A szem védelme ezért fontos

A Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik - közölte Szabadi Zsolt, a kampányt szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Október 31-ig 306 vizsgálati pont és optikai szaküzlet várja ingyenes látásellenőrzésre és szaktanácsadásra az érdeklődőket. A kampány idei mottója: Fontos a látásom. A digitális eszközök által kibocsátott kék fény elleni védelem idén is kiemelt témája a kampánynak. E téren különösen fontos a megelőzés, mivel az okostelefonok, táblagépek, számítógépek és tévékészülékek káros hullámhossztartományt sugároznak a retinára - hangsúlyozta Szabadi Zsolt.

szem, látás, szem védelme, szemész, szemészet, optika, szemvizsgálat, látás hónapja
szem, látás, szem védelme, szemész, szemészet, optika, szemvizsgálat, látás hónapja

Fontos a rendszeres szűrés

A kampány során nagy hangsúlyt kapnak a progresszív lencsék is, ezek ugyanis a legmodernebb és legkomplexebb optikai megoldások. Az ingyenes látásvizsgálaton részt vevők között idén értékes lencséket, ajándékokat és egy kétszemélyes wellness hétvégét is kisorsolnak a kezdeményezésben résztvevő kiemelt optikák.

Hogyan védjük a szemünket? Korábbi cikkünkben hasznos tippeket talál!

Évről évre egyre többen vesznek részt a programhoz kapcsolódó látásvizsgálatokon - mondta Polgár József, a kampányban résztvevő egyik kiemelt optika szakreferense A szűrés kiemelten fontos és minden korosztálynak ajánlott. Különösen 40 év felett javasolt az ellenőrzés, mert ebben a korban már magasabb a szürke hályog kialakulásának kockázata. A látáskorrekció hiánya pedig komoly tünetekkel, például fáradékonysággal, fejfájással és fényérzékenységgel is járhat.

A külvilágból érkező információk 85 százalékát a látás érzékszerve továbbítja, ezért nagyon fontos, hogy megóvjuk szemünk egészségét. A Látás hónapjához kapcsolódó optikák listája megtalálható a program oldalán.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció