Hogyan válasszunk lézeres szemműtétet? (x)

"A leggyakoribb reakció lézeres szemműtét után: miért vártam eddig?" - mondja dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. A szemüvegek és kontaktlencsék viselése sok kényelmetlenséggel jár, a szemüveg nélküli éles látás valódi értéket sokan fel sem ismerik, amíg nem esnek át lézeres látásjavításon.

Távollátás, rövidlátás, szemtengelyferdülés - e három közismert kifejezés három különféle látáspanaszt takar, közös azonban bennük, hogy a kiváltó ok a szem fénytörésében keresendő. Normális esetben ugyanis a környezetünkben lévő tárgyakról visszavert fénysugarak a szaruhártyán és a szemlencsén megtörve egy közös pontban a szem fényérzékeny rétegére, a retinára vetülnek. Amennyiben viszont ez a közös pont a kelleténél előrébb vagy hátrébb helyezkedik el, vagy éppen több pontban egyesülnek a sugarak, úgy nem jön létre éles kép az agyban.

A szemüvegek és kontaktlencsék a fénytörési zavart külsőleg korrigálva nyújtanak segítséget, míg a lézeres szemműtéti eljárások a szaruhártya felületét átalakítva oldják meg a problémát. Ez utóbbi kezeléseknek több fajtája is elérhető, így érdemes röviden áttekinteni, hogy mi is ezek között a különbség, illetve hogy milyen szempontok alapján érdemes választani közülük.

Elöljáróban annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a legmodernebb technológiák esetén már nem kell hosszas gyógyulási idővel számolni, a páciensek gyakorlatilag azonnal visszatérhetnek a hétköznapi életvitelükhöz - immár szemüveg nélkül.

Lebennyel vagy lebeny nélkül?

Az excimer lézerrel végzett beavatkozásokat két nagy csoportra oszthatjuk. Az első és egyben régebbi eljárás a fotorefraktív keratektómia, rövidítve PRK, amelynek lényege, hogy a szaruhártya védőrétegét alkotó hámsejteket eltávolítják, majd elvégzik a szaruhártya felszínén a lézeres kezelést. A hiányzó hámsejtek helyén néhány nap leforgása alatt fejlődik ki egy új réteg.

A második kategóriába az úgynevezett lebenyes eljárások tartoznak, amelyek esetén a sebész egy lebenyt hoz létre a szaruhártya felső rétegeiből. A lebenyt felhajtva elvégzi a szükséges lézerkezelést, végül pedig visszahajtja a lebenyt a műtött területre. Így már nem szükséges, hogy egy teljesen új védőréteg képződjön a műtét után, csak a lebeny kerületén keletkező "sebnek" kell begyógyulnia.

A lézeres látásjavító eljárások között többféle típust különböztetünk meg
A lézeres látásjavító eljárások között többféle típust különböztetünk meg

A lebenyes eljárások között két további alkategóriát is megkülönböztetünk, függően attól, hogy milyen eszközzel készítik el az említett lebenyt. Ez ugyanis történhet mechanikai eszközzel vagy lézerrel egyaránt, így pedig beszélhetünk egylézeres vagy kétlézeres eljárásról. A kettő közül az utóbbi jelenti a fejlettebb technológiát, ettől függetlenül azonban mindkét módszer bizonyítottan hatékony és biztonságos.

Melyiket érdemes választani?

Manapság a lebenyes módszerek népszerűbbek a PRK-nál, aminek hátterében elsősorban a gyorsaság és a fájdalommentesség áll. Nézzük meg ezt egy konkrét példán keresztül. A Budai Szemészeti Központban elérhető a lézeres szemműtéti technológiák teljes skálája, így az alábbi három technológiát vetjük össze egymással:

DiamondFEMTO OptiLASIK No-touch PRK, PRK
Kellemetlenség, fájdalom, homokszemérzés a műtét után 1-2 óra 2-3 óra 7-9 nap
Munkából kieső napok száma 0 1-2 7-10
Napszemüveg szükséges 3 hét 4 hét 6 hónap
Szteroidtartalmú szemcsepp használata szükséges 2 hét 3 hét 6 hónap <

A lebeny nélküli műtétet választó páciensek a szaruhártyáról eltávolított hámréteg hiányában napokig kellemetlen fényérzékenységre számíthatnak, a nagyjából egy hétig vagy még tovább tartó gyógyulási folyamat pedig fájdalmakkal is járhat. A beavatkozás után fél évig napszemüveget kell viselni természetes fényviszonyok között, illetve szteroidot tartalmazó szemcseppet is ennyi ideig kell használni. A látás várhatóan 1-4 hét alatt tisztul ki a beavatkozást követően, a végleges látásélesség elérése pedig 6 hónapot is igénybe vehet. Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy a PRK teljes mértékig biztonságos és hosszú távon ugyanolyan hatékony eljárás, mint a többi alternatíva. A PRK-hoz teljesen hasonló a Budai Szemészeti Központban nem elérhető No-touch PRK kezelés, ahol bár a felső hámréteget egy lézer párologtatja el, lényegében kevésbé személyre szabott, és ugyanolyan gyógyulási idővel jár, mint a hagyományos PRK.

Az OptiLASIK technológia már lényegesen kevesebb megpróbáltatást jelent. Ebben az esetben a gyógyulási idő alatt a páciens nem érez fájdalmat, legfeljebb egy kissé kellemetlen érzés jelentkezik 2-3 órán keresztül, mintha homokszem ment volna a szemébe. Míg a PRK kezelés 7-10 napra is munkaképtelenné teheti az érintetteket, addig az OptiLASIK csupán 1-2 napra, ráadásul a napszemüveg viselése és a szemcsepp alkalmazása is elhagyható nagyjából egy hónap elteltével. A látás a műtét befejezését követően azonnal tiszta, a maximális élesség eléréshez pedig elegendő 1-2 nap is. Apró kellemetlenséget jelent, hogy a kezelés utáni hetekben szemszárazság alakulhat ki, amit műkönny alkalmazásával lehet ellensúlyozni.

Kétségkívül a legmodernebb, kétlézeres eljárások jelentik a lézeres látásjavító szemműtétek Rolls-Royce-át. A sebészi munka végeztével a páciens azonnal tökéletesen lát, miközben semmilyen fájdalommal nem kell számolnia, legfeljebb enyhébb kellemetlen érzéssel, ami 1-2 óra elteltével elmúlik. A munkavégző képességre a DiamondFEMTO eljárás nincs kihatással, akár már másnap bemehetünk dolgozni a munkahelyünkre, továbbá ebben az esetben a napszemüveg és a szteroidos szemcsepp használata is csupán 3 hétig szükséges.

A kétlézeres technológia esetén érdemes ugyanakkor alaposan megfontolni, hogy melyik klinikát választjuk, mert az alkalmazott lézerek között nagy különbségek lehetnek, márpedig rengeteg múlik a műtéthez használt eszköz minőségén.

A magyarországi klinikák különböző fantázianevekkel, márkanevekkel ruházzák fel a femtolasik eljárásaikat, így a DiamondFEMTO, a Visumax és a Sasszem Femto is egy-egy intra-/femtolasik eljárást takar. Ide kattintva megnézheti a különbségeket a magyarországi femtolézer eljárások között.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +13 °C

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan - kisebb számban északon - pattanhatnak ki záporok, zivatarok. Nagy területen megélénkül, néhol megerősödik az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos széllökések. A hőmérséklet délután 26 és 31, késő este 18, 24 fok között között alakul. Ma még melegfronti hatásokra kell számítani, de este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra