A tüdőnek sem tesz jót a túlsúly

A súlyfelesleg sokat árthat a tüdő működésének az idősebb felnőtteknél.

A tüdőfunkció romlása a korral jár, állapítja meg tanulmány, amely szerint azonban a súlyfelesleg sokkal erőteljesebb hanyatlással köthető össze.

elhízás, túlsúly, tüdő, tüdőfunkciók, fogyás,
A tüdőnek sem tesz jót a túlsúly. Fotó: Getty Images

Felgyorsul a tüdőfunkciók romlása

A kutatók 3700 felnőttet - 20-44 éves európai és ausztrál alanyokat - vontak be tudományos munkájukba, és két évtizeden át követték nyomon az egészségi állapotukat. Végül arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik ebben az időszakban tovább gyarapították súlyfeleslegüket, felgyorsult a tüdőfunkciók romlása - függetlenül attól, hogy a kutatás kezdetén egészséges testsúlyúak, túlsúlyosak vagy elhízottak voltak-e. Tehát nem a kiinduló testsúly számított elsődlegesen, hanem a húszéves nyomon követési periódusban történt súlygyarapodás.

Túlsúlyos vagy elhízott? Nem mindegy, számolja ki!

A tanulmány szerzői ugyanakkor arra is rájöttek, hogy a fogyás lelassította a tüdőfunkciók romlását az elhízott embereknél. Emellett azoknál, akik felnőttként normál testsúllyal rendelkeztek és ezt meg is tudták tartani, sokkal kisebb hanyatlás mutatkozott a tüdő működését illetően.

Mi lehet az összefüggés?

De mégis hogyan függ össze a túlsúly és a tüdőfunkció? A kutatók szerint két lehetséges magyarázat is elképzelhető. Az egyik szerint a mellkasi és hasi zsír miatt kisebb helye lehet a tüdőnek arra, hogy belégzésnél megfelelően táguljon. A másik elmélet szerint pedig a zsír gyulladást okozó kemikáliákat termel, amelyek hosszú távon igencsak árthatnak a tüdőnek, és csökkenhetik a légutak átmérőjét.

Ha felnőttként meg tudjuk őrizni a jó tüdőfunkciót, az igen fontos szerepet játszhat a krónikus légúti betegségek megelőzésében - állítják a tanulmány szerzői. Azonban azt is kiemelték, hogy azoknak sem kell pánikba esniük, akik súlyfelesleggel élnek. "A jó hír az, hogy a túlsúly és azelhízástüdőre gyakorolt negatív egészségügyi hatásai visszafordíthatók a testsúly csökkentésével" - emelték ki.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)