Nagyon rossz hír az allergiásoknak

Az elkövetkező napokban meleg, szárazabb időjárásra számíthatunk, így megemelkedhet a levegőben szálló pollenek koncentrációja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Bár a pollenszezon tavaszi tetőzésén már túl vagyunk, az allergiásoknak továbbra is jelentős terheléssel kell szembenézniük. Mint azt az NNK írja, több mint húszféle allergén növény pollenje van jelen a levegőben, és ezek legalább fele országszerte okozhat panaszokat. A platán, valamint a kevésbé jelentős allergénnek számító eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, de helyenként elérheti a magas szintet. A platánok pollenszórása a korábbi évek tapasztalata alapján intenzív,de nagyon rövid, nagyjából egy hétig tart.

A felmelegedő, száraz idő kedvez a pollenek terjedésének. Fotó: Getty Images
A felmelegedő, száraz idő kedvez a pollenek terjedésének. Fotó: Getty Images

A tölgy és a nyír pollenje országosan közepes, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a a fűz, a kőris, a juhar, illetve a kevésbé jelentős allergének közé tartozó gyertyán, bükk, dió, fenyőfélék, ostorfa és komlógyertyán virágpora alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban várható. Az ország számos pontján megjelentek a pázsitfűfélék pollenjei is. Pollenszórásuk a felmelegedés hatására gyorsan erősödhet, valamint pollenkoncentrációjuk hamar elérheti a tüneteket okozó szintet.

Az elmúlt napokban szállni kezdett a nyárfaszösz is. Ez - a közkeletű tévhittel ellentétben - nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel nem tartalmaz allergén fehérjéket. Akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, azoknál nagy valószínűséggel a levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják a panaszokat. Fokozhatja ugyanakkor az allergiás tüneteket, hogy természetes pollencsapdaként a nyárfaszöszben megtapadhatnak a levegőben lévő virágporszemek.

Az NNK arra kéri a pollenallergiával élőket, hogy figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. A pázsitfűre érzékeny allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére, és időben kezdjék meg a szakorvos által javasolt gyógyszeres kezelést.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)