Szembetegségek

A szem a szervezet egyik legsebezhetőbb alkotóeleme. Éppen ezért nem felesleges, ha a legkisebb nyugtalanító jel miatt is felkeressük a szemorvost.

A szemhéjgyulladás

Tünetek: A szemhéjgyulladás a szemhéjak szélének a gyulladása. A szemhéjszél ilyenkor vörös és duzzadt, viszket és ég. A szempillák töve szétszórtan varasodik, apró fekélyek jelennek meg rajta. Esetenként vizenyők képződik. További tünetek: a szemhéjak tájékán szúró és égető érzés, könnyezés; a szempillák kihullnak, néha gyennyes var és pörk is képződik, a szemek reggelre beragadnak. A szemhéjgyulladást kötőszövet- és szaruhártya-gyulladás kísérheti.
Okok: A gyulladást legtöbbször egy Staphylococcus baktérium okozza. Kiválthatja a szemhéjgyulladást a füst, a por, a díszítő kozmetikumok használata (pl. szemhéjfesték), vagy a klímaberendezés is. A betegségre hajlamosítanak az alábbi tényezők: allergiák, seborrhoea (a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésén és a termelt faggyú összetételének megváltozásán alapuló kórfolyamat), gombás megbetegedések, élősködők okozta betegségek, ekcéma, "borvirág" (acne rosacea).
Kezelés: A blepharitis fertőző betegség, gyógyulás után kiújulhat. Az orvos mindenek előtt arra törekszik, hogy megszüntesse a hajlamosító tényezőt, majd corticoid- vagy antibiotikum-alapú kenőcsöket ír elő, amelyeket a szemhéjakon szétterítenek, miután előzőleg eltávolították a pikkelyeket. Általában teljes helyi higiéniát írnak elő.

Szemhéjkifordulás

Tünetek: Normális esetben a felső és az alsó szemhéjak befedik a szemgolyót, nyitott állapotukban részlegesen, csukott helyzetben pedig teljesen. Az egyik szemhéj (rendszerint az alsó) kifordulása, vagyis kifelé történő eltolódása azzal jár, hogy a szemhéj elveszíti kapcsolatát a szemgolyóval. Ennek az a következménye, hogy a könnyelvezetés (drénezés) nem megfelelő, a szemhéj belső falát borító kötőszövet levegőnek van kitéve, ezért kiszárad és irritálódik.
A szemhéjkifordulás (ectropium) ilyen módon idült kötőhártya-gyulladást vált ki, ami kivörösödéssel jár. Az állandó könnyezés miatt az arcbőrt áztató könnycseppek pedig bőrgyulladást okoznak.
Kezelés: A bőrirritáció miatt szükséges helyi kenőcsös kezelésen kívül sebészeti beavatkozásra is szükség van a szemhéj rendellenességének megszüntetésére.

Szemhéjbefordulás

Tünetek: A szemhéj szabadon lévő peremének befelé fordulása miatt a pillák dörzsölik a kötő- és a szaruhártyát - ez az entropium jellemzője. A dörzsölés irritációt vált ki (kötöhártya- és szaruhártya-gyulladást), azzal az eshetőséggel, hogy ha a rendellenesség tartósan fennmarad, akkor a szaruhártya végleges elváltozása következik be, ami látási zavarokat, sőt vakságot okozhat. A szemhéjbefordulás felnőtteknél leginkább a szemhéjizomzat tónuscsökkenésének tulajdonítható, néha pedig a szemhéj kötőszövetének sérülése (sebesülés, égés, fertőzés okozta szemgyulladás), összehúzódása következtében fordul elő. A túlsúlyos újszülöttnél figyelhető meg a születési entropium, amely néhány hónap múlva magától eltűnik; általában következmények nélkül marad, mivel a szempillák még rövidek.
Kezelés: Az újszülöttek esetét kivéve, ahol a gyógyulás magától megy végbe, az entropium a szaruhártya károsodásának elkerülése érdekében minden esetben sebészeti kezelést igényel (kis műtét helyi érzéstelenítésben).

Szemhéjsüllyedés:

Tünetek: A felső szemhéj rendesen a "10 óra - 2 óra" vonal szerint metszi az íriszt, ha a szem e színes részét egy óra számlapjához hasonlítjuk. Süllyedésnek tekintjük, ha a felső szemhéj e szint alá süllyed. Amennyiben akadályozza a látást, teljes, ha nem, akkor részleges a szemhéjsüllyedés. Lehet veleszületett, amikor már a születésnél észlelhető. Szerzett bántalomként lehet egyoldali, s ilyenkor általában helyi oka van: a szemhéj sérülése, a felső szemhéj emelő izmainak gyengesége, a szemmozgató idegek sérülése, melyek ennek az izomnak beidegzését végzik, agydaganat vagy érrendszeri rendellenesség. A kétoldali szemhéjsüllyedés egy általános betegség, mely főleg a csecsemőmirigy rendellenességével kapcsolatos másodlagos izomgyengeség (myasthenia) következménye.
Kezelés: Lényegében a betegség okától függ. A veleszületett szemhéjsüllyedést sebészeti úton kell helyrehozni, hogy elkerüljék a látás kifejlődésének zavarait.

A szemhéjmirigy fertőződése (jégárpa)

Tünetek: Kemény, fájdalommentes csomó (jégárpa) a szemhéj külső felében, amely gyakran heteken át változatlan. A csomó felett a bőr szabadon mozgatható. Ha a jégárpa (chalazion) megfertőződik, a szemhéj pereme kivörösödik és fájdalmas lesz. Ha a jégárpa a szemhéj belső oldalán dudorodik ki, akkor a szemgolyó irritációját okozza.
Okok: A szemhéjak szövetében találhatók a Meibom-mirigyek, melyeknek kiválasztási csatornái pontosan a szempillák mögé ürítik váladékukat. Ezek a mirigyek választják ki a szemhéj szélét kenő zsírokat. Ha e zsíros anyag kiválasztási csatornácskáinak egyike eldugul, akkor pangó váladékai cisztát képeznek, ezt nevezik jégárpának.
Kezelés: Ha a sérülés gyulladásban van, a kezelés abból áll, hogy kétnaponta antibiotikumos kenőcsöt alkalmazunk a sebre, önmagában vagy egy corticoid (mellékvesekéreg-hormont tartalmazó) készítménnyel együtt, és naponta három-négy alkalommal antibiotikumos szemcseppeket juttatunk a szembe. A gyulladásos szakaszon túl, általában sebészeti eltávolítás javallott helyi érzéstelenítéssel. A műtét utáni kezelésként antibiotikumos szemcsepp alkalmazása célszerű naponta háromszor, négy-öt napig.

Árpa

Tünetek: Az árpa (hordeolum), melynek a Staphylococcus aureus az okozója, egy kicsiny kelés a szemhéj külső peremén, mely legtöbbször a szem belső zugához közeli szempilla gyökeréből fejlődik ki. Kiindulási pontja a szempilla egyik faggyúmirigye. Az árpa egyszerű gyulladással kezdődik kivörösödés, duzzanat és helyi fájdalom kíséretében. Amint bizonyossá válik, fájdalmas lesz, s formája és vastagsága az árpaszemre emlékeztet, ahonnan elnevezése származik. A keléshez hasonlóan az árpa is megtelik gennyel és megjelenik benne egy fehér központi mag, a tüsző.
Kezelés: A gyulladási szakaszban antibiotikumos kenőcs alkalmazása naponta kétszer és antibiotikumos szemcsepp csepegtetése naponta három-hat alkalommal elegendő lehet a gyógyuláshoz. A gennyesedés idős szakában meleg borogatás alkalmazása ajánlott a genny kiürítésének elősegítésére. Lehetséges a kenegetés 1%-os jódalkoholos vagy 20%-os jódtinktúrás oldattal, antibiotikumos szemcseppek alkalmazásával együtt. Kis bemetszés végezhető a tüsző eltávolításának megkönnyítésére. Kerüljük az öngyógyítást, valamint a túl korai bemetszést is. Ha visszatérően jelentkezik az árpa, olykor általános antibiotikumos kezelést írnak elő.

Sárga csomók a szem sarkában

Tünetek: A xanthelasma, mely semmiféle helyi fájdalommal nem jár, a szemhéjakon megjelenő kicsiny sárga színű foltok vagy csomók formájában nyilvánul meg. Sárgás zsiradék lerakodásáról van szó valójában, s olyan személyeknél fordul elő, akiknek túlságosan magas a vérkoleszterin-szintje.
Kezelés: A kezelés célja a vérzsírszint csökkentése: koleszterinben és telített zsírokban (sertészsír, szalonna, baromfizsír) szegény, telítetlen zsírokban (napraforgó-, szója-, kukoricacsíra-olaj stb.) gazdag étrend előírása, esetleg a vér zsírtartalmát csökkentő gyógyszerek együtt adásával.

A könnymirigy megpuffadása

Tünetek: A szemhéjban található könnymirigy terjedelmének megnövekedése eltorzíthatja a szemhéjat, sőt elmozdíthatja a szemgolyót is. A szemhéj ilyenkor "S"-hez hasonló görbületet vesz fel.
Okok: A könnymirigy megpuffadását gyulladások, fertőzések vagy (ritkán) daganatok okozzák. Legtöbbször egy olyan gyulladásról van szó, melyet a mirigy kivezető csatornájának eldugulása váltott ki.
Kezelés: Lehet tüneti, amely csupán a kiváltott hatások gondozására irányul (aszpirin, fertőzésellenes cseppek). Ha azonban a könnymirigy fertőzött és gennyes, a mirigy felmetszésére és antibiotikumok szedésére van szükség.

Sárga csomók

Tünetek: Kicsiny sárgás csomóról van szó, amely a szem (fehér) kötőszövetében jelenik meg, az írisz mindkét oldalán. Ez a tünet a korral jár együtt, csupán szépséghiba, amelynek semmiféle kórtani jelentősége nincs.
Kezelés: Az elváltozás semmiféle látási problémát nem okoz, kezelést nem igényel.

Könnytömlő-gyulladás

Tünetek: A könnymirigyek gyulladásának tünetei közel állnak a kötőszövet gyulladásának tüneteihez. Ugyanakkor megfigyelhetők különbségek is: a felső szemhéj megdagad és vörös; a szemgolyó alja érzékeny és fájdalmas; a szem alsó része és olykor a szemhéjak vizenyőssé válnak; a szem nagy mértékben könnyezik gennyképződés kíséretében. Ha e tünetek nem túl hangsúlyozottak, a gyulladás kialakulhat anélkül is, hogy a beteg tudatában lenne.
Okok: A könnymirigyek szerepe a szem nedvesen tartása. A könnytömlő-gyulladás (dacryocystitis) a könnyzacskó gyulladását jelenti a könny-orrjárat csatornájának gyulladása kíséretében. Ezt a gyulladást a könnyelvezető utak elzáródása váltja ki, ami a könny pangását, retencióját eredményezi a könnytömlőben. Az orrmelléküregek egyes betegségei, nátha és krónikus kötőhártya-gyulladás után is elzáródhatnak a könnyelvezető utak, ami könnytömlő-gyulladást okozhat.
Kezelés: Ami a felső szemhéj megduzzadását illeti, elegendő némi nyomást gyakorolni, hogy a könnyzacskót megszabadítsuk a gennytől. Az esetek többségében az orvos rendszeresen alkalmazandó meleg borogatást, valamint antibiotikumok és fertőtlenítőszerek alakalmazásán alapuló gyógyszeres kezelést ír elő. Sebészeti beavatkozásra csak súlyos esetekben van szükség: ha a könnyezés a kezelés ellenére folytatódik, ha a könnyzacskó állandóan eldugul, vagy ha idült kötőszöveti gyulladás és a szaruhártya elfekélyesedésének lehetősége áll fenn.

A kidülledt szem

A betegség idegen elnevezése - exophthalamus - a görög exo (kint) és ophtalmos (szem) szavakból ered.
Tünetek: Jellemző tünet, hogy az egyik vagy mindkét szemgolyó kidülled a szemüregből, ami gyakran fájdalmas. A beteg néha nem képes zárni szemhéjait és a szem fehérje nagyobb mértékben válik láthatóvá.
Okok: Többféle oka lehetséges. Ilyen például a pajzsmirigy fokozott működésével járó állapot (hyperthyreosis), ahol a kidülledt szem a pajzsmirigy méretének növekedésével függ össze (szemkidülledéses golyva), miközben a pajzsmirigyhormon kiválasztása igen jelentős; a szemüreg egyik vénájának trombózisa; zöldhályog (glaucoma); daganat a szemüregben; rendellenes rövidlátás; az arcüregek fertőzöttsége. Ezt a tünetet számos eltérő esetben fedezhetjük fel: ha váratlanul következik be, általában a szemüregben történt vérzésről vagy az egyik szomszédos homloküreg tájékát érintő gyulladásról van szó. Ha azonban a folyamat lassan megy végbe, verőértágulattal (aneurizma) vagy daganattal van dolgunk. Ha mindkét szemre kiterjedő a tünet, leggyakrabban hormonális eredetű betegségre utal.
Kezelés: Az orvos mindenekelőtt a kórok kezelését írja elő. A hyperthyreosis kezelése nem mindig teszi lehetővé a szem kidülledésének megszüntetését. Kivételesen a szemgolyó nyomáscsökkentése válhat szükségessé a látóideg vérellátásának megőrzésére.
22. szám

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag