Megfáztam, meghűltem vagy náthás vagyok?

Amit egyszerű megfázásnak nevezünk, az nem más, mint a sok száz nátha-vírus egyike által okozott tünetegyüttes. A kórokozók sokfélék lehetnek, és gyakran az egyik megfázás észrevétlenül "megy át" egy másik megfázásba.

Amit egyszerű megfázásnak nevezünk, az nem más, mint a sok száz nátha-vírus egyike által okozott tünetegyüttes. Mivel nagyon nagy számú kórokozó képes vírusos rhinitiszt, - vagyis meghűlést - előidézni, a szervezet védekező rendszere képtelen mindegyik ellen hathatós, azonnal bevethető ellenszerrel rendelkezni.

Minden ilyen vírus-támadás alkalmával a szervezet kifejleszt ellenanyagot, vagyis egy következő alkalommal már képes lesz az ugyanilyen vírus támadását kivédeni, ám a náthát, megfázást okozó vírusok nagyon nagy száma lehetetlenné teszi, hogy a szervezetnek mindegyikre legyen kész ellenszere. A kórokozók sokfélék lehetnek, de a tünetek azonosak, vagy hasonlóak. Ez magyarázza azt, hogy gyerekek, de felnőttek is szenvedhetnek sorozatos náthától, megfázástól. Gyakran az egyik megfázás szinte észrevétlenül "megy át" egy másik megfázásba.

A megfázásnak nincs köze a hideghez

A közhittel ellentétben a meghűlést nem a hideg, vagy a szervezet lehűlése okozza. Ezt igazolja, hogy a legnagyobb nyári melegben is meg lehet fázni, és a hideg tél önmagában nem fokozza a meghűlések gyakoriságát.

A betegséget okozó vírus emberről emberre tevődik át gyakran a kéz közvetítésével, amelyre rákerülnek az orr, vagy a légzőszerv nyálkahártyáján lévő vírusok. Kutatók szerint 110 rhinitiszt okozó vírus létezik és további 90 vírus képes megfázás-tüneteket kiváltani. A nátha közvetítésében a tüsszentésnek is fontos szerepe van. Tüsszentéskor nagy mennyiségű és a tüdőből az orron keresztül távozó levegő az orrban lévő szennyeződések nagy részét a szabadba sodorja. A kiáramló levegő sebessége elérheti a 150 km/h sebességet. Tüsszentéskor a vírusok ezrei szabadulhatnak ki az orrból és a levegőbe kerülve "szabad prédává" válhatnak más emberek számára, akik belélegzik azokat és esetleg megbetegítik őket.

A megfázásnak rendszerint négy fázisa van. Az első, amikor száraz, viszkető, esetleg csípős érzés jelentkezik az orrban, ami néhány óráig is eltart. Majd a vírus szaporodásával párhuzamosan az orr nyálkahártyája érzékennyé válik, megduzzad, és váladékot termel. Ilyenkor az orrfolyást gyakori tüsszentés kíséri. Felléphet láz is és torokfájás is társulhat a kezdeti tünetekhez. Ez a szakasz három-öt napig tart általában.

Az utolsó szakasz a gyógyulásé, amikor a meghűlés tünetei fokozatosan elmúlnak.

Az első tünetek megjelenése után a betegség néhány nap alatt fejlődik ki és rendszerint 7-10 napig tart. Gyakran az eredeti vírusfertőzést bakteriális felülfertőzés követi, amely jellegzetes betegségek forrásává válhat.

Tünetek

Vízszerű orrváladék, duzzadt orrjáratok, csillogó nyálkahártya és piros torok, esetleg köhögés.

Megelőzés

A megfázás megelőzése a legjobb ellenszer. Bár az igazi védekezést az immunrendszer biztosítja, ugyanis az immun-védekezés győzi le a már korábbról ismert kórokozót. Különböző vény nélkül kapható szerek, mint például a vérbőséget és a gyulladást csökkentő szerek enyhítik a tüneteket.

Célszerű a megfázás vezető tünetét kezelni elsőként. Például, ha magas láz jelentkezik, akkor szükséges lázcsillapítót bevenni, ha afájdalom(torok, fej) a vezető tünet, akkor a gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító tabletták széles választékából a számunkra leginkább megfelelőt érdemes kiválasztani. A különféle gyógyszerek kombinációja is szükségessé válhat, de ilyenkor érdemes orvossal, vagy gyógyszerésszel megbeszélni, hogy a két, vagy háromféle gyógyszer valóban erősíti-e, és nem gyengíti egymás hatását.

A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a cink megrövidíti a megfázás kellemetlen tüneteit. Egy vizsgálatban azt tapasztalták, hogy néhány napig napi három-négycinktartalmú cukorkát elszopogatva a megfázás tünetei hamarabb múlnak el, mint e nélkül. A vizsgálatban résztvevők lényeges több cinket fogyasztottak, mint az ajánlott napi 13 mg. Ugyan a megfázással kapcsolatos kellemetlenségek hamarabb elmúltak, a cink tartalmú cukorka rossz szájízt hagyott maga után. E megfigyelést tudományosan még nem bizonyították, ezért érdemes az orvos tanácsát kérni a cink kiegészítő használata előtt.

A leggyakoribb tanács megfázás esetén, sőt a betegség megelőzésére is C-vitamin fogyasztása nagy dózisban. Széleskörű vizsgálatok, amelyben a résztvevők napi 1 g. C-vitamint kaptak, azonban azt igazolják, hogy a vitamin nem segít a megfázás elkerülésében. Azonban a nagy dózisban szedett C-vitaminnak jelentős szerepe volt abban, hogy a tünetek enyhébbekké váltak és a betegség hamarabb múlt el.

Gyógyítás

A tünetek enyhítését célzó kezelésen kívül nincs valódi gyógymód a megfázás kezelésére.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Feltétlen tanácsos orvoshoz fordulni, ha a heves tünetek nem csillapodnak 48-72 óra elteltével, vagy, ha a láz eléri, illetve meghaladja a 38 C fokot. Akkor is ajánlott az orvos segítségét kérni, ha az arc, vagy a homlok meghatározott területén heves fájdalom jelentkezik; ha az orrváladék jellege megváltozik, nehezen kifújhatóvá és sárgás színűvé válik, illetve, hogyha erős köhögés és véres köpetürítés kíséri a megfázás tüneteit.

Kilátások

Az egyszerű megfázás maradványtünetek, és szövődmény nélkül meggyógyul.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció