A legegészségesebb szobanövények

Közismert, hogy életfolyamataikhoz a növények szén-dioxidot vesznek fel a levegőből, majd oxigént bocsájtanak ki. Egy újonnan megjelent kutatás szerint azonban van egy számunkra ennél is sokkal hasznosabb tulajdonságuk.

Mely növények jelentik a legnagyobb veszélyt házikedvenceinkre otthon? Részletek itt.

Egyszerű és könnyen megfizethető módszert jelent otthonunk levegőjének javítására, ha minél több szobanövényt nevelünk az egyes helyiségekben. A növények csökkentik a levegő szén-dioxid-tartalmát, miközben oxigént és vízpárát bocsájtanak ki magukból. Utóbbi folyamat különösen értékes, mivel hozzájárul a beltéri relatív páratartalom növeléséhez, amelyre nagy szükség van a hidegebb hónapokban, amikor a lakások levegője igen gyakran szárazabbá válik az egészségügyi szempontból elfogadható szintnél .

A vitorlavirágok igen hatásosak a levegő páratartalmának növelésében
A vitorlavirágok igen hatásosak a levegő páratartalmának növelésében

A Reading Egyetem és a brit Királyi Kertészeti Társaság tudósai összesen hét különböző karakterisztikájú növényt vetettek vizsgálat alá a közelmúltban, hogy feltárják, mely fajoktól várható a legpozitívabb hatás ezen a téren. Ennek során kiderült, hogy elsősorban azok a növények képesek jelentősen javítani a levegőminőséget, amelyeknek magas a víz- és fényigénye, illetve amelyek minél szerteágazóbb és nagyobb felületű föld feletti részekkel rendelkeznek. A konkrét vizsgálati alanyok közül a vitorlavirág ( spathiphyllum ) és a szobaborostyán ( hedera ) hozta a legjobb eredményeket.

Az alacsony páratartalom veszélyei

"Tudvalevő, hogy általában az emberek szabadidejük legnagyobb részét, akár 90 százalékát is az otthonukban töltik. Éppen ezért fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a szobanövények révén kiválóan rendezhető a beltéri levegő alacsony páratartalma. A növénytartásnak tehát éppúgy vannak előnyös hatásai a bőrszárazság okozta panaszokra, mint általában véve a testi-lelki egészségünkre" - mutatott rá dr. Tijana Blanusa kutató.

Magasabb páratartalom mellett csökken a veszélye, hogy a bőr kiszáradjon, beleértve a légutakat is. A nyálkahártya szárazsága irritációt vált ki, ezáltal megnehezítheti a légzést, egyben fokozza a fertőzések kockázatát. Mi több, egy korábbi kutatás szerint az influenzavírusok is nehezebben terjednek kellően magas páratartalom mellett, tehát ez is újabb érv a növénytartás mellett.

Az Air Quality, Atmosphere & Health című szaklapban publikált tanulmány szerzői szerint a növények oxigénkibocsátása kevésbé hangsúlyos, mint a páratartalomra kifejtett hatásuk, ugyanakkor minél több és minél nagyobb növények sorakoznak a polcainkon, annál több javulást érhetünk el ezen a téren is.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)