Mikor alkalmazzunk végbélkúpot?

Bár a végbélkúpot általában gyermekeknél szokták használni, bizonyos panaszok esetén felnőttkorban is szükség lehet rá. Mikor lehetnek jobbak ezek a készítmények a szájon át bevitt gyógyszereknél?

A gyógyszereket a legtöbb esetben szájon át juttatjuk a szervezetünkbe, például tabletták, vagy kapszulák formájában. Kisebb gyermekeknél azonban sokszor gondot okozhat ezeknek a készítményeknek a bejuttatása, egyszerűen mert azt nem tudják, vagy nem akarják lenyelni. Esetükben ezért gyakran kúp formájában kell a szervezetbe juttatni a szükséges hatóanyagokat, ami kellemetlen és szokatlan megoldásnak tűnhet, mégis megvannak az előnyei.

Gyógyszerek, melyek szemszárazságot okoznak A viszkető, égő, kiszáradt szem nagyon kellemetlen érzés. Hátterében valamilyen betegség vagy a száraz levegő - sőt nagyon gyakran valamilyen receptre felírt gyógyszer mellékhatása is állhat. Kattintson!

Mikor ír fel az orvos kúpot?

A kúp egyik legnagyobb előnye, hogy hatását már rövid idő alatt is kifejtheti. A vastagbélből felszívódó hatóanyag gyorsan eljut a véráramba, mivel a felszívódási folyamatból kimarad a máj, ami az elsődleges méregtelenítő és lebontó szervünk. Elsősorban a veszélyesen magaslázesetén lehet fontos, hogy a készítmény a lehető legrövidebb idő alatt kifejtse a hatását, ilyenkor sok esetben felnőtteknél is inkább a kúpot preferálja az orvos. Állandó hányinger esetén szintén hasznosabbak lehetnek a szájon át bevitt gyógyszereknél, hiszen a tabletta lenyelése önmagában hányásra ingerelheti a beteget, a gyógyszernek pedig nem is marad ideje felszívódni a gyomor-bélrendszerből.

A kúpot legtöbbször gyermekeknél alkalmazzák
A kúpot legtöbbször gyermekeknél alkalmazzák

Mivel helyileg fejtik ki hatásukat, azaranyérkezelésére is alkalmasak lehetnek - ilyen esetben a kúpokat úgy alakítják ki, hogy a benne lévő anyagok helyileg fejtsék ki hatásukat. Ilyen esetben a készítmények helyi érzéstelenítőt, valamint gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaznak, melyek rövid idő alatt és helyben fejtik ki a hatásukat, így pedig rendszerint kevesebb mellékhatást is okoznak. Székrekedés esetén szintén írhat fel az orvos végbélkúpot.

Hatóanyag-tartalmukban és méretükben is különböznek a gyermekeknek, illetve a felnőtteknek felírható kúpok: előbbieknek általában 2, míg utóbbiaknak 3 grammos kiszerelésben árusítják. Hat éves kor alatti gyermekeknél általában a 2 grammos kúpnak is csak a felét helyezik fel egyszerre. Nem csak gyermekek, de például mozgásképtelen, súlyosabb betegségbe szenvedő embereknél is gyakrabban alkalmaznak kúpokat. Esetükben ezek a készítmények nem csak biztonságosabban adagolhatóak, de a szervezetükben kifejtett hatásukat sem befolyásolja például az, hogy mennyi folyadékot fogyasztottak, vagy milyen ételeket ettek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)