Mikor kell műteni az orrpolipot?

Sokan évekig várnak, majd mire orvoshoz jutnak, már csak műtéttel kezelhető az orrpolip. Sajnos azonban sokak számára ez sem hoz végleges megoldást: az orrpolip a műtétet követően is kiújulhat.

Milyen tényezőktől alakulhat ki a horkolás? Részletek itt.

Az orrpolipok különböző nagyságú kinövések az orrüregben vagy az orrmelléküregben. Az orrpolip az orrnyálkahártya túlburjánzása, ami ha elér egy bizonyos nagyságot, az érintettnél tartós orrdugulás is jelentkezhet. Jelenléte krónikus arcüreggyulladást , horkolást is okozhat, de az orrhangú beszéd és a gyakori fejfájás is jellegzetes panasz.

Az orrpolip műtéti eltávolítása

"Az orrpolip eltávolítása az úgynevezett FESS műtéttel történhet, ám erre nem minden esetben kerül sor. Hogy szükség van-e az operációra, azt a fül-orr-gégészeti vizsgálat, az endoszkópos lelet és a CT kép alapján lehet eldönteni. Ez mindig egyéni mérlegelés kérdése" - mondta el dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa. Hozzátette, van egy határ, ameddig várható, hogy a kiváltó ok megszüntetésével, tartós szteroid orrspray használatával, valamint sós vizes orröblítéssel műtét nélkül is helyreáll a jó állapot.

orrpolip, orrpolipműtét, orrdugulás, horkolás
Az orrpolip egyik lehetséges tünete a horkolás

A kiváltó okot is kezelni kell

Az orrnyálkahártya túlburjánzása nem ok nélkül alakul ki, ezért fontos, hogy ne csak a tünetet, vagyis a látható orrpolipot kezeljék, hanem meg kell keresni az azt kiváltó okot is. Ellenkező esetben a műtétet követően számítani lehet az elváltozás kiújulására. Az orrpolip megjelenésének oka lehet öröklött hajlam is, gyakran mutat családi halmozódást. Ilyen esetben még inkább oda kell figyelni az egyéb hajlamosító tényezőkre, ami lehet például egy fel nem ismert allergia miatt kialakult tartós orrnyálkahártya-gyulladás, kezeletlen reflux betegség , vagy akár egy bakteriális, gombás fertőzés is.

A műtéti beavatkozást követően szteroid orrsprayt kell használnia a betegnek, ám ez sem jelent garanciát arra nézve, a polip nem fog kiújulni. A probléma újbóli megjelenését elsősorban a kiváltó okok kezelésével lehet kivédeni. Akinél már kialakult orrpolip , a kezelést követően a továbbiakban is javasolt rendszeres időközönként fül-orr-gégészeti ellenőrzésen részt vennie, hogy az esetleg ismét megjelenő elváltozásokat idejében felismerjék és kezeljék.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: