamrájából az oxigéndús vért az artériás rendszerbe pumpálja. Lényegében a vérnyomásmérés során ezt az artériás vagy verőeres nyomást mérjük.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor nyugalmi állapotban, nem szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között, különböző napokon végzett - három vérnyomásmérés átlaga nagyobb, mint 140/90 Hgmm. Ilyen esetben nagyon fontos orvoshoz fordulni, hogy a későbbi szövődmények kialakulásának elkerülésére minél hamarabb elkezdődjön a magas vérnyomás okainak kivizsgálása, és a megfelelő életmód valamint gyógyszerezés beállítása . Ma Magyarországon minden negyedik ember vérnyomása magas, amiről a legtöbben nem tudnak - vagy nem akarnak tudni.

A magas vérnyomás leküzdhető
Amagas vérnyomásleküzdhető

A magas vérnyomás jelei

A magas vérnyomást azért hívják "csendes gyilkos"-nak, mert sokáig alig, vagy egyáltalán nem érzékeljük, hogy ilyen problémánk van: jeleit másnak is betudhatjuk. Viszont ha túl sokáig marad kezeletlenül, olyan súlyos következményeivel számolhatunk, mint például a szívinfarktus vagy az agyvérzés, amelyek már visszafordíthatatlanok.

Eleinte ennél a betegségnél fejfájást, orrvérzést, szédülést , kipirult arcot és fáradtságot tapasztalunk. Mivel azonban ezek egy normál vérnyomású embernél is előfordulhatnak, lehet, eszünkbe sem jut gyanakodni, főleg ha sem otthon, sem orvosnál nem ellenőrzi senki a vérnyomásunkat. Később egyre gyakrabban jelentkezhet erőteljes tarkótájéki fájdalom, fejfájás, homályos látás és mellkasi fájdalom, amelyek már akkor is felhívhatják figyelmünket problémánkra, ha ez eddig egy rutinellenőrzés során sem derült ki. Mivel a kezeletlen magas vérnyomás a későbbiekben fokozhatja különböző agyi katasztrófák veszélyét, a vese elégtelen működését, sőt vakságot okozhat, ezért már a kezdeti tüneteknél érdemes orvoshoz fordulni: legjobb esetben kiderül, hogy minden rendben velünk, ha pedig baj van, jobb, ha tudunk róla.

A magas vérnyomás diagnózisa

Magas a vérnyomásunk, ha nyugalmi állapotban, különböző napokon végzett legalább három vérnyomásmérés átlaga több mint 140/90 Hgmm. Ilyenkor az orvos feladata tisztázni, hogy elsődleges vagy másodlagos hipertóniáról beszélünk. Ennek érdekében, valamint, hogy kiderítse, milyen esetleges szövődmények alakultak már ki a magas vérnyomás miatt, különböző vizsgálatokra fog elküldeni bennünket, például szemfenékvizsgálatra , EKG-vizsgálatra, vér-és vizeletvizsgálatra, és még sok másra, amelyeket szükségesnek ítél. A leletek birtokában elkezdődhet a betegség kezelése.

A magas vérnyomás kezelése

Minden - manapság igen elterjedt - tévhittel ellentétben a hipertónia már igen jól kezelhető, és kordában tartható. Új, innovatív gyógyszerek jelentek meg a piacon, amelyek vérnyomást akár 50 Hgmm-el is képesek csökkenteni. A kezelés célja minden esetben az, hogy a vérnyomásértéket a célérték, 140/90 Hgmm alá csökkentsük. E nélkül a szövődmények kialakulásának kockázata továbbra is fennáll.

Amennyiben ez nem történt meg, fontos a gyógyszeres kezelés felülvizsgálata, mert elképzelhető, hogy az évek óta szedett készítménynek már sokkal hatékonyabb változata létezik a piacon, hiszen a gyógyszeripar folyamatosan új fejlesztéseken dolgozik, hogy minél könnyebb legyen együtt élni az egyes krónikus betegségekkel. Ilyen támogatott, fix kombinációt tartalmazó okosgyógyszer , hatékonyan és biztonságosan ér el jelentős vérnyomáscsökkentést olyan hipertóniás felnőttek esetében, akiknek vérnyomása eddig nem volt megfelelően beállítható.

Mennyit sót ehetünk meg naponta veszélytelenül? Részletek itt.

A kezelés fontos része még természetesen a testsúlycsökkentés, a sóbevitel csökkentése, az alkoholfogyasztás minimalizálása, és a dohányzás abbahagyása. A kezelés pedig csak úgy hozhat tartós eredményt, ha kiváltjuk, és folyamatosan szedjük az orvos által felírt gyógyszereinket. Ha mindent megteszünk, ami rajtunk múlik, a szövődmények kiküszöbölhetők, és van remény a teljes, gondtalan és hosszú életre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Estig gomolyfelhős, napos idő várható, majd a gomolyfelhők a nyugati országrész, illetve hozzávetőlegesen az Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna kivételével mindenütt leépülnek, kiderül az ég. Az említett sávban estig még kialakulhatnak záporok, esetleg egy-egy zivatar, másutt nem valószínű csapadék. Az északi, északnyugati szél eleinte még nagy területen lesz élénk, majd estére mérséklődik a légmozgás. Késő estére 16 és 24 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgörcs és fejfájás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra