A magas vérnyomás jelei

A magas vérnyomást azért hívják csendes gyilkosnak, mert sokáig alig, vagy egyáltalán nem érzékeljük, illetve jeleit másnak is betudhatjuk. Melyek lehetnek a súlyos következmények?

Gyakran még orvoshoz sem megyünk, legyintve: úgysem tud mit kezdeni a vérnyomásunkkal. Pedig ez nagy tévedés: az okosgyógyszerek és a gondos kezelés nagyon sokat segíthetnek!

A vér keringésének fenntartásához szükséges a vérnyomás , azaz a vérpálya központi és környéki részei közötti nyomáskülönbség. Arról a nyomásról van szó, amely az erek falára hat, amikor a szív bal kamrájából az oxigéndús vért az artériás rendszerbe pumpálja. Lényegében a vérnyomásmérés során ezt az artériás vagy verőeres nyomást mérjük.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor nyugalmi állapotban, nem szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között, különböző napokon végzett - három vérnyomásmérés átlaga nagyobb, mint 140/90 Hgmm. Ilyen esetben nagyon fontos orvoshoz fordulni, hogy a későbbi szövődmények kialakulásának elkerülésére minél hamarabb elkezdődjön a magas vérnyomás okainak kivizsgálása, és a megfelelő életmód valamint gyógyszerezés beállítása . Ma Magyarországon minden negyedik ember vérnyomása magas, amiről a legtöbben nem tudnak - vagy nem akarnak tudni.

A magas vérnyomás leküzdhető
Amagas vérnyomásleküzdhető

A magas vérnyomás jelei

A magas vérnyomást azért hívják "csendes gyilkos"-nak, mert sokáig alig, vagy egyáltalán nem érzékeljük, hogy ilyen problémánk van: jeleit másnak is betudhatjuk. Viszont ha túl sokáig marad kezeletlenül, olyan súlyos következményeivel számolhatunk, mint például a szívinfarktus vagy az agyvérzés, amelyek már visszafordíthatatlanok.

Eleinte ennél a betegségnél fejfájást, orrvérzést, szédülést , kipirult arcot és fáradtságot tapasztalunk. Mivel azonban ezek egy normál vérnyomású embernél is előfordulhatnak, lehet, eszünkbe sem jut gyanakodni, főleg ha sem otthon, sem orvosnál nem ellenőrzi senki a vérnyomásunkat. Később egyre gyakrabban jelentkezhet erőteljes tarkótájéki fájdalom, fejfájás, homályos látás és mellkasi fájdalom, amelyek már akkor is felhívhatják figyelmünket problémánkra, ha ez eddig egy rutinellenőrzés során sem derült ki. Mivel a kezeletlen magas vérnyomás a későbbiekben fokozhatja különböző agyi katasztrófák veszélyét, a vese elégtelen működését, sőt vakságot okozhat, ezért már a kezdeti tüneteknél érdemes orvoshoz fordulni: legjobb esetben kiderül, hogy minden rendben velünk, ha pedig baj van, jobb, ha tudunk róla.

A magas vérnyomás diagnózisa

Magas a vérnyomásunk, ha nyugalmi állapotban, különböző napokon végzett legalább három vérnyomásmérés átlaga több mint 140/90 Hgmm. Ilyenkor az orvos feladata tisztázni, hogy elsődleges vagy másodlagos hipertóniáról beszélünk. Ennek érdekében, valamint, hogy kiderítse, milyen esetleges szövődmények alakultak már ki a magas vérnyomás miatt, különböző vizsgálatokra fog elküldeni bennünket, például szemfenékvizsgálatra , EKG-vizsgálatra, vér-és vizeletvizsgálatra, és még sok másra, amelyeket szükségesnek ítél. A leletek birtokában elkezdődhet a betegség kezelése.

A magas vérnyomás kezelése

Minden - manapság igen elterjedt - tévhittel ellentétben a hipertónia már igen jól kezelhető, és kordában tartható. Új, innovatív gyógyszerek jelentek meg a piacon, amelyek vérnyomást akár 50 Hgmm-el is képesek csökkenteni. A kezelés célja minden esetben az, hogy a vérnyomásértéket a célérték, 140/90 Hgmm alá csökkentsük. E nélkül a szövődmények kialakulásának kockázata továbbra is fennáll.

Amennyiben ez nem történt meg, fontos a gyógyszeres kezelés felülvizsgálata, mert elképzelhető, hogy az évek óta szedett készítménynek már sokkal hatékonyabb változata létezik a piacon, hiszen a gyógyszeripar folyamatosan új fejlesztéseken dolgozik, hogy minél könnyebb legyen együtt élni az egyes krónikus betegségekkel. Ilyen támogatott, fix kombinációt tartalmazó okosgyógyszer , hatékonyan és biztonságosan ér el jelentős vérnyomáscsökkentést olyan hipertóniás felnőttek esetében, akiknek vérnyomása eddig nem volt megfelelően beállítható.

Mennyit sót ehetünk meg naponta veszélytelenül? Részletek itt.

A kezelés fontos része még természetesen a testsúlycsökkentés, a sóbevitel csökkentése, az alkoholfogyasztás minimalizálása, és a dohányzás abbahagyása. A kezelés pedig csak úgy hozhat tartós eredményt, ha kiváltjuk, és folyamatosan szedjük az orvos által felírt gyógyszereinket. Ha mindent megteszünk, ami rajtunk múlik, a szövődmények kiküszöbölhetők, és van remény a teljes, gondtalan és hosszú életre.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)