Légúti allergia

Folyik a könnye, bedagad a szeme, náthás, pedig meg sem fázott - ismerje meg a légúti allergia tüneteit!

Önnek akkor van légúti allergiája, ha időszakosan (valamihez köthetően - pl. bizonyos növények, fák, füvek, gyomfélék virágzása idején) vagy egész éven át náthás, heves tüsszögési rohamai vannak, orrfolyása inkább híg, vizes jellegű, tüneteit láz nem kíséri, szeme gyakran viszket, könnyezik, kötőhártyája bepirosodik, majd beduzzad, köhög, esetleg sípolva lélegzik, fullad.

Kezelés

Amint az orvos azonosította az allergiás reakciót okozó allergént, első lépésben meg kell próbálni az allergént eltávolítani a beteg környezetéből. Ez nem könnyű feladat. Van azonban lehetőség arra, hogy csökkentsék az allergénnel való érintkezésüket.

Általános tanácsok

 • Lehetőleg ne dohányozzon vagy ne igyon alkoholt, mert ezekkel súlyosbíthatja az allergiás tüneteket!
 • Kerülje az irritáló gázok, gőzök (cigarettafüst, forró zsír, viasz, szappan, fehérítő, ammónia) belégzését!
 • Az úszás, a séta és a torna javasolt testedzési forma. Kerülje azonban, a kocogást, a futást!
 • Diákoknak: a szülő már az általános iskola után kérje ki orvosa tanácsát az allergiás gyermek továbbtanulása ügyében! Későbbiekben is körültekintően válasszon állást ill. munkahelyet! Bizonyos szakmákban a munka jellege illetve környezete olyan lehet (kertészet, műbútor-asztalosság, pékség, fodrászat, különböző kémiai iparágak, egészségügy, állatgyógyászat, hegesztőmesterség), hogy asztmát válthat ki vagy annak tüneteit súlyosbíthatja. Ezeket kerülje el!

Az allergének eltávolítása

A fő légzőszervi allergének a következők:

 • Pollenek - virágporok
  Ezeket az allergéneket lehetetlen eltávolítani a környezetből, de néhány módszerrel csökkenteni lehet az allergiás beteget érő pollenmennyiséget. Mindenesetre az Önnél káros allergiás reakciót kiváltó növény virágzási időszaka alatt tanácsos zárva tartani az ablakokat. A ház szellőztetése kora reggel vagy késő este, éjszaka történjen, amikor a levegőben kevesebb a keringő pollen. Akik szénanáthától szenvednek, kerüljék a szabadban való sétálást, ne kiránduljanak; legalábbis ne az érzékenységüknek megfelelő pollenszezonban. Mosson a szokottnál gyakrabban hajat, mert az ott nappal megtelepedő pollenszemcsék is felelősek az éjszaka jelentkező tünetekért. Ha autót vezet, lehetőleg ne használja a szellőzőberendezést vagy ne húzza le az ablakot. Amennyiben van autójában, használja annak pollenszűrő berendezését.
 • Állati szőr (macska, kutya, nyúl, hörcsög)
  Az ember ebben az esetben elég könnyen el tudja távolítani a bajt okozó allergéneket: ne tartson érzékenységének megfelelő állatokat otthon és általában csökkentse a kontaktust velük máshol is.
 • Penészfélék
  Ezek az allergének kevésbé gyakoriak. Szaporodásukat elősegíti a meleg és a nedvesség. A fürdőszobát, konyhát gyakran kell szellőztetni, elsősorban fürdést ill. főzést követően. ősszel a lehullott avar a reggelre lecsapódó pára miatt penészessé válik, ilyenkor az arra érzékenyek ne kiránduljanak.
 • Házipor
  Ez állati, növényi és bakteriális szemcsék keveréke, amely főleg a következőket foglalja magában: -haj, elhalt bőr (szarupikkelyek),
  • állati szőr vagy növényi textilrostok, valamint ágynemű törmelék (tollak),
  • mikroorganizmusok, úgymint az atkák, amelyek az emberi bőr darabkáin és penészen élősködnek, és ürülékükkel együtt igen erős allergénként sze-repelnek,
  • baktériumok és penészfélék.
  Az olyan emberek számára, akik allergiásak a háziporra vagy az atkákra, alapvetően fontos, hogy nagymértékben csökkentsék a belélegzett por mennyiségét.

Porcsökkentő program

Amiről itt írunk, rendkívül hatékonyan mérsékeli a házipor előidézte allergiákat. Ha pontosan alkalmazzák, ez az eljárás lényegesen csökkentheti a szénanátha és az asztma tüneteit.

A porcsökkentő program elsősorban a hálószobára irányul. Ebben a szobában töltjük életünk egyharmadát, és sajnos az ágy ideális lakhelye az atkáknak. Ezért az ágynak kell szentelni a legtöbb figyelmet. Az atkák jól fejlődnek ezen a helyen, mert ideálisak a körülmények: van táplálékuk (elhalt bőrdarabkák szarupikkelyek), szaporodásukhoz megfelelő a hőmérséklet és a páratartalom. Az atkák a 65-80%-os páratartalmat kedvelik, ezért a masszív párásítás ebben az esetben kifejezetten ártalmas lehet, már csak azért is, mert a penészgombák elszaporodásának is kedvez, amely nemcsak allergénként, hanem az atkák táplálékaként is szerepet játszhat az allergia folyamatában. Az ágy (a matrac és a párnák) poliészterhabból vagy latexből, a takarók és a lepedők műszálas anyagból (dralon, dacron) legyenek. Ne legyen semmiféle pehelypárna vagy tollpaplan! A takarókat és a lepedőket rendszeresen mossa! Távolítson el minden olyan tárgyat vagy bútort, amelyre nincs feltétlenül szükség a szobában. Tartsa a ruháját másik szobában. Minél gyakrabban törölgessen nedves ruhával és porszívózzon, ha lehet nagy teljesítményű porszívóval. Amennyiben megteheti, legalább a hálószobát és az ágyat minden nap porszívózza ki.

A padlóra ne tegyen sem padlószőnyeget, sem más kisebb szőnyeget. Válasszon inkább mosható padlót (linóleum vagy kövezet).

Ideális esetben a falnak simának kell lennie. Ha újra kívánja festeni a hálószoba falát, válasszon mosható festéket vagy mosható tapétát.

Az ablakot borító függöny legyen vékony, mosható és műszálas.

Rendszeresen szellőztessen.

Ne feledje: sose engedje kedvenc állatát a hálószobába, és felejtse el a légkondicionálást és/vagy a párásítókat!

Válasszon központi fűtést vagy elektromos fűtőtestet.

Léteznek már olyan eszközök is, amelyekkel a baj eredete, vagyis az allergén ellen lehet tenni valamit. Ma már például kapható néhány nagyon hatékony, atka elleni spray.

Gyógyszeres kezelés

A második lépcső, amennyiben az allergén kiiktatása nem valósítható meg, a gyógyszeres kezelés. Ebben nagy segítséget nyújtanak az antihisztaminok, ezek között is elsősorban a nem álmosító, testsúlynövekedést nem okozó, munkavégzést, tanulást nem nehezítő, gátló ún. második generációs antihisztaminok. Ezeknek nagy jelentősége, hogy az időszakosan megjelenő tünetek, pl. bizonyos fa virágzása előtt alkalmazva már meg is előzhetik az allergiás reakciók kialakulását. Ugyanakkor egyesek egész éven át jelentkező tünetek esetén is adhatóak, hosszantartóan, éveken át, káros mellékhatások nélkül. Gyógyszeres kezelés esetén beszélje meg orvosával, hogy olyan második generációs készítményt javasoljon, ami nemcsak a korán jelentkező hisztamin okozta tüneteket nyomja el, hanem a később kialakuló allergiás gyulladást is mérsékli.

Igen lényeges, hogy kezelőorvosával közölje, ha más betegsége is van, illetve ha más gyógyszert is szed rendszeresen, hogy ezek alapján az orvos az Ön számára a legmegfelelőbb készítményt javasolhassa.

Emellett igen jól alkalmazhatóak a lokális antiallergiás szerek is.

Ha mindezek nem hozzák meg a várt eredményt, szóba jöhet az ún. hyposensibilizáló, vagyis túlérzékenység csökkentő kezelés, mely úgy szüntetheti meg a túlérzékenységet, hogy a beteg fokozatosan növekvő adagokat kap a kérdéses allergén(ek)ből. Ezek az allergénkivonatok megfelelő indikációban alkalmazva hatékonyak, de nem veszélytelenek. Végül egy utolsó megjegyzés: ez a kezelés csak 5 éves kor felett alkalmaz-ható, szigorú orvosi, kórházi ellenőrzés mellett!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció