Mikor halálos a tüdőgyulladás?

HáziPatika

Bár öt magyarból három tudja, hogy a tüdőgyulladás halálos kimenetelű is lehet, mindössze 5 százalékuk tervezi a védőoltás beadatását. Az egyébként könnyedén megelőzhető fertőző betegség a mai napig a tíz vezető halálok egyike maradt.

A védőoltás lenne a megoldás?

Tavaly többek között Puskás Ferenc, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos és Csokonai Vitéz Mihály szobrainál elhelyezett figyelmeztető táblákkal és tájékoztató kiadványok kiosztásával figyelmeztetett a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE) a Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából arra, hogy a betegség a vezető halálokok egyike, miközben a Streptococcus pneumoniae baktérium okozta fertőzések jelentős része egyetlen védőoltással könnyedén megelőzhető.

A tüdőgyulladás nem egyféle betegség és többnyire nem egyféle kórokozó okozza. Általában a kórokozó belégzésével kezdődik, de néha véráram útján vagy a tüdő környékéről közvetlenül átterjedő fertőzések okozzák. A betegségről mindent megtudhat az alábbi cikkre kattintva!

A tájékozottság a legjobb orvosság

Egy a közelmúltban végzett reprezentatív felmérés eredményei szerint a lakosság háromötöde tudja, hogy a tüdőgyulladás akár halálos lefolyású is lehet, míg a kérdezettek több mint egyharmada van tisztában azzal, hogy a betegségnek lehetnek súlyos következményei. Mindössze 2 százalék gondolja úgy, hogy a betegség nem veszélyes, gyorsan elmúlik, mint egy megfázás.

Szinte egyöntetűen igaznak tartották a megkérdezettek azt az állítást, hogy atüdőgyulladása megfázásból, meghűlésből keletkező szövődmény, de a kérdezettek több mint fele azt is tudta, hogy a tüdőgyulladás cseppfertőzéssel, közösségben is terjedhet. A válaszadók 42 százaléka szerint a tüdőgyulladás mindenki számára egyaránt veszélyes, akik szerint azonban vannak veszélyeztetettebb csoportok, legtöbben az időseket és a krónikus betegségekben szenvedőket nevezték meg.

Tüdőgyulladás, Streptococcus pneumoniae, védőoltás, halál, vezető halálok, megfázás, nátha, influenza, meghülés, töröl
Felnőttkorban egyetlen oltás is elegendő a tartós védettség kialakításához

Dr. Mucsi János tüdőgyógyász főorvos, a LEBE alapítója szerint fontos tudatosítani, hogy a betegség különösen veszélyes az 50 év felettiek és a krónikus betegek - például légúti betegek, cukorbetegek, szívbetegek és tumoros betegek - számára, de azimmunrendszerállapotától függően ennél jóval többeket érinthet a betegség. "Nem mindig elég az antibiotikum, ezért inkább előzzünk meg" - hangsúlyozta a főorvos, aki szerint az ellenálló baktériumok számának növekedésével nő annak az esélye is, hogy az orvos által felírt antibiotikum nem hat a kórokozóra, ezért a legjobb módszer a megelőzés.

Hogyan lehet megelőzni a tüdőgyulladást?

A TÁRKI felmérésében a válaszadók 44 százaléka hallott már arról, hogy a közösségben szerzett tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető. A kérdezettek jóval több mint kétharmada azonban csak a gyerekkori kötelező védőoltásokat kapta meg, mindössze egynegyednyi azok aránya, akik ezeken túl egyéb védőoltásokat is kaptak. A gyermekkori kötelező oltásokon túl egyéb védőoltásokat is megkapott válaszadók közül legtöbben influenza és a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást kaptak. Tüdőgyulladás elleni védőoltást a lakosság alig 2,5 százaléka kapott már és mindössze további 5 százalék azok aránya, akik tervezik, hogy ezt a védőoltást beadatják maguknak a háziorvosukkal.

Figyeljünk az idősebbekre!

A kérdőívre válaszolók egyötöde állítja, hogy gondoskodik arról, hogy idősebb családtagjai megkapják a szükséges védőoltásokat, alacsony azonban azok aránya, akik a tüdőgyulladás veszélyeit is számításba veszik. Míg az influenza elleni oltást a megkérdezettek 30 százaléka tervezi beadatni magának vagy idősebb családtagjainak, addig mindössze 4 százalék azok aránya, aki tüdőgyulladás elleni oltást is tervezi beadatni szüleinek, nagyszüleinek.


Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott főosztályvezetője Baross Gábor - a szintén tüdőgyulladásban elhunyt egykori közlekedési miniszter - szobránál elmondta, hogy míg az újszülöttek néhány hónapos korban kötelezően megkapják az ingyenes és akár élethosszig tartó védettséget nyújtó oltást, addig az idősebbeknek erről önállóan kell gondoskodniuk. A LEBE és a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által tartott megmozduláson felszólaló járványügyi szakember szerint felnőttkorban egyetlen oltás is elegendő a tartós védettség kialakításához, így mindenkinek azt javasolja, hogy keresse fel a háziorvosát és beszéljen vele a tüdőgyulladás megelőzéséről.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag