„Mintha víz alatt próbálnék levegőt venni”

Az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) során a tüdő szövetei elhegesednek, így egyre nehezebbé válik a beteg számára a légzés. Azzal kapcsolatban, hogy milyen érzés a megvastagodott falú tüdővel levegőhöz jutni, az érintettek sokszor azt mondják: mintha víz alatt próbálnának lélegezni.

A tüdőfibrózis szó szerinti fordítása a „tüdő hegesedése”, amely egészen pontos megfogalmazás, tekintettel arra, hogy a betegség milyen károsodást okozhat a tüdőben, és hogyan nehezíti a légzést. A fibrózis szó kifejezetten a rostos kötőszövetek felhalmozódására utal, amely a tüdő falainak megvastagodását idézi elő, és így befolyásolja az oxigén átjutását a keringés felé. Ez ahhoz vezet, hogy a betegségben szenvedők úgy érzik, állandóan fulladásveszélynek vannak kitéve a folyamatos légszomj miatt.

tüdőfibrózis
A tüdőfibrózisos betegek úgy érzik, állandó fulladásveszélynek vannak kitéve. Fotó: Getty Images

A tüdőfibrózis során a tüdő rugalmatlanná, merevvé válik. Ez megnehezítheti a légzést, légszomjat, fulladozást okozhat, ami miatt minden egyes lélegzetvétel komoly kihívást jelenthet —még az olyan mindennapi tevékenységek végzése során is, mint egy rövid, esti séta. A légzés egyébként a tüdőfibrózissal élők számára leginkább ahhoz hasonlatos, mintha víz alatt próbálnának lélegezni.

Noha minden egyes ember tapasztalatai eltérőek lehetnek a tüneteket illetően, a tüdőfibrózis okozhat légszomjat, nem javuló köhögést, az ujjak pedig deformálódhatnak (az ujjak vagy a lábujjak hegye kiszélesedik és lekerekedik). A betegségben szenvedők fáradtnak érezhetik magukat, fokozatosan fogyhatnak vagy gyors, felszínes légzést tapasztalhatnak. Egyes esetekben a tüdőfibrózis progresszív – ami azt jelenti, hogy az érintett állapota rohamosan romlik, a szervek pedig nem jutnak elég oxigénhez a megfelelő működéshez.

Gyógymód nincs, de a kezelés segít

Jelenleg nincs ismert gyógymód a tüdőfibrózisra, azonban a megfelelő terápia lassíthatja a betegség előrehaladását, a tüdő hegesedését, segíthet a tünetek kezelésében és javíthatja a betegek életminőségét. Gyakran hosszú időbe telik a felismerés és diagnosztizálás, ezért az első tünetek érzékelésénél azonnal fel kell keresni egy tüdőgyógyászattal foglalkozó szakorvost.

Ha diagnosztizálásra került a betegség, az egyik legfontosabb, hogy a páciens ne féljen kérdezni orvosától, ápolóitól. Ha ismeri a betegségét, tudja, hogy van kihez fordulnia kérdéseivel és panaszaival, már könnyebb az elfogadás útjára lépni és feldolgozni, hogy a kórisme változást fog hozni az életében.

Mit tehet az érintett annak érdekében, hogy menedzselhesse betegségét?

  • Hagyjon fel a dohányzással.
  • Bár néha nehéz lehet elkezdeni, de fontos egy kevés mozgást is beiktatni a napi teendők közé. Ez lehet egy kis séta, kertészkedés vagy nyújtás. A napi 15-30 perc könnyed mozgásra érdemes törekedni.
  • Helyes diéta tartásával a beteg elkerülheti a túlsúlyt, ami szintén nehezítheti a légzést, azonban a kóros soványság miatti izomvesztés is a légzés rovására mehet, hiszen az érintett kevesebb izmot tud használni levegővétel során. A kiegyensúlyozott étrend, amely elegendő fehérjét, szénhidrátot, esszenciális zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, a fertőzések és más betegségek leküzdéséhez is hozzájárul.
  • A pihentető és elegendő alvás is fontos, az érintettnek tehát oda kell figyelnie arra, hogy naponta legalább 7-8 órát töltsön alvással. Az IPF-betegek számára több izommunkát és energiát jelent a napi tevékenységeik elvégzése, ami fárasztó lehet. Ha nem pihenik ki magukat, másnap fáradtság, koncentrációhiány, feledékenység és a légzés során további nehézségek jelentkezhetnek. Ennek elkerülése érdekében ügyelni kell a koffeinbevitelre, például délután és este már nem javasolt kávét és energiaitalokat fogyasztani.
  • Ugyancsak lényeges a rendszeres alvási ütemterv. Ha a beteg mindennap ugyanabban az időben fekszik le és ébred, könnyebben tud kialakítani egy olyan alvásritmust, amelyet a szervezete meg tud szokni.
  • Célszerű a nap elején fogyasztani nagyobb mennyiségű ételt, hogy legyen idő lefekvésig megemészteni.
  • Lefekvés előtt a betegnek hagynia kell időt a pihenésre, ilyenkor már csökkentse az elektronikus eszközökkel, például mobiltelefonokkal vagy laptopokkal töltött időt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: