Összefogás a gyógyulás reményében

A pulmonalis hipertonia világnapján a betegek empátiára tanították a Vörösmarty téren sétálókat.

30 évvel ezelőtt diagnosztizáltak először egy gyermeknél pulmonális hypertoniát(PH), nem sokkal halála előtt. Rá emlékezve nyilvánította a WHO május 5-ét a pulmonális hipertóniában szenvedő betegek világnapjává. Erre emlékeztünk ma itthon is.

Magyarországon 150-200, míg világszinten mintegy 25 millió beteget tartanak számon, akik ebben a sokszor ismeretlen eredetű, ritkán örökletes, bármely korban és nemnél jelentkező betegségben szenved. A tüdőerek szűkülete megterheli a szív jobb kamráját, így a folyamat szívelégtelenséghez vezethet. A túlélési idő régen 3 év volt, ma már a megfelelő gyógyszerek szedésével ez az időtartam 8-10 évre, vagy akár még többre is kitolódhat, állapottól függően.

Mivel felismerése nehéz,sokszor csak a fáradékonyság utal rá, gyakran évekbe kerül, míg az érintett betegek eljutnak a betegséggel foglalkozó hat magyarországi központ egyikébe. Ezért a PH-ban szenvedő betegek országos egyesülete, a Tüdőér Egylet mai megmozdulásával azt tűzte ki célul, hogy minél többen megismerjék ezt a betegséget és tüneteit.

Ezért dördült el a startpisztoly a Vörösmarty téren kiépített pályán, ahol a cél nem az volt, hogy az egészségesek legyőzzék a betegeket, éppen ellenkezőleg: az győzött,aki ugyanannyi idő alatt ment végig a távon, mint előtte a pulmonális hipertóniában szenvedő beteg. A rendezvény sok nézelődőt és érdeklődőt vonzott, különösen, mivel a sportriporter, Szántó Dávid a helyszínen "közvetítette" az empátia versenyét. További információkat a betegségről a www.worldPHDay.org honlapokon találunk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)