Az asztmának is rossz a gyorsétel

Egy most megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyorséttermi ételek és a cukrozott üdítőitalok fogyasztása hatástalanná teszi a leggyakrabban használt inhalátorokat.

Az ausztrál kutatók szerint az eredmények azért aggasztók, mert az asztmás betegek gyakran élnek telített zsírokban és cukorban gazdag étrenden. Az egészségtelen élelmiszereket fogyasztó betegek pedig további kockázatnak teszik ki magukat, mert étrendjük valószínűleg gátolja a légutak elernyedését.

Az ausztrál kutatók a Dietary Inflammatory Index (DII - étrendi gyulladásos index) pontszámok meghatározásával értékelték az egyes étrendek gyulladáskeltő hatását. Összehasonlították az asztmás betegek DII pontszámát egészséges emberekével, hogy így határozzák meg az asztma és az étrend összefüggését.

A DII pontszám egy egységnyi emelkedése 62 százalékkal növelte az asztma kialakulásának kockázatát. A kutatók ezen kívül azt is kimutatták, hogy a tüdőfunkció körülbelül tizedével volt alacsonyabb az asztmás csoport legmagasabb DII pontszámmal rendelkező felső harmadában, mint a legalacsonyabb pontszámmal rendelkező alsó harmadában.

Az asztmának is rossz a gyorsétel (Fotó: Europress)

Egy másik kutatásban dr. Mehra Haghi az étrendi zsír a szalbutamol, az egyik leggyakrabban alkalmazott inhalációs gyógyszer hatóanyagának hatékonyságára gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatók a zsírsavak expozíciójának hatását vizsgálták a gyógyszer átvitelére a hörgő epiteliális sejtekre. Kimutatták, hogy a sejthártyán átvitt szalbutamol mennyisége sokkal magasabb volt politelítetlen zsírsavak jelenlétében, mint telítetlen zsírsavak jelenlétében, illetve bármilyen zsírsav távollétében.

A szakértők az Ausztrál és Új-Zélandi Tüdőgyógyászati Társaság éves konferenciáján közzétett kutatásukban azt is hangsúlyozták, hogy telített zsírsavak jelenlétében ez a hatás elveszik, és a gyógyszer átvitele gátlódik.

Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. Ennek elnyúlása miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: