Mennyire veszélyes a könnycsatorna-gyulladás?

A könnycsatorna-gyulladás, vagyis a dacryocystitis a szemet érintő súlyos, de szerencsése nem túl gyakori betegség. Okozója általában valamilyen bakteriális fertőzés, így a kezelése antibiotikumokkal történik.

A könnycsatorna tulajdonképpen a szemet és az orrüreget köti össze, az egyik rendeltetése, hogy a könnyet (mely rendkívül fontos a szem megfelelő nyirkosságának megőrzésében) az orrüregbe vezesse. Ezen a területen normális esetben is számtalan baktérium élhet és annak is nagyobb az esélye, hogy a kártékony kórokozók elszaporodnak és gyulladást okoznak. Ez akkor a legvalószínűbb, ha a könnycsatorna elzáródik, vagyis a könny, illetve a váladék nem képes onnan eltávozni.

Könnyezik, viszket, fáj: milyen betegségeket jelez szemünk? Egy álmatlan éjszaka vagy klóros vizű uszoda után általában egyértelmű, mi a baj a szemünkkel. Néha azonban előfordulhat, hogy a megszokottnak tűnő rendellenesség valamilyen súlyosabb betegségre utal. Kattintson! Ennek többféle oka is lehet, például fejlődési rendellenesség, de a nők esetében gyakran apró "kövek" alakulnak ki, melyek elzárják a könny áramlását. A nőket egyébként is jobban érinti ez a betegség: a kutatások szerint a dacryocystitises esetek csak egynegyede férfi. A betegek általában 40 év felettiek.

A könnycsatorna-gyulladás tünetei közé tartozik a szem sarkának megduzzadása, fájdalma, érzékenysége és kipirosodása, az állandó könnyezés, váladékozás, akár genny is ürülhet a könnycsatornából. Súlyosfertőzésesetén láz is előfordulhat. A szakemberek megfigyelései alapján a dacryocystitis gyakrabban érinti a bal szemet.

Az állandó könnyezés is lehet a könnycsatorna-gyulladás tünete
Az állandó könnyezés is lehet a könnycsatorna-gyulladás tünete

A betegséget a legtöbbször olyan baktériumok, esetenként vírusok okozzák, melyek egyéb gyulladásos betegségekért, például arcüreggyulladásért, tüdőgyulladásért, torokgyulladásért is felelősek. A dacryocystitis emellett visszavezethető az orrot vagy a szemet érő traumára, nagyon ritkán daganatra is.

Bizonyos betegségek (például orrpolip) miatt jelentősen nőhet a könnycsatorna-gyulladás kialakulásának rizikója, és a legyengült immunrendszerűeknél is gyakrabban kialakulhat a dacryocystitis. Amennyiben valakinél egyszer már kialakult a gyulladás, meglehetősen nagy esélye van arra, hogy a betegség többször is kiújulhat.

A betegség kezelése természetesen attól függ, hogy milyen kiváltó ok áll annak hátterében. Mivel a legtöbbször bakteriális fertőzés okozza, a terápia általában antibiotikumokat jelent. Kórházi kezelésre a legtöbbször nincs szükség. A meleg borogatással enyhíthetőek a kellemetlen tünetek, és a gyógyulás is megkönnyíthető. Nagyon súlyos esetben, vagy ha a gyulladás krónikussá válik (ilyenkor általában csak az állandó könnyezés a tünet), esetleg más ok is indokolja, az érintett terület műtéti feltárására is szükség lehet.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés