Mikor, milyen légzésfunkcióra van szükség?

A tüdő működésében bekövetkezett változásokat légzésfunkciós vizsgálattal lehet felmérni - ez egyébként nemcsak a diagnosztizálás, hanem a nyomon követés során is hasznos. A vizsgálatnak azonban több típusa van, mutatjuk, hogy melyiket milyen esetben lehet alkalmazni.

Egyes tüdőbetegségek diagnózisához légzésfunkciós vizsgálatot végeznek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy a légzésfunkciós vizsgálatoknak több típusa létezik, másra van szükség például poszt-COVID-kivizsgálás során és azasztmadiagnózisához is.

Innen tudhatjuk, hogy a tüdőnk nem működik rendesen.

Légzésfunkció vagy képalkotó vizsgálat?

A mellkasröntgen- vagy mellkasi CT-képen egyes tüdőbetegségekre utaló jellegzetes elváltozásokat láthatunk. Ha azonban a tüdő működésében bekövetkezett változásokat akarjuk vizsgálni, akkor a tüdőfunkció működésének vizsgálatára, vagyis légzésfunkcióra van szükség. A vizsgálatot nemcsak a diagnózishoz használják, hanem nyomon követésre is, ugyanis így lehet megfigyelni a gyógykezelés hatását, és a tüdő működésének aktuális állapotát is. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, semmilyen kellemetlen mellékhatással nem jár.

Egyes tüdőbetegségek diagnózisához légzésfunkciós vizsgálatot végeznek.
Egyes tüdőbetegségek diagnózisához légzésfunkciós vizsgálatot végeznek. Fotó: Getty Images

A légzésfunkciós vizsgálat típusai

A hagyományos légzésfunkciós vizsgálat során a páciens becsipeszelt orral, egy szájcsutorába végez irányított ki- és belégzéseket. A légutakból kifújt és beszívott levegő térfogatát, áramlását lehet így megmérni, egy készülék segítségével. Főként asztma és krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) gyanúja esetén, szűrő jelleggel alkalmazott, de a betegeknél a kontrollvizsgálatok során is elvégzik ezt a vizsgálatot.

Még részletesebb eredményt ad a diffúziós kapacitásmérés, amely nemcsak a ki- és belélegzett levegő térfogatát, illetve áramlását méri, hanem pontos képet tud adni a légzés/gázcsere minőségéről, gyorsaságáról és akadályozottságáról is. A vizsgálat megmutatja, hogy milyen eredményes az oxigén átjutása a léghólyagocskákból a véráramba. Ennek a vizsgálatnak például a poszt-COVID-ellátásban is fontos szerepe van.

A pletizmográfiás vizsgálat a hagyományos légzésfunkciós vizsgálatoknál jóval több adat mérésére alkalmas. A vizsgálat zárt kabinban történik, és a légutakban történő áramlási paramétereken kívül úgynevezett statikus értékeket és légúti ellenállást is képes mérni. Elvégzésére sor kerülhet a spirometriát követően, ha a tüdőgyógyász úgy ítéli meg, hogy további információk szükségesek a diagnózishoz, vagy a betegség stádiumának megítéléséhez - például asztma, COPD, tüdőfibrózis vagy tüdőtágulat (emfizéma) kivizsgálása során. Műtétek, tüdőműtét esetén is sor kerülhet rá, amikor pontos képet kell kapni a tüdő állapotáról, a szervet megterhelő beavatkozás előtt.

A nyílt rendszerű légzésfunkció elvégzésére nem csak a rendelőben van lehetőség. Az otthoni légzésfunkciós vizsgálat során az asztmás, COPD-s beteg az otthonában rendszeresen és panasz esetén aktuálisan végezhet méréseket. Ehhez egy hordozható, inhalátor nagyságú készülékre van szüksége. A mérések eredményeit egy okostelefonra letölthető alkalmazásban rögzíti, így távorvoslásban is használható. Az eredményeket a kezelőorvos szükség esetén a távolból is látja, és személyes találkozó nélkül is módosítani tud a kezelésen. Az otthoni rendszeres mérések segítik a személyre szabott terápia beállítását, ezáltal hatékonyabb lehet a változékonyságot mutató betegség kezelése.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)