Így ismerhető fel a magas szemnyomás

Kezeletlenül látásromláshoz, sőt, akár látásvesztéshez is vezethet a magas szemnyomás. Fontos tehát, hogy a problémát minél hamarabb felfedezzék.

Egyénileg változó, mit tekinthetünk egy-egy érintettnél túlzottan magas szemnyomásnak. Átlagosan a 10 és 21-22 higanymilliméter közötti értékeket tekinthetjük normálisnak, habár van, akinél a 25-ös szemnyomás sem okoz problémát, míg másoknál már a 18-as is károsíthatja a szemet, illetve a látást. Éppen ezért, amennyiben felmerül a magas szemnyomás gyanúja, részéletes kivizsgálást igényel a páciens állapotának felmérése.

Időben felismerve a magas szemnyomást megelőzhető a szem károsodása
Időben felismerve a magas szemnyomást megelőzhető a szem károsodása. Fotó: iStock

Amennyiben a kóros mértékű nyomás károsodással is jár, zöld hályogról, avagy glaukómáról beszélünk. A betegségnek két csoportját különböztetjük meg, így a zárt zugú és a nyitott zugú zöld hályogot. Előbbire olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a fejfájás, hányinger és homályos látás, míg utóbbi általában panaszmentes. A szemnyomás megemelkedését megelőzni nem lehet, mindazonáltal rendszeres szemészeti szűréssel időben felismerhető a baj, és a megfelelő kezeléssel ki lehet védeni a szem károsodását.

Hiába azonban a modern diagnosztikai módszerek, Európában a zöld hályog még mindig a negyedik leggyakoribb kiváltó ok a látásvesztés mögött. A magas szemnyomásról bővebben Betegségek A-Z rovatunk legújabb bejegyzésében olvashat.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: