Miért köhögünk?

A köhögés egy tünet, aminek hátterében számtalan betegség húzódhat meg. Leggyakrabban például a légúti fertőző betegségeknek, az asztmának vagy a reflux betegségnek lehet a tünete.

A köhögés a tévhitekkel ellentétben nem betegség, hanem tünet és reflex. Technikailag a leírása: zárt hangrés mellett végrehajtott erőteljes kilégzés. A légzőizmok erőteljes összehúzódásával a tüdőből nagy mennyiségű levegő távozik, méghozzá igen gyorsan. Ez az "áramlat" pedig megnyitja az amúgy zárt hangrést.

Tünetek? Fájdalom, gyulladás, láz, szédülés? Olvasson még több érdekességet a különböző tünetekről a Betegségek A-Z szócikkei között! A köhögés elég gyakran előforduló tünet, bárkit, bármikor elfoghat. Mivel tünetről beszélünk, ezért nagyon sokféle betegség és állapot esetén köhöghet valaki. Így gyakorlatilag mindenkinél előfordulhat. Ugyanakkor a krónikus köhögés - a legalább 8 héten át tartó tünet - nem dohányzóknál is akár 40 százalékos előfordulást mutat.

Mik lehetnek a köhögés okai?

A köhögés jellemzőit a Betegségek A-Z rovatunkban megjelenő leírás részletesen tárgyalja ! A cikk a jellemzők alapján igyekszik rámutatni a köhögés lehetséges kiváltó okaira. A köhögés leggyakrabban tünete lehet egyébként a légúti fertőző betegségeknek, az asztmának, a reflux betegségnek, a heveny hörgőgyulladásnak vagy a szamárköhögésnek.

A köhögés egy tünet, aminek hátterében számtalan betegség húzódhat meg

A köhögés egy tünet, aminek hátterében számtalan betegség húzódhat meg

A köhögésnek annyiféle oka lehet, hogy a kiváltó betegségek kezelése jelenti az érdemi terápiát. Ezek megelőzése - összességében - szinte lehetetlen.

További hasznos tudnivalókat tudhat meg a köhögésről, annak okairól, a megelőzéséről, a gyógyulás esélyeiről a részletes cikkben .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)