Véradással a szívinfarktus ellen?

Mondhatjuk-e, hogy a véradók egészségesebbek az átlagnál? Igen, de nem csak azért, mert a véradás feltétele a megfelelő egészségi állapot. A véradás élettani hatása is kedvező.

Jobb adni, mint kapni

Jobbik énünk még felháborodik, ha a jó cselekedetek, jótékonyság, az önzetlen ajándékozás hasznáról esik szó. Hiszen akkor mi benne az önzetlen? Ha igazán őszinték vagyunk magunkhoz, tudjuk, hogy magunkért is tesszük, amikor jót teszünk másokért? tényleg jobb adni, mint kapni. A véradásnál pedig végképp. Vagy Ön netán szívesebben lenne éppen vérkészítményre szoruló embertársa bőrében? Aligha. De térjünk rá végre a haszonra!

Haszonlesők figyelmébe!

A véradás hosszú távon kifizetődő "üzlet", mégha rövid távon nem is hoz pénzt a házhoz. Magyarországon ugyanis - ellentétben például Németországgal - a véradásért nem jár fizetség. Ezzel nem csak az önzetlenséget, a biztonságot is szem előtt tartják, mert az önkéntesség egyben garanciája a véradók tisztességének is. Nem mindegy ugyanis, hogy a költséges vérvétel után felhasználható-e, és milyen minőségű a nyert vér. A jótékony véradónak mégis származik haszna önfeláldozásából.

Nőket illető előnyök férfiaknak

Az időnkénti vérveszteségből adódó átmeneti vérszegénység, és az ezzel járó vashiány például védi a szívet. Természetesen nem erre egyetlen okra vezethető vissza az, hogy a férfiakat veszélyezteti inkább a szívinfarktus, de tény, hogy a nők havi rendszerességgel jelentkező menstruációja olyan vérveszteség, amely valószínűleg szerepet játszik a szívinfarktus elleni védelemben. Talán lelki alkatukból is következik, hogy jelenleg a nők aránya nagyobb a rendszeres véradók között, de lehet, hogy fordítva jobb lenne. A férfiak összeköthetnék a csupán kicsit kellemetlent, de egészségeset a nagyon hasznossal. Egyébként, míg a nők évente háromszor, a férfiak évente ötször adhatnak vért.

Húsz perc ücsörgés az egészségért

Sokan beszámolnak róla, hogy véradás után jobb a közérzetük, könnyebbnek, frissebbnek érzik magukat. Ez persze adódhat abból is, hogy egyszerűen jót tesz a léleknek az a tudat, hogy segíthetett másokon.
A véradásnak nem az egészségmegőrzés az egyetlen személyes haszna. Mivel csakis egészséges ember adhat vért, a leadott mennyiséget mindig gondosan ellenőrzik, amely a donor számára azt jelenti, hogy rendszeresen vizsgálják egészségi állapotát. Így, ha netán fertőzés, vérvizsgálatból kimutatható betegség fenyegetné, az rövid időn belül kiderül. A véradó tehát sokkal nyugodtabb lehet egészsége felől.

Kedvet kapott?


Elvileg minden egészséges, 18. életévét betöltött és 65 évesnél fiatalabb ember adhat vért. Az ország biztonságos vérellátásához körülbelül és legalább a lakosság 5 %-ának kell rendszeresen vért adnia.
Az állami vállalati struktúrákon belül kialakult és megbízhatóan működő donorszervezés ideje letűnt. A privatizációs folyamatok a véradásban is éreztették hatásukat, de a véradók számának csökkenése inkább csak átmenetinek bizonyult. Számuk eddig még nem apadt 400 ezer fő alá.
A törvényi szabályozás védi a munkavállaló véradókat. A Munka Törvénykönyve 107. §-a alapján a véradáshoz szükséges idő igazolt távollétnek minősül, és a 151. § értelmében távolléti díj jár rá, ami alig tér el az átlagkeresettől. Ennek ellenére ma már az a jellemzőbb, hogy a véradók nem munkaidejüket, hanem szabadidejüket áldozzák véradásra. Ez a magyarázata annak is, miért találkozhatunk egyre gyakrabban bevásárlóközpontokban szervezett véradással.
Véradással kapcsolatos információkat két internetes honlapon is találhatnak, a www.ovsz.hu-n és a www.voroskereszt.hu-n. Utóbbin minden hónapban megjelenik, hol és mikor van legközelebb szervezett véradási lehetőség a fővárosban. Természetesen a körzeti vérellátókban is lehet vért adni. Oldalunkon a Friss hírek között szoktunk beszámolni a szervezett véradások idejéről és helyszínéről.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt tovább csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag