Így ismerhető fel a magas szemnyomás

Kezeletlenül látásromláshoz, sőt, akár látásvesztéshez is vezethet a magas szemnyomás. Fontos tehát, hogy a problémát minél hamarabb felfedezzék.

Egyénileg változó, mit tekinthetünk egy-egy érintettnél túlzottan magas szemnyomásnak. Átlagosan a 10 és 21-22 higanymilliméter közötti értékeket tekinthetjük normálisnak, habár van, akinél a 25-ös szemnyomás sem okoz problémát, míg másoknál már a 18-as is károsíthatja a szemet, illetve a látást. Éppen ezért, amennyiben felmerül a magas szemnyomás gyanúja, részéletes kivizsgálást igényel a páciens állapotának felmérése.

Időben felismerve a magas szemnyomást megelőzhető a szem károsodása
Időben felismerve a magas szemnyomást megelőzhető a szem károsodása

Amennyiben a kóros mértékű nyomás károsodással is jár, zöld hályogról, avagy glaukómáról beszélünk. A betegségnek két csoportját különböztetjük meg, így a zárt zugú és a nyitott zugú zöld hályogot. Előbbire olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a fejfájás, hányinger és homályos látás, míg utóbbi általában panaszmentes. A szemnyomás megemelkedését megelőzni nem lehet, mindazonáltal rendszeres szemészeti szűréssel időben felismerhető a baj, és a megfelelő kezeléssel ki lehet védeni a szem károsodását.

Hiába azonban a modern diagnosztikai módszerek, Európában a zöld hályog még mindig a negyedik leggyakoribb kiváltó ok a látásvesztés mögött. A magas szemnyomásról bővebben Betegségek A-Z rovatunk legújabb bejegyzésében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: