Légcsőhurut és hörghurut

Betegségsorozat: a sárkány fejei...

A náthával kezdődő és egyre terebélyesedő, szinte lavinaszerűen kialakuló szövődménysorozat utolsó állomásaihoz érkeztünk. A betegséget a mesebeli hétfejű sárkányról neveztük el, ugyanis leggyakrabban hét összetevője van, és mindegyik összefügg a többivel, mint a meséből ismert hétfejű sárkány hét feje. Egyenként kezelve egyik sem oldódik meg, csak átmeneti javulást mutat, és utána kiújul, visszanő, mint a sárkány levágott feje.

A betegség a szokásos banális náthával indul, ami vízszerű orrfolyással kezdődik, majd a váladék, hamarosan "besűrűsödik" - ugyanis a hurutos szövődményeket okozó baktériumok megtelepszenek az orrüregben. Az orrváladék színe is megváltozik, zöldes-sárgás színűvé válik. A gyulladt orrnyálkahártya és a pangó orrváladék jelentősen szűkíti az orrlégzést, a gyermek szájlégzővé válik, és következményes torokpanaszok alakulhatnak ki.

Az utolsó két "sárkányfej" ismertetését nem választom el, mert jóllehet két önálló betegségről van szó, mégis olyan gyorsan követik egymást, hogy szinte elválaszthatatlanok.

Légcsőhurut

Önállóan is előfordul, de az előzőekhez társuló forma a gyakoribb. A csillapíthatatlan, száraz, "ugató" köhögés a légcsőhurut közismert jele. Előfordul, hogy minden próbálkozás ellenére órákon vagy akár napokon át éjjel-nappal köhög a gyermek. A szokásos köhögéscsillapítók alig mérséklik a tüneteket. Ritkán jár magas lázzal, inkább csak hőemelkedéssel, de a gyermek közérzete, étvágya, hangulata ennek megfelelően nagyon rossz, előfordul, hogy súlyos beteg benyomását kelti. A gyulladásos folyamat a gégén áthaladva jut a légcsőbe, és annak hurutja is kialakulhat - jellegzetes hangszínváltozás, rekedtség kíséretében. A sok köhögés a rekeszizmot, a hasizmokat is igénybe veszi, sokszor hasfájást is jeleznek a gyermekek. Ez a nehéz, a gyermekeket és az egész családot megviselő állapot szerencsére nem tart túl sokáig, és az esetek döntő többségében továbbmegy a hurut a hörgők irányába, majd kialakul a hörghurut.

Hörghurut

A száraz köhögést hurutos, szaftos köhögés váltja fel, és a köhögés gyakorisága mérséklődik. Előfordul, hogy légszomj, sípolás, zörgés hallható a mellkas felett, és a légzésszám megemelkedik.

A tünetek már nem annyira drámaiak (ijesztőek), és azt mondjuk, hogy "oldódik" a hurut. Ezzel a gyulladásos váladék és vele együtt a kórokozók távoznak a hörgőkből. A felköhögött váladékot a kisgyermekek lenyelik, és ezzel tovább komplikálódik a probléma.

Másodlagosan gyomor-bélhurut jön létre, és nyákot tartalmazó széklet jelentkezik.

Kedves Szülők!

A két vezető tünet - a hosszú időn át fennálló nátha és köhögés - figyelmeztessen bennünket arra, hogy a nátha szövődményei veszélyeztetik a gyermeket, és ne várjuk meg, amíg kialakul mind a "hét sárkányfej". A régi latin mondás szerint: időben kell ellenállni, azaz megkezdeni a kezelést, így annál biztosabb a gyors siker és a teljes gyógyulás. VIII. évf. / 12. szám

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció