Megelőzhető lenne a látásvesztés

Évente több mint hatezer ember veszíti el a látását Magyarországon, ugyanakkor körülbelül felüknél megelőzhető lenne a vakság kialakulása - mondta Resch Miklós, a Magyar Szemorvos Társaság főtitkára.

Jogi értelemben az számít vaknak, akit jelentősen korlátoz mindennapjaiban a látásvesztés. A probléma Magyarországon elsősorban az idősebbeket érinti.

szem, szemvizsgálat, látászavar, látásromlás, látásvesztés, vakság
A rendszeres szűrés 40 év felett különösen fontos. Fotó: iStock

A globális adatok szerint a vakság vezető oka világszerte a szürkehályog, Magyarországon azonban teljesen háttérbe szorult ez a tizenöt perces műtéttel gyógyítható szembetegség. Itthon inkább szemfenéki meszesedés, zöldhályog és diabétesz miatt alakul ki a vakság. Ám a látásvesztések jelentős része rendszeres szűrésekkel megelőzhető lenne.

A szem védelme ezért fontos

Új módszerrel gyógyítják a szemet - részletek itt!

Magyarországon október a látás hónapja. Ahogy már korábban megírtuk, az idei programsorozat a szem védelmével foglalkozik. A külvilágból érkező információk 85 százalékát ugyanis a látás érzékszerve továbbítja, ezért nagyon fontos, hogy megóvjuk szemünk egészségét. A digitális eszközök által kibocsátott kék fény elleni védelem idén is kiemelt témája a kampánynak. E téren különösen fontos a megelőzés, mivel az okostelefonok, táblagépek, számítógépek és tévékészülékek káros hullámhossztartományt sugároznak a retinára.

A kampány során nagy hangsúlyt kapnak a progresszív lencsék is, ezek ugyanis a legmodernebb és legkomplexebb optikai megoldások. Október 31-ig 306 vizsgálati pont és optikai szaküzlet várja ingyenes látásellenőrzésre és szaktanácsadásra az érdeklődőket.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: