Fontos nyári tanácsok asztmásoknak

A pollenjelentés mellett a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt asztmásként szabadtéri programot szervezünk.

Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt szabadtéri programot szervezünk – figyelmeztet dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa.

Mely légszennyezettségi értékek fontosak?

A levegőben található apró, szabad szemmel nem látható részecskék közt pollenek, égéstermékek, por is megtalálható. Ezek az asztmásokra jellemző gyulladt légutakat irritálják, felerősítik a tüneteiket.

Asztmások esetében különösen a talajközeli ózon és a kis méretű részecske szennyezés értékének emelkedése okoz panaszokat, ilyenkor sok betegnél lépnek fel köhögési rohamok, jelentkezik nehézlégzés, mellkasi diszkomfort, bizonytalan, égő érzés a tüdő területén. 

asztma, allergia, pollen
Asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen. Fotó: Getty Images

Közvetve is rontja az asztmás tüneteket

A légszennyezettség nemcsak önmagában jelent problémát. A légutakat irritáló szennyeződések belélegzése miatt az asztmás beteg érzékenyebb lehet más triggerekre (rohamot provokáló tényezők) is. Így például a magas légszennyezettség idejére szervezett szabadtéri program után az otthonunkban található, egyébként panaszt nem okozó allergének, mint például a penész és a poratka is irritálhatja, fokozhatja a tüneteinket.

Az ózon inkább nyáron, a részecskeszennyeződések inkább télen okoznak gondot. Télen, a köd, pára és gyenge légmozgás miatt különösen a nagyvárosokban, forgalmas utak mellett, vegyes tüzelésű fűtés miatt, elsősorban a felhalmozódó kis méretű részecske szennyezés jelent gondot. A nyári hőségben a talajközeli ózon koncentrációja emelkedhet magasba, ilyenkor erre is érdemes figyelni, különösen a délutáni és kora esti órákban.

Ezekre figyeljünk nyáron a szabadban

  1. A nyári időszakban inkább a kora reggeli órákban menjünk el futni, kerékpározni.
  2. Tervezzük meg úgy az útvonalat, hogy a forgalmas közlekedési útvonalakat elkerüljük!
  3. Indulás előtt nézzük át az aktuális légszennyezettségi jelentést és csak akkor induljunk útnak, ha az adott napra vonatkozó értékek a normál szint alattiak. 
  4. Ha allergiás asztmában szenvedünk, a pollenjelentést se felejtsük el! Magas pollenkoncentráció vagy nagy hőség esetén inkább fontoljuk meg, hogy zárt térben edzünk. Ilyenkor élvezzük inkább a légkondicionálóval felszerelt edzőtermek kényelmét.
  5. Ha nem szeretnénk lemondani a szabadban végzett mozgásról, akkor csökkentsük a fizikai aktivitás mértékét vagy az idejét. 30 perc helyett tervezzük 20 percesre az edzést, megerőltető futás helyett végezzünk inkább laza kocogást.
  6. Ne felejtsünk el kezelőorvosunkkal egyeztetni a szabadban végzett sportolásról! A szakember tanácsokat adhat a sport mellett szükséges gyógyszerekkel kapcsolatban is, amikre szükségünk lehet, hogy a tünetek rosszabbodását elkerüljük.A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: